Sve istine su lako shvatljive nakon što budu otkrivene, ključ je u tome da ih treba otkriti.

– Galileo

Gde ima ljubavi, ima i mogućnosti da ta ista ljubav doživi krizu ili jednostavno izbledi. Najčešće se ta kriza ili, nekad i kraj ljubavi, otelotvori kroz uključivanje treće osobe u neku vrstu odnosa.

Anđelija Simić, psihološkinja

Otkrivanje afere predstavlja jednu od najtraumatičnijih situacija koje se mogu desiti u nekoj vezi.

Za osobu koja je bila uključena, dolazi do razotrkivanja najintimnijih detalja i ličnog sveta fantazija, dok za osobu koja je prevarena dolazi, takođe, do rušenja čitavog jednog sistema uverenja, o sebi, o partneru, o ljudima i o ljubavi, uopšte.

Pročitajte i ovo: Ljubljenje je dobro za zdravlje i sprečava nastanaka bora: Evo zašto!

To je, naročito, pojačano od kada živimo u digitalnom svetu, gde iznova možemo da prekopavamo po nečijoj intimi, zajedničkim porukama i time otežavamo da povređenost koju imamo nikada do kraja ne zaraste. Dakle, oba partnera otkrivanjem afere, doživljavaju dramatičnu promenu u svojim životima.

Pročitajte i ovo: Zašto mi ne odgovara na poruke?! A nisu ga oteli vanzemaljci!

Da li ta promena mora da bude konačna i udalji partnere zauvek ili se odnos, kao takav, može ponovo da se obnovi?

Budite iskreni!

Bilo bi divno kada bi stvari bile ovako crno-bele. Ako vas neko ne voli, on vas prevari (kako god tu prevaru definisali), vi otpatite svoje, prebolite, idete dalje. Međutim, mnogi parovi nakon otkrivene prevare ukazuju da žele da ostanu sa svojim partnerima, da bismo u terapiji otkrili da varaju iz različitih razloga.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda žena za brak iz perspektive muškarca

Pre nego se osvrnem na neke od potencijalnih razloga, naglasila bih najbitniju stvar u oporavku sebe i mogućnosti oporavka odnosa nakon prevare, a to je iskrenost koju treba da pruži partner koji je počinio prevaru. Zvuči pomalo paradoksalno, ali je, zapravo, nužno.

Zašto?

Omogućava nam da se umirimo i da svoja osećanja gradimo na činjenicama.

Pročitajte i ovo: Digitalno zlostavljanečesto vodi u trgovinu ljudima: Prijavu uznemiravanje, vrbovanje, ucenjivanje, proganjanje, pretnje na internetu

Istina jeste možda loša i teška, ali ono što u našim glavama kreiramo i pretpostavimo u velikoj meri može da prevaziđe sve moguće granice i postane mučenje. Istina omogućava da se ponovo izgradi poverenje. Ukoliko oba partnera žele da grade ponovo vezu, moraju proći kroz ovaj mučan proces, kako bi ponovno izgradili odnos.

Pročitajte i ovo: Šta se desi kada poljubiš žabu: Magija pretvaranja negativnog u pozitivno

Zapravo, moraju proći ponovni proces upoznavanja i ovoga puta uništenja nekih tajni ili uverenja koja su u prošlosti odnos kao takav spoticala.

Strana koja je prevarena možda će postavljati stalno ista pitanja, tražeći rupe u odgovorima, te stoga, samo istiniti odgovori kao takvi mogu pružiti nadu da onaj koji je izdao nečije poverenje želi promenu i investira u samo proces isceljenja.

Pročitajte i ovo: Pet tipova muškaraca koje treba izbegavati u širokom luku

Zbog toga je važno izneti potpunu istinu, bez obzira na to koliko pitanje neprijatno bilo i izneti istinu, bez obzira na to da li smo upitani oko nekih stvari.

Ukoliko ovoga nema u procesu, besmisleno je ponovno graditi bilo kakav odnos i možda je bolje razmotriti rastanak kao takav.

Zašto varamo?

Neki varaju da bi ispitali izdržljivost vlasite veze i ispitali da li sa strane mogu pronaći bolji seks, razgovor, druženje, itd. Drugi pokušavaju da činom prevare umanje strah od psihološke bliskosti i od toga da ih potencijalno superiorni partner jednostavno ne “proguta”, izdominira.

Pročitajte i ovo: Reč – dve o pogrdnim rečima upućenim ženama

Treći se svete partneru, dok nekima prevara dobro dođe jer predstavlja odskočnu dasku i savršen izgovor za izlazak iz veze ili braka, jer pod drugim uslovima ne bi mogli partneru da saopšte da odlaze i da ne mogu da budu više u vezi.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Varati možemo i jer ponovno odigravamo nesvesnu identifikaciju sa roditeljma, koji su možda sami počinili prevaru ili se na maničan način braniti od ogromnog osećanja depresije, praznine i besmisla koju do tada niko nije primećivao, kao i napadati sebe kroz potencijalno sabotiranje stabilne veze, kao vrsta određenog skripta koji nosimo.

Pročitajte i ovo: Zašto mi ne odgovara na poruke?! A nisu ga oteli vanzemaljci!

Naravno, razloga je još mnogo. Ovo su samo neki od najčešćih, do kojih se obično dođe putem kojim se ređe ide – istinom. Može li onda istina i da spreči i prevaru? Možda, samo treba biti dovoljno hrabar i suočiti se sa njom.