Kambodža. Decembar. U 4 ujutru stigao sam do jedne od desetak kapija koje vode u Angkor Vat, najveću versku građevinu na svetu koja je na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Pratite Andreja na njegovom Instagram profilu – Bez granica sa Andrejem Maričićem Foto Andrej Maričić

U svakom redu na stotine ljudi. Svi dolaze u Kambodžu samo zbog Angkora. Negde oko 6, konačno ulazim i brzim koracima hitam ka jezeru ispred glavnog hrama jer izlasci Sunca ovde ostavljaju bez daha.

Foto Andrej Maričić

Tu je i ekipa Nacionalne geografije, čekamo da nebo iznad hrama dobije čuvenu crvenkastu boju. Dočeksmo. Svi oduševljeni. Ovo je predivno.

Foto Andrej Maričić

Kako je jutro odmicalo, Sunce je sve više peklo, pa sam se skrivao po mnogobrojnim hramovima kompleksa.

Foto Andrej Maričić

E, to je izgledalo kao putovanje kroz daleku prošlost. Dosta priča znao sam o svakom hramu pa sam uživao tražeći detalje koji su za svaku tu priču od velikog značaja.

Foto Andrej Maričić

Angkor je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta jugoistočne Azije. Bio je prestonica Kmerskog carstva i najveći predindustrijski grad na svetu, prostirući se na površini današnjeg Njujorka! Zato je dan izgledao ovako – umorim se, sednem uživam, krenem dalje…tako ceo dan.

Foto Andrej Maričić

Zaboravih i da jedem, pa sam jedva stajao na nogama kada je došlo vreme da napustim kompleks. Naravno bio sam jedan od poslednjih. Tog dana Angkor je posetilo skoro 10 hiljada ljudi.

Foto Andrej Maričić
Foto Andrej Maričić

Celu epizodu Angkor Vat možete pogledati na YouTube kanalu.