Konjunkcijama Venere i Saturna, kao i Meseca i Saturna, u uporednim horoskopima, pripisuje se često fatalno značenje ili „karmička povezanost“.

To je onaj osećaj „deža vi“ ili tajanstveni osećaj već viđenog i onda se zapitamo: „Da li se to u nama pokreću neka skrivena osećanja na koja smo zaboravili ili na koja imamo zabranu sećanja ili zaborav?“

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Ovo ne moraju biti samo konjunkcije između ovih planeta, već i ostali aspekti, ali ipak su konjunkcije najupečatljivije.

Možemo Karmu da zamislimo kao jedan naš unutrašnji deo, koji u skladu sa unutrašnjim sadržajem privlači situacije, okolnosti i osobe iz spoljašnjeg sveta. Saturn se podudara sa našim bolnim okolnostima, koje često i nisu povezane sa našim manama, jer postoje i one okolnosti koje se „dešavaju“. Zbog toga, ovu planetu zovu Gospodarom Karme.

Međutim, ne treba zaboraviti da je Saturn i Čuvar praga i da su kod njega ključevi kapije kroz koju možemo ostvariti slobodu. Za mene je, u stvari, to oslobađanje od fizičkog tela, a znamo da Saturn simbolizuje i smrt.

Kada doživimo bolna i frustrirajuća iskustva, onda se često zapitamo „Zašto?“ i onda imamo osećaj da se nalazimo u kandžama sudbine i da nemamo kontrolu nad svojim životom.

Međutim, ako je Saturn u uporednim horoskopima u aspektima sa Venerom i Mesecom (posebno konjunkcija, kvadrat i opozicija – ovim redom po jačini), nije dovoljno samo reći da će ga „on“ ili „ona“ ograničavati ili sputavati ili da su karmički povezani. Klijent od ovoga neće imati nikakvu korist ili dublji uvid, jer mnogo je važnije razumeti zašto se to događa.

Osoba koja sputava ili ograničava u odnosu, bilo da se radi o ljubavnom, prijateljskom, pa i odnos na relaciji roditelj – dete, najčešće je ona osoba koja je u uporednom horoskopu predstavljena Saturnom.

Kod kontakata Saturn – Mesec, osoba koja je predstavljena Mesecom često mora da trpi mrzovolju i natmurenost one druge osobe, koja je predstavljena Saturnom, ali ovakve veze su često i dugotrajne. Mesec predstavlja instiktivno ponašanje i u ovom odnosu on više reaguje na Saturnov pritisak koji oseća. Obe planete nose veliko iskustvo iz prošlosti, ali razlika je u tome što Saturn po svaku cenu hoće da stvori gard i odbranu zbog svog iskustva, dok Mesec reaguje na takvo ponašanje Saturna iz nekih svojih iskustava iz prošlosti.

Mesec je povezan sa intimom koja se budi kada bilo koja planeta u uporednom horoskopu pada na njega, pa tako je i sa Saturnom.

Osoba koja je predstavljena Mesecom često oseća da je njena intima u tom odnosu na neki način osujećena i neshvaćena. Saturn koji uvek krije i kamuflira svoje bolne tačke i ranjivost postaje džangrizav, krtičan i zahtevan. Problem je često u Saturnovom upornom i tvrdoglavom odbijanju da pokaže svoje potrebe i suoči se sa osećajem neadekvatnosti. To je slično kao kada kažemo: „Pa, i nije se lepo udala, jer nije našla adekvatnog muža sa fakultetskom diplomom.“

Saturn zbog toga pribegava ispoljavanju rezervisane ili hladne spoljašnjosti, što je često bolno za Mesec, jer je ova planeta senzitivna i romantična. Saturn pokušava da ograniči Mesec svojom konzervativnošću i može sputavati i gušiti Mesečeve želje da iskusi neke nove senzacije.

Kod kontakata Saturna i Venere često dolazi do teškoća zato što kvalitete koje ima Venera ne poseduje Saturn.

Ona se oseća veselom i zadovoljnom tamo gde se Saturn oseća ukočenim i sputanim. Osoba koja je predstavljena Venerom uvek traži ljubav što izaziva nesigurnost kod osobe koja je predstavljena Saturnom. Zbog toga Saturn često reaguje kritično, sumnjičavo, posesivno i ljubomorno. Međutim, ovakvi odnosi idu u ekstreme, a to je od velikog bola i patnje, pa do odnosa koji se retko sreće i sa potencijalom da preraste u iskrenost i trajnost.

Osoba koje je predstavljena Saturnom oseća se u društvu Venere stegnuto i kruto i potrebno je da uloži veliki trud i napor da bi se otpustile ove kočnice. Saturn može zameriti Veneri: „Pa, stalno si nasmejana“ ili „Da li baš moraš da pevaš i kada se tuširaš?“ i takvim ponašanjem pokušaće da uguši veselu prirodu Venere.

U nekim slučajevima brak se može sklopiti zbog materijalne i finansijske sigurnosti ili osoba koja je predstavljena Venerom procenjuje: „Ova veza može mi poboljšati društveni status.“

Tu su i neki razlozi koji su povezani sa osećajem odgovornosti kao što je dete ili zbog pritiska bližeg okružnja i porodice. Često jedna strana funkcioniše po sistemu „Odgovornost je jača od ljubavi.“ Nekada neko od partnera zavisi i od materijalne sigurnosti drugog partnera, a ljubav vremenom prelazi u obavezu.

Međutim, kontakti Saturna sa Mesecom i Venerom u uporednim horoskopima ukazuju na duboke veze, koje nije lako prekinuti i koje mogu biti povezane čvrstim nitima ostavljajući i duboke ožiljke. Ono što nas najviše boli u ovakvim vezama predstavlja tačku u kojoj je potrebno da se suočimo i izdignemo na nivo koji će omogućiti iskrenost i trajnost. Oba partnera mogu ostvariti rast kroz odnos ili vezu, ali samo ako se obavežu na potpunu iskrenost jedno prema drugom.