Mnogi ljudi misle da je najteži deo, zapravo, naći emotivnog partnera.

Iako to svakako nije laka misija, ostati sa nekim i održati odnos postaje jednako važno i ne uvek lako. Dva ljudska bića, oba sa svojim ličnostima i izgrađenim sistemima vrednosti, treba da nađu zajednički put. Na tom putu dešavaju se različite krize, koje pobuđuju i izazivaju neke naše lične stavove i razmišljanja, a nekad kao krajnji rezultat toga javlja se zastoj u odnosu, naglašeno nezadovoljstvo i frustracija.

Anđelija Simić, psihološkinja

Kada je vreme otići iz nekog odnosa?

Vreme kada treba otići iz nekog odnosa je vreme kada jedna strana istroši resurse za napredak, a odgovora od druge strane nema ili nije prihvatljiv, nije nešto sa čim možemo da živimo.

Iako je tako, međutim, mnogi parovi se muče u vezi, ostajući u krizi, u zastoju, pokušavajući da razreše stvari na nekonstruktivan način – novim detetom, novim partnerom/kom sa strane, stalnim konfliktima i slično. Šta je onda  konstruktivno?


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o farmaceutskom seksu


Photo by Veronika Nedelcu on Unsplash

Savremena psihoterapijska saznanja se uvek baziraju na stvarnosti, odnosno, na prepoznavanju problema i ne guranju „prašine“ pod tepih. To znači otvoreno prepoznavanje svojih emocija i onoga što nam zaista smeta u nekom odnosu, kako bismo ga razrešili.

Ukoliko ovo nismo u stanju, zapitajmo se šta nas blokira i čega se plašimo?

Emocionalni odnosi ne treba da se zasnivaju na vladavini straha, već vladavini međusobne slobode i saradnje.


Pročitajte i ovo: Možda si i našla srodnu dušu, samo si je konzumirala posle isteka roka


Većina ljudi, zapravo, zna duboko u sebi rešenje neke situacije, ali se plaše da stane iza sopstvenog mišljenja i stava. Takođe, naivno razmišljaju da će se partner promeniti ukoliko oni nešto prećute i tako, zapravo, samo nakupljaju bes i dovedu često do eskalacije.

Činjenica je da mi tuđe ponašanje ne možemo menjati, već samo sopstveno, a druga osoba bira da li će neke stvari korigovati u odnosu sa nekim zarad sopstvene dobrobiti. Ukoliko se partner slaže da bi želeo nešto da koriguje kod sebe, a ne ide pasivnom logikom, „Takav sam, uzmi ili ostavi“, onda je to povoljan znak da možete izgraditi jedan zdraviji odnos i napredovati.


Pročitajte i ovo: Kakav partner ti je potreban, na osnovu ASC/DSC u horoskopu


Photo by Charles Deluvio ???? on Unsplash

Pročitajte i ovo: Venera i Pluton, dok nas smrt ne rastavi


Ukoliko ne, budite radoznali i iskreni prema sebi, pa razmislite o odgovorima na sledeća pitanja:

#1 Čega se plašim?

Šta je najgore što može da mi se desi? Razmislite koji je to strah koji vas sputava da napustite neki odnos i kreirajte potencijalno najgori scenario. Razmislite koliko je zapravo taj scenario loš i nepodnošljiv tj. da li je uopšte nešto sa čime ne biste mogli da se suočite i nastavite svoj život.


Pročitajte i ovo: Progovoriti o neizgovorenom ili ne, pitate se sad?!


#2 Šta ako ostanem, čega se onda plašim?

Ako stanje bude kao i dalje, i ništa se ne promeni, kako će moj život izgledati? Da li mogu sa tim? Pokušajte živo da zamislite tu situaciju.

#3 Gde su moje granice?

Šta nikako ne bih mogao/la da podnesem? Svako ima svoju krajnju granicu i ne bi trebalo da prelazi preko nje, ne zbog toga što će se desiti nešto strašno, već zbog toga što time demonstrira nepoštovanje sebe.


Pročitajte i ovo: Seks počinje pre samog seksa


#4 Kakav odnos ja zapravo zaslužujem?

Svako od nas zaslužuje ljubav, poštovanje i pažnju. To je nešto što ne treba da se dovodi u pitanje, ali svakome od nas je potrebna drugačija ‘‘doza‘‘. Zapitajte se zašto ostajete u nekoj vezi, šta je to što vas drži? Strah od samoće, socijalna očekivanja, ili zaista smatrate da zaslužujete loš tretman? Bazirajte se na stvarnosti, a ne na potencijalu šta bi neko mogao biti. Svako od nas može mnogo toga da bude, ali je važno šta prezentujemo u realnosti.


Pročitajte i ovo: Kako da ga napališ u trenutku


#5 Ko je moja podrška i da li je uopšte imam?

Nekada je teško izaći iz odnosa ako nemamo podršku bliskih. Ipak osvrnite se na to da vi živite u nekom odnosu sa nekim i da vi najbolje znate da li vam nešto odgovara ili ne. Ovo je naročito uočljivo kod osoba koje imaju decu i razmišljaju da je za decu bolji bilo kakav brak od razvoda. Psihološki, ovo nikako ne mogu podržati, jer dete od prvog dana može da primeti odnose među roditeljima, da emocionalno oseti psihičku energiju i atmosferu, a ima i model ponašanja roditelja o tome kako se ljubav izražava i kako jedan odnos treba da izgleda.

#6 Da li se u ovom odnosu unapređujem kao ličnost ili stagniram?

Veoma važno pitanje koje se zanemaruje. Smisao bliskosti u bilo kom odnosu je da širimo svoje vidike i da se razvijamo, da postanemo celovitiji i balansiraniji.


Pročitajte i ovo: Kraljica privlačenja pažnje


#7 Kako će izgledati moj život kada se prekine odnos?

Prekid odnosa je uvek gori i dramatičniji u glavi nego u stvarnosti, jer smo skloni da katastrofiziramo stvari. Ovde bih dodala naročito izražen strah od samoće i toga da će ona potrajati toliko dugo da će našu ličnost opustošiti i da će nam značajno narušiti kvalitet života. Ipak, često zaboravimo da naš život nije samo naša partnerska veza, već i prijatelji, posao, hobi, različite slobodne aktivnosti, različita usavršavanja i još mnogo drugih stvari. Da, moguće je da će nam faliti emotivna bliskost tog tipa, ali ona svakako ne mora biti trajno, već je obično privremeno, ponekad neprijatno stanje, ali i stanje u kome možemo da ponovo dođemo u kontakt sa sobom i revidiramo neke životne stvari.


Pročitajte i ovo: Seks je udica koja se najlakše zagrize


Stoga, budite hrabri šta god da odlučite. Hrabrost ne znači odsustvo straha, već sposobnost da se strah ukroti i odluka koja je na duže staze bolja za nas sprovede u delo.