Postoje ljudi koji ne veruju u muško-ženska prijateljstva.

Kažu da između muškarca i žene u tom prijateljstvu uvek postoji neka tajna iskrica koja može pod određenim uslovima da se pretvori u nešto više, bilo vezu, bilo aferu. Ne možemo reći da ovo nema smisla, jer nam naš partner vrlo često i predstavlja ne samo ljubavnika, već i podršku i prijatelja.

Anđelija Simić, psihološkinja

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

Međutim, ima i onih ”čistih” prijateljstava, lišenih mogućnosti za nešto više, gde su granice jasno povučene i gde tako postavljena zaista predstavljaju jedan dubok oblik ljubavi dva ljudska bića i dopunjavanje muško ženskih perspektiva.

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Ovo nije često, ali postoji i najčešće dobro funkcioniše u prijateljstvima koja su nastala u ranijim životnim fazama ili u kojima osobe imaju različite životne koncepte za ljubavna partnerstva, ali su poklapanja po nekim interesovanjima koja ih drže na okupu kao prijatelje. Kasnije sticanje prijatelja u životu je često, zapravo, momenat za izbegavanje odgovornosti veze i davanje doze ozbiljnosti nekom odnosu. Kao, na primer, ”prijateljstvo sa povlasticama”. Prijateljstvo svakako može imati povlastice, ali ovde se čak i izbegava da stvari nazovemo pravim imenom, već ga krijemo iza prijateljstva.

Pročitajte i ovo: Ne pregazi te vreme, već ono što ne uradiš za to vreme

U prijateljstvu postoje jasne fizičke, ali i emocionalne granice. Ponekad ne pređemo fizičke, ali pređemo emocionalne granice ili su one samo uvod da bismo prešli i fizičke granice. Ovo ne mora nužno biti komplikovano ili loše po nas. Često se iz prijateljstava i izrode uspešne veze, ali može biti malo konfuzno kada imamo već vezu ili brak i prijatelja sa kojim smo na ‘‘tankom ledu‘‘.

Prema čuvenoj bračnoj terapeutkinji Ester Perel, da bi se nešto nazvalo prevarom mora da ima tri važna elementa: tajnost, seksualnu alhemiju i emocionalnu privrženost.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Čak mislim da je element tajnosti, možda i jedan od najbitnijih. Kada postoji emocionalna privrženost i seksualna privlačnost, a kada se javno ukaže na to u nekoj vezi, stvari postaju jasnije i ukazuju na spremnost i okrenutost ka postojećem odnosu. Tajnost predstavlja dodatni začin i daje neku vrstu ‘‘ekskluziviteta‘‘ samom odnosu.

Ne poričem da nekada zaista možemo sresti prilično fascinantne ljude dok smo u vezi sa nekim drugim, ali pre no što preduzmemo korake koji nas nekada mogu odvesti u nepovratne odluke, možemo za tren stati i sami sa sobom razjasniti kako i zašto smo tu gde jesmo.

Pročitajte i ovo: Kad Venera i Jupiter sreću dele

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Nije svaka prevara ista i nije svaki izazov u vezi u vidu druge osobe izazov na koji moramo da odgovorimo. Ali je u redu otkriti zašto nam se dešava.

Ukoliko vaše ponašanje ima ispunjena prethodna tri elementa, mogli bismo ga nazvati prevarom. Međutim, to je samo jedna od odrednica. Od suštinskog značaja za vas je kako vi gledate i definišete prevaru i tu bi bilo dobro da zaista budete iskreni.

Pročitajte i ovo: Nađi snage da se izvučeš iz svoje slomljenosti

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Kako možemo prepoznati da li smo u ‘‘opasnoj‘‘ zoni sa svojim prijateljem?

# 1 Osećanje veće slobode u odnosu sa prijateljem, nego sa svojim partnerom.

Bez obzira na to da li smo prijatelja poznavali ranije, trebalo bi da imamo veću slobodu deljenja sa partnerom ili bar da je približna. Ako osećamo da partneru ne možemo reći neke stvari, ako se osećamo stegnuto, a pred prijateljem je sve suprotno. Razmislite zašto je to tako.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

# 2 Deljenje neprijatnih emocija ili razmišljanja koje imate prema partneru sa svojim prijateljem.

Učestalo se žalite na svog partnera, konstantno mu nalazite mane i prijatelj postaje neka vrsta utočišta i sigurne luke.

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

# 3 Tajnost odnosa sa prijateljem.

Težite da odnos sa prijateljem držite tajnim ili vrlo malo iz odnosa sa prijateljem delite sa svojim partnerom. Ili težite da taj odnos ima status ”specijalnog” odnosa, u koga partnera slabo ili ni malo ne uključujete.

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

# 4 Osećate se neprijatno…

…ako vaš partner boravi u društvu vas i vašeg prijatelja ili ukoliko je prisutan prilikom pisane ili telefonske komunikacije.

Pročitajte i ovo: Loše navike koje mogu da unište vaš odnos

# 5 Često mislite na svog prijatelja!

U slobodno vreme često mislite na svog prijatelja i razmišljate o prijatnim aspektima vašeg odnosa, dok se partnera uglavnom sećate po negativnim stvarima.

Pročitajte i ovo: Letnji vatromet ljubavi

Photo by Niki Sanders on Unsplash

# 6 Slobodno vreme

Težite da provodite što više slobodnog vremena sa svojim prijateljem.

Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide

# 7 Ostajete sami!

Težite da ostanete sami sa svojim prijateljem.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

# 8 Primetna promena u ponašanju!

Primećujete da se ponašate drugačije kada ste sa prijateljem, nego kada ste sa drugim ljudima.

Pročitajte i ovo: Ljubav je samo reč

# 9 Seksualna napetost

Osećate neku vrstu napetosti i seksualne tenzije dok ste sa prijateljem, možda ste vodili i razgovor na tu temu. Česte su seksualne teme i dvomislene šale. Ponekad razgovor ima elemente zavođenja.

Pročitajte i ovo: Venerini aspekti u muškom horoskopu

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Ukoliko ste se pronašli u većini ovih odrednica, vrlo verovatno je da ste na putu ka tome da počinite prevaru (emocionalnu ili fizičku).

Međutim, važno je okriti uzroke iste i imati na umu da uvek imate mogućnost izbora, i da kada neke znake naklonosti primetite kod sebe, možete da upravljate šta ćete uraditi i da malo porazmislite otkud ona tu.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Naravno da svaki odnos ima svoje krize i nerealno je očekivati da vam se niko u toku veze ili braka ne dopadne, ali mi odlučujemo šta ćemo sa tim dalje činiti. Da li se taj odnos razvio kao posledica dugotrajnog nezadovoljstva vašim vezom ili brakom? Ili ste oduvek gajili neka romantična osećanja prema prijatelju, a niste imali snage da to priznate?

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Varati možemo i jer ponovno odigravamo nesvesnu identifikaciju sa roditeljma, koji su možda sami počinili prevaru ili se na maničan način braniti od ogromnog osećanja depresije i praznine, kao i napadati sebe kroz potencijalno sabotiranje stabilne veze, kao vrsta određenog skripta koji nosimo.

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između krivice i odgovornosti

Varati možemo jer smo u dubokoj egzistencijalnoj krizi smisla života. I prevara najčešće predstavlja više od samog seksualnog odnosa. Ona ukazuje na odnos ka sebi, ka životu, ka poštovanju sebe i životnih vrednosti uopšte.