Manipulacija je svuda oko nas i odvija se svakodnevno, a nekim njenim tipovima smo izloženi još najranijih dana.

Uzmimo za primer reklame, koje jesu neka vrsta manipulacije i ubeđivanja da se kupi ili koristi baš njihov proizvod. Međutim, na to naviknuti kao na sveopštu pojavu, često ne obraćamo pažnju na sve ono što se može desiti na našem radnom mestu, u emotivnim odnosima sa partnerom ili porodicom.

Anđelija Simić, psihološkinja

Pre svega, važno je znati da je određene forme manipulacije svako od nas nekada iskoristio, kako bi nagovorio svog prijatelja, partnera ili nekoga ko mu je značajan da uradi nešto što je na obostranu korist.

To teoretski spada u manipulaciju, ali suštinski je samo naglašeno ubeđivanje.

Neki manevri manipulacije, o kojima ću govoriti, su uglavnom dati na to da značajno promeni ponašanje druge osobe, oslabe je, kako bi manipulator dobio značajne benefite za svoju ličnost.


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o seksualnoj zavisnostiPročitajte i ovo: Jeste li spremni za ljubav?


Koristi mogu biti finansijskog tipa, ali vrlo često su to koristi psihološkog tipa, gde se uspostavlja pozicija lične dominacije i moći, i na taj način se ”krpe” i kompenzuju neki delovi ličnosti koji su slabi kod manipulatora.

Dakle, umesto da radi na sebi iznutra, problem se eksternalizuje i radi se spolja sa drugim ljudima. Koliko će ko biti maliciozan u svojim namerama, zavisi, naravno, i od očuvanosti super-ega osobe tj. matice moralnih principa i kodeksa. Veći deo manipulacije se uglavnom odvija na nesvesnom planu i obraća se nesvesnom delu ličnosti primaoca poruke.


Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?


Zašto? Pa, evo, ovako.

Postoje porodice u kojima se dete izlaže manipulaciji još od ranih dana. Na ovaj način deca u odraslom dobu manipulaciju često ne koriste kao jasno isplaniran postupak, već kao nešto što su usvojili kao formu adaptacije i preživljavanja. U ovim porodičnim kontekstima, deca uče da budu dobri čitači tuđih emocija, kako bi u skladu sa tim mogla da formiraju svoje ponašanje, koje može biti kažnjeno, najčešće uskraćivanjem ljubavi, ili nagrađeno.

Stoga, manipulatori najčešće teže da vežu za sebe ljude kako bi uspostavili odnos dominacije i moći, u kome su oni centralna figura nekog odnosa oko kojih se sve vrti, upravo jer su to naučili kao strategiju preživljavanja i programirali se tokom detinjstva.


Pročitajte i ovo: Sve zamke želje za savršenstvom


Stoga, neke emocije lako mogu da odglume kako bi zadobili ove pozicije ili da vaše emocije preslikaju u sebe kako bi učvrstili odnos i na taj način obezbedili sebi prednost. Sve se vrti oko moći i toga kako da je zadrže, u čemu se često i izgube neka zaista iskrena osećanja, za koja su neki od njih i sposobni.

Dakle, kada treba da se borite za ljubav roditelja i kada se stvari postave tako da ljubav dobijate na kašičicu, vi učite da je to način ljubavi koji treba graditi, pa postajte ili sami takvi i drugima šaljete toplo-hladno poruke i manipulišete ih, ili manipulišete sopstvenim željama i potrebama, ispunjavajući tuđe, postajući lak manipulativni plen.


Pročitajte i ovo: Kako da odaberete obuću koja vam neće zadavati muke


Jedan od suptilnih oblika manipulacije koji se se često dešava u poslu, a neretko i u porodicama, jeste ono što ja nazivam manipulacija ”poverenjem”.

Kada nam neko kaže, “Dao sam ti ovaj zadatak jer imam poverenja u tebe, možeš ti to,” a zapravo je zadatak neprimeren našem radnom mestu, uzrastu ili sposobnostima. Mi, da bismo opravdali poverenje, radimo i preko svojih granica, ostajemo npr. prekovremeno, i iscrpljujemo se, da bismo dobili pohvalu, a zapravo je dobijemo u obliku “Ma, možeš ti to još bolje”, gde opet idemo preko svojih granica, a uz iscrpljenje, počinjemo da sumnjamo u sebe, u svoje sposobnosti, način razmišljanja, vidimo sebe kao nedovoljno dobre, a krajnji rezultat toga je sagorevanje i osećanje depresivnosti.


Pročitajte i ovo: Progovoriti ili ne o neizgovorenom, pitate se sad


Najteži manevar manipulacije za prepoznati jeste tzv. manipulacija iskrenošću.

Manipulator se otvori u velikoj meri kod osobe u veoma ranim fazama odnosa, ispriča svoju životnu priču (to je ujedno i signal upozorenja za prepoznavanje manipulacije), gde je najčešće predstavljen kao žrtva nesrećnih okolnosti, loše životne sreće, nepravde sudbine i života, sa naglašenim emotivnim komponentama. Priče su najčešće upotpunjene detaljima o kajanju i tome kako se ogrešio o neke ljude.

Većina ljudi će razmišljati u stilu : “Zašto bi mi neko ispričao svoj život i svoje ranije pokušaje manipulacije, da bi isto to primenjivao na meni? Nema smisla, zar ne? Nema šanse da je neko toliko glup!“


Pročitajte i ovo: Sedenje je najveći neprijatelj žena 35+


Međutim, istina je da neko baš toliko pametan da vas kupi sa jednim prostim trikom, a to je zadobijanje poverenja i iskrenost, kojoj svi toliko težimo.

S druge strane, ova tehnika deluje i kao fenomen ogledanja, ilustrovan u sledećoj logici: “Otvorim ti se i kažem ti svoje emocije, svoj život, ti ćeš se otvoriti meni, a ja ću te onda bolje upoznati, što mi može dobro doći za ostvarivanje sopstvenih ciljeva”.

Kako bismo prepoznali manipulatora možemo koristiti različite tehnike.


Pročitajte i ovo: Danas ti se smeju, a već sutra hoće da ti budu najbolji prijatelji


Jedna od njih je i način na koji manipulatori pričaju o nama važnim ljudima. Empatični ljudi, koji ne igraju igre, težiće da koliko toliko ostave dobar utisak na nama bitne ljude, kao i da ih odmah ne otpišu, čak iako im se ne sviđaju. Manipulatori će uvek težiti da naprave tzv. trianglulaciju, tj. jeste da provociraju rivalstvo, ljubomoru, takmičenje, da nam ukažu kako je neko loš za nas i sl.

Dakle, zapitajte se da li neko kreira harmoniju ili haos? Kreiranje haosa je taktika koja ima za cilj da osobu zastraši, prisvoji i na taj način uspostavi kontrolu.

Foto Aleksandra Ostojić

Pročitajte i ovo: Kriza srednjih godina, kad padnu sve naše kompenzacije


Stoga, posmatrajte vaše odnose nedelju dana i vidite gde se nalazite u relaciji sa nekim. Verujte da imate pravo da mislite svojom glavom, vi ste jedino merilo da li vam nešto odgovara ili ne.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.