Biti psiholog i raditi sa ljudima, slušati ljudske sudbine i razmišljanja, put je koji iznova prelazite, a koji nikada nije isti.

Ipak, izvesni obrasci se pojavljuju i mi nekako težimo da otkrivamo šta stoji u pozadini istih. Veliki broj ljudskih problema zasniva se na tome da li i koliko uspešno mogu da ostvare relacije sa partnerom i kako uopšte održavaju svoju ljubavnu vezu.

Anđelija Simić, psihološkinja

Toliko se govori o uspešnoj vezi, toliko se govori o ljubavi, a ona nekako uvek ostaje večno pitanje oko koga svi lupamo glavu. Neuhvatljiva, nedokučiva. Jedno od stalnih pitanja je: ‘Zašto me je on/ona ostavio/la?’’

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćitanjem u toksičnim odnosima

Da li je ljubav dovoljna i ako nije, zašto nije?

Pročitajte i ovo: Zaljubljeni smo! Dakle, treba da se venčamo?!

Odrasli smo, bar većina nas, slušajući bajkovite priče i gledajući holivudske filmove sa hepi endom. Eksplicirano je da oboje mogu da pobede prepreke ako ljubav postoji i da uglavnom ne ostavljamo one koje volimo.

Da li je to baš zapravo tako u realnosti? Hmmm… Ne bih baš rekla. U ovom tekstu se bavim jednim od razloga zašto ostavljamo one volimo.

Pročitajte i ovo: Kako da znaš da se sprema da raskine sa tobom, da te ostavi!

Biti ostavljen je samo po sebi teško. Ipak, ostaviti je možda još i teže. Preuzeti odgovornost za krajnji, prelomni, nekad i nepovratni korak, koji će ostaviti pečat u našim životima, nosi sa sobom izvesnu težinu.

Pročitajte i ovo: Partnerski odnos je najsloženija vrsta odnosa

Iako razlozi za ostavljanje mogu biti različiti, jedan od čestih razloga jeste i nemogućnost da prihvatimo ljubav partnera u onoj meri u kojoj je njemu potrebno i samim tim ga emotivno zadovoljimo.

Sweet Ice Cream Photography

U mnogim vezama ovo se pokazalo kao ključni problem koji je doveo do nemogućnosti održavanja odnosa. Najčešće preko puta nas imamo partnera koji ima značajno manje kapaciteta za emocionalnu bliskost i ljubav, a razlika između nas je prevelika. Razlozi za smanjene kapacitete mogu biti mnogobrojni o čemu sam već i pisala delimično i u prethodnim tekstovima.

Pročitajte i ovo: Letnja ljubav nas uči da živimo bolje – kaže psihologija!

S druge strane, sam partner može biti na direktan i indirektan način svestan ove razlike, što kasnije može prouzrokovati osećanje nelagode, nesigurnosti i inferiornosti i samim tim uticati na ‘postavljanje zida’’, odnosno, na emocionalno zahlađenje i odbijanje ljubavi od strane druge osobe.

Pročitajte i ovo: Savršen On i naša savršena veza

Ovo se u praksi javlja kao čuvena rečenica klijenata gde kažu: ‘Pa nije mi jasno šta nije u redu, samo je postao/la  hladan/a i odbojan/a, kao da ga/je nešto muči?’’

Foto Kaci Baum

Dakle, u vezi se to manifestuje kao zahlađenje odnosa i promene čije uzroke ne možemo da identifikujemo. Naizgled. Zapravo u partneru koji ima značajno manje emocionalne kapacitete za bliskost dolazi do krupnih emocionalnih promena, konflikata i preloma, koji najčešće rezultiraju ostavljanjem ili psihološkom igrom gde se izaziva konflikt, počinjava prevara, ispoljava ispad besa i na taj način se dobijaju ‘pokrića” za svoj odlazak.

Pročitajte i ovo: Nije prirodno provesti život samo sa jednom osobom

Kod osoba čiji su konflikti dublji, odlazak može biti iznenadan i bez objašnjenja. Okrnjenost u pogledu emocionalnih kapaciteta za bliskost, teškoće u uspostavljanju iste na jednom dubljem psihološkom planu uzrokuju u nama bazičnu sumnju u svoju vrednost, utiču na slabo izgrađen identitet (difuzan) i suštinsko nepoverenje u sebe, da li i koliko možemo biti voljeni i kako možemo našu ljubav koju osećamo da predamo.

Pročitajte i ovo: Ne mogu sama sebe da zaprosim!

Foto Drew Coffman

Ovo je razlog zašto je nekima od nas teško da prihvate ‘veliku” ljubav, ‘bezuslovnu ljubav”.

Pročitajte i ovo: Kako sam sama sebi napravila sponzora

Ako mislite da ne zaslužujete da budete voljeni ili mislite da suštinski niste osoba koju drugi mogu da vole, ako sumnjate u sebe, ako vidite da vaš parter/ka traži od vas da uzvratite, a vi uviđate svoju nemoć, a onda posledično i taj neko sa kim ste, biva isfrustriran vašom nemogućnošću da uzvraćate ljubav u bar približnoj meri, da li ćete ostati u takvoj vezi?

Pročitajte i ovo: Pet razloga zašto ne treba da se udaš za milionera

Ona vas podseća samo na ono što sada ne možete da budete. Počinje da vas boli. Ta bol nemoći je sve jača, tako da zajedno plovite u jednom sado-mazohističkom odnosu.

Foto Tim Stief

Ovakve veze su najčešće teške veze, međutim, za oba partnera, u zavisnosti od njihovih ličnosti, mogu biti i iskustvo koje otvara oči i dovodi do zrelih transformacija ličnosti. Kocka je bačena, a na vama je da li ćete da vaše iskustvo pretvorite u dobitak ili gubitak.

Pročitajte i ovo: Emotivno nedostupni muškarci – tako blizu, a tako daleko

Uz mnogo ličnog rada moguće je doći do transformacije i proširiti svoje emocionalne kapacitete, svoje razumevanje i vidike, postati empatičniji. Važno je da li vi to želite.

Pročitajte i ovo: Emocionalna zavisnost – koji je tvoj ljubavni fiks?!

Ostavite, budite ostavljeni, ali probajte da razumete zašto to činite. Objasnite sebi i onome za koga kažete da ga volite. Pružite sebi smislene završetke, da biste imali nove inspirišuće početke.