Može da bude veoma teško da se okonča jedna ljubavna veza, čak i onda kada znate da ona nije dobra za vas.

Kada kažem da neka veza nije dobra za nas, mislim na veze koje su ekstremno iscrpljujuće, mislim na veze u kojima ima dosta bola, osećanja svih vrsta, na partnere koji su nedostupni (u braku, emotivno ili fizički nedostupni, preterano karijerno orijentisani), na partnere koji su na različitim talasnim dužinama i na veze u kojima ima mnogo više patnje nego uživanja.

Anđelija Simić, psihološkinja

Iako je svaku vezu teško završiti, jer neminovno u sebi nosi gubitak, veze koje su komplikovane, nose mnogo više od gubitka veze. Nose sa sobom i gubitak osećaja da smo ista osoba kao pre, da smo celoviti i da ponovo možemo voleti. Predstavljaju kraj jedne ere i stvaraju strahove od samoće, od ponovnog vezivanja, kao i strah da li možemo preživeti bez tih osoba.


Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!


Svakoga dana srećem klijente koji dolaze na terapiju jer ne mogu da prekinu neki odnos. Sa strane razuma kažu da znaju mnogo toga, mada se kasnije ispostavi da i tu ima izvesnih zamagljenosti, ali sa emotivne strane kažu da vole tog svog partnera/ku.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Svi ovi ljudi znaju da je za njih bolje da prekinu odnos, ali kada dođe do prekida, vrlo često su ili paralizovani da bilo šta učine ili se plačući vraćaju svojim partnerima. U tim trenucima najčešće zamagljeno posmatraju stvarnost i samozavaravaju se.


Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?


Evo nekih najčešćih samozavaravanja koje sam čula u praksi:

  • Znam da me voli, samo je hladan.
  • Znam da nekada deluje kao samoživac, ali možda sam ja suviše osećajna i očekujem previše, nema idealne veze.
  • On ne voli svoju ženu, sa njom je samo zbog dece i ja to moram razumeti.
  • Kada pogledam kakvo je tržište, bolje da ostanem u vezi. Teško nalazi nekoga ko mi odgovara i kome sam ja privlačan/na.
  • On se samo plaši vezivanja, ja osećam da smo jedno i da me voli.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca


Ako želimo, uvek možemo da opravdamo nečije ponašanje, ali da je naša želja i ono što je stvarnost i da li naša želja kreira odnos koji je smislen i koji nam stvara sreću? Najčešće ne.

Photo by Everton Vila on Unsplash

Psihoterapija se u ovakvim slučajevima svodi na to da osoba spozna kakva je osoba u koju se zaljubila zaista i da li postoji nešto što se naziva objektna konstantnost. Objektna konstantnost je sposobnost da se održi pažnja i ljubav na duže staze čak i kada naš objekat pažnje nije u našem vidokrugu, čak i kada postoji konflikt.


Pročitajte i ovo: Porodični programi koji koči razvoj ličnosti


Predstavlja sposobnost da se osoba preko puta nas, kao i mi sami doživljavamo kao celina i da možemo da integrišemo to unutar sebe.


Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu


Kada razmatramo ovakve odnose najčešće, vidimo projekciju osobe i zaljubljenost u nešto što je sama kreirala u svojoj glavi i upornu težnju da stvarnost ukalupi u ovaj model.  Kao i na sve što je prijatno možemo postati zavisni i od ovog osećaja prijatnosti  i od naše težnje da ostvarimo jedinstvo sa nekim.

Photo by Andrew Dong on Unsplash

Kada postoji očigledno veći broj razloga za otići iz veze i više destruktivnog u odnosu na ono što je prijatno i što ulepšava vaš život, a vi i dalje ostajte u toj vezi, dakle, očigledan sukob srca i razuma, realnosti i fikcije, radi se o zavisničkom obrascu, o emocionalnoj adikciji.


Pročitajte i ovo: Zašto zaljubljenost danas više nema vrednost kao nekada?


Kao što možemo stvoriti zavisnost od supstanci, možemo i od osećanja željenosti, od osećanja da smo nekome važni, da nam poklanja pažnju, što se najčešće intenzivno dešava u početnom stupnju veze ili svega povremeno.


Pročitajte i ovo: Kako da se razvedete na civilizovan način


Svaki put kada obavimo i neki mali zadatak ili kada dobijemo pažnju u našem telu se aktivira dopamin koji služi kao važan deo sistema nagrađivanja mozga i stoga mi želimo tog zadovoljstva sve više i više. Međutim, kao i kod ostalih zavisnosti, nije ključ u sredstvu, već u osobi koja je uživalac, u njenom specifičnoj istoriji, biološkim predispozicijama, crtama ličnosti i td.

Photo by Amber Zewert on Unsplash

Ali šta činiti kada se nađemo u ovoj situaciji?


Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama


#1 Pre svega, donesite jasnu odluku da želite da izađete iz nekogo odnosa. Ispišite na listu papira prednosti i mane ovakvog odnosa.

#2 Kada to uradite, ispišite na drugom papiru sve ono što vas je ikada kod vašeg partnera iznerviralo i zbog čega ste pomislili na trenutak da to nije dobar odnos za vas, da to nije ono što želite. Taj papir ili podsetnik imajte uvek uz sebe.


Pročitajte i ovo: Menopauza i depresija – kako da se nosite sa depresijom u periodu pred – menopauze / Tri vrste depresije u pred menopauzi


#3 Razvijte plan kako da prevaziđete krizni trenutak.

U mozgu se aktiviraju iste zone kao kada se uzme kokain i kada smo zaljubljeni, stoga kada raskidamo sa nekim, mi prolazimo kroz slične simptome kao i kada se zavisnik ‘skida‘‘ sa određenih supstanci. Potrebno je ovo znati i izdržati krizu.

#4 Kada se jave krizni momenti, anagažujte mrežu podrške koja je spremna da sarađuje sa vama u ovom procesu. To mogu biti vaši prijatelji, kolege, porodica, koji će racionalno ojačati vaš glas razuma i olakšati vam ovaj period tranzicije.


Pročitajte i ovo: Da li je prvi utisak zaista pravi?


Zapamtite da je odvajanje od nekoga i od naše ideje pre svega uvek proces, a da se neretko u ovakvim vezama, dešava da je i naš identitet ugrožen, pa i da mi više ne znamo ni ko smo, ni šta želimo i da zbog toga i imamo taj strah kako ćemo posle nekoga.


Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide


Ipak, jači smo nego što mislimo, a u ovom procesu vraćanja sebi, uvek može da vam pomogne iskren razgovor sa psihologom, koji vas razume i koji može da vam da smernice i podrži vas da se ponovo osećate da pripadate sebi i da možete da budete sa sobom u miru.