Artisova prodajna izložba Božićnih kolača, humanitarnog karaktera, održaće se u subotu, 17. decembra, od 12 do 20 sati, u prostoru restorana Radost Fina Kuhinjica, u Pariskoj 3, na kojoj će posetioci imati priliku da obiđu umetnički mini-sajam, razgovaraju sa prisutnim književnicima i uživaju u prazničnom koncertu hora Kolegijum muzikum.

”Želimo da publici predstavimo priču o Božićnim kolačima, uz izložbu ovih zanimljivih poslastica, koje smo kreirali u saradnji sa novosadskom poslastičarnicom Vremeplov, Muzejom kuglofa i kolača Gea, iz Sremskih Karlovaca i Jelenom Tupenarac iz Sremske Mitrovice”, kaže Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, koji u decembru proslavlja sedmi rođendan.

artisove-carolije_jelena-tupenarac-artis-centerUz Božićne kolače, posetioci će biti u prilici da upoznaju umetnike, kulinare i vinare sa kojima je Artis sarađivao na projektu Gozba, izlaganom u Parizu ove godine. Družiće se sa književnicima koji se u svojim delima bave umetnošću i baštinom, gastronomijom i putovanjima – Sanjom Domazet, Milisavom Savićem i Vladimirom Pištalom.

tis-centerSajam-izložba Artisove čarolije okuplja dizajnere nakita i tekstila (Jasminka Bošković, Miljana Radojčić, Milica Grkinić, Danijela Paunović), slikare svile i stakla (Radojka Samardžija, Olivera Milunović, Jelena Milošević), umetničke zanatlije koji izrađuju suvenire inspirisane lepotom narodnih rukotvorina (Pletisanka, Beo-Etno vizija), keramičare i umetnike koji se bave oblikovanjem gotovo zaboravljenih prazničnih čestitiki (Ivana Rackov, Lidija Danković).

jasmina_kovacic_vremeplov_artis-center
Jasmina Kovačić, Vremeplov

Publika će imati priliku da degustira egzotična slatka novosnovanog Muzeja slatka – Kuća Cvetića iz Kraljeva, ali i vina bermet vinarije Benišek Veselinović i vrhunska vina vinarije Despotika, koja je stalni Artisov partner u rekonstrukciji istorijskih banketa.

pletisanka_artis-center”Obogaćene zanimljivim pratećim programima, Čarolije omogućavaju da se razume Artisov koncept sinteze umetnosti i gastronomije, kreativnosti i doživljaja na kojem ovaj centar oblikuje i programe u oblasti kulturnog i kreativnog turizma čiji je cilj da pre svega predstave baštinu Beograda i Srbije”, kaže istoričarka umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević.

Artisove čarolije imaju humanitarnu dimenziju. Izloženi Božićni kolači namenjeni su Domu za stara lica na Voždovcu, bakama i dekama koje često zaboravljamo. Ulaz je besplatan.