Kada kažemo reč zavisnost, većina nas prvo pomisli na hemijske oblike zavisnosti, kao što je zavisnost od alkohola ili nekih tipova droga.

U nekoj od prethodnih kolumni, bilo je reči i o tome, ali trenutno bih da razgovaramo o jednom drugom obliku zavisnosti, u koji sam prilike imala da se uverim u toku svog rada sa klijentima, a to je zavisnost od određenog emotivnog stanja.

Anđelija Simić, psihološkinja

Najčešće je to zavisnost od negativnih, nezdravih emocija, kao što je bes, otežani oblici tugovanja, depresivnost, ali javljaju se, takođe, i prijatna emocionalna stanja.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

S jedne strane, ovo možemo posmatrati i kao otpor u terapijskom radu, ali s druge strane, analiza ovoga nam može ukazati na značajne terapijske hipoteze o funkcionisanju same osobe.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

Kada se osoba nalazi u kontinuiranom stanju emocionalnog bola, postoje suptilne, mikropromene u telu koje uslovljavaju nastanak zavisnosti od hemijskih supstanci koje se luče pod dejstvom ovih emocija i samo menjanje ovog obrasca može biti podjednako teško kao i ”skidanje” sa određene hemijske supstance.

Emocionalni zavisnik traga za negativnim, stresnim obrascima vezivanja, a osećanja ljubavi i emocionalnog bola ili stresa se pretapaju i postaju jedno. Vrlo često, ovakve osobe vole emocionalno nedostupne ili ostaju u vezama koje su emotivno teške i iscrpljujuće.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Šta kaže fiziologija?

Istraživanja ovog tipa zavisnosti danas su u porastu i na fiziološkm planu zavisnost zapravo nije od bola, već od slobodno lebdećeg endorfina koji je pratilac bola.

Da podsetimo da se endorfini luče kada god iskusimo bol ili povredu i hemijska struktura je slična opijatskoj, kao i mehanizam delovanja-blokada bola.

Pročitajte i ovo: Emocionalna zavisnost – koji je tvoj ljubavni fiks?!

Emocionalni stres vodi do pojačanog napora, a ako je konstantan, telo šalje kontinuirane mlazeve endorfina, što dovodi do anestetičkog efekta. Sa pojačanim efektom endorfina, mi naravno i dalje možemo da osećamo, ali nam je potrebna jača stimulacija, kao što su emocije besa, gneva, jake tuge i straha.

Ovi okidači dalje oslobađaju endorfin, koji dovodi do emocionalne otupljenosti i na neki način lažnog osećanja sigurnosti u svetu.

Pročitajte i ovo: Emotivno nedostupni muškarci – tako blizu, a tako daleko

Zapravo, kao i kod svake zavisnosti, pravimo štit oko sebe koji nas štiti od osećanja sa kojima nam je teško da se nosimo ili iz nekog razloga sebi ne želimo da priznamo, a to su nežnost, sposobnost da se potpuno predamo, ranjivost, samomržnja, samoprezir ili, u velikom broju slučajeva, praznina ili nedostatak životnog smisla sa kojim ne znamo kako da se nosimo.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

Sve je bolje nego priznati sebi da ne znamo zapravo ko smo i zašto smo ovde.

Ili priznati sebi da ne znamo da funkcionišemo u ”lepom”, ili bez toga što nam daje ta druga osoba.

Pročitajte i ovo: Zašto biramo pogrešne partnere?

Istina je da još uvek nismo izgradili mentalu spremnost i znanje da funkcionišemo u polju konstruktivnih emocija, kao i da sami sebi zapravo kreiramo ta emocionalna stanja, a ne naš partner. Teško je odreći se slike da smo se zaljubili u ono što smo želeli da vidimo i to šta nam je naša sopstvena slika izazvala u nama, a ne zapravo ono što naš partner projektuje u stvarnosti.

Moje lično iskustvo ukazuje da osobama koje doživljavaju ovu problematiku, a to može biti svako od nas u nekom momentu života, pre svega, treba osvestiti obrazac po kome se kreću i otkriti dublje slojeve emocija koje se nalaze ispod površine koju manifestuju.

Pročitajte i ovo: Zašto volimo one koji vole samo sebe?

Potrebno je pomoći osobi da se sretne sa sobom i otkrije svoj identitet i nauči da plovi na talasu svojih osećanja, čak i ako je to dosada ili povremeno osećanje besmisla.

Pročitaj i ovo: Fatalna privlačnost – zašto ostajemo sa emotivno nedostupnim partnerima?!

Jer nema smisla bez bezmisla, kao ni ljubavi ka drugome, bez ljubavi prema sebi samom, zar ne?