Upravo su u Los Anđelesu objavljene konačne nominacije za nagradu Oskar!
Čuvena statua, koju će 10. marta tradicionalno dodeljivati Akademija filmskih umetnosti i nauka u SAD mogla bi biti uručena ostvarenjima ANATOMIJA PADA”, “PROŠLI ŽIVOTI”  “JADNA STVORENJA” i “ZONA INTERESA” kao ostvarenjima najboljim za proteklu godine, a svi oni našli su se u distribuciji MCF MegaCom Film-a.
Film “Jadna stvorenja” reditelja Jorgosa Lantimosa nominovan je u 11 kategorija od kojih i u kategoriji za najbolji film godine, ali i za najbolju režiju i za najbolju glumicu za koju je nominaciju ponela Ema Stoun i za najbolju sporednu mušku ulogu za koju je nominovan Mark Rafalo.
Emma Stone in POOR THINGS. Photo by Yorgos Lanthimos. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

Film je na filmskom festivalu u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom, a naša publika imala je prilike da ga pogleda na Festivalu autorskog filma. Od 8. februara film “Jadna stvorenja” naći će se na redovnom reperotaru domaćih bioskopa. 

Dobitnik Zlatne palme, film “Anatomija pada” nominovan je u 5 kategorija i to najbolji film, najbolju režiju, najbolju glumicu, montažu i originalni scenario.
Film je prošle godine ovenčan evropskim Oskarom koju dodeljuje Evropska filmska akademija, a rediteljka  Žistin Trije i glumica Sandru Huler mogle bi, pored Evropskog Oskara biti dobitnice i američke zlatne statue.
Francuski triler Anatomija pada prati priču o spisateljice koja pokušava da dokaže nevinost prilikom smrti svoga muža.
Film reditelja Džonatana Glejzera “Zona interesa”, nominovan je u pet kategorija, od toga za najbolji film i za najbolju režiju, kao i za najbolji strani film. Od 7. marta film će naći na bioskopskom platnu naših sala. 
Priča prati komandanta Aušvica, Rudolfa Hesa i njegovu ženu Hedvigu koji nastoje da stvore za svoju porodicu život iz snova, u kući sa vrtom koja je odmah pored logora.
Diznijev animirani film “ELEMENTAL” poneo je nominaciju u kategoriji za najbolji dugometražni animirani film, a animacija koja je prikazana na Sarajevo film festivalu a potom i na domaćem KIDS FEST-u “Snovi jednog robota”, nominovan je u istoj kategoriji.

Zona interesa pored pomenutih našla se i u nominacji za najbolji strani film, a Vim Vendersov “Savršeni dani” takođe je u trci za nagradu Oskar za najbolji strani film. Mateo Garone donosi pred publiku film “Ja, Kapetan”, a možda baš taj film 10. marta bude dobitnik zlatne statue za najbolji strani film.

Filmovi “Tvorac” i Marvelovo ostavrenje “Čuvari galaksije” našli su se u tek objavljenom užem izboru za nagradu Oskar za vizuelne efekte.

NAJBOLJI FILM:
Anatomy of a Fall
Past Lives
Poor Things
The Zone of Interest
NAJBOLJA REŽIJA:
Justine Triet – Anatomy of a Fall
Yorgos Lanthimos – Poor Things
Jonathan Glazer – The Zone of Interest

NAJBOLJA GLUMICA:
Sandra Huller – Anatomy of a Fall
Emma Stone – Poor Things
NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC:
Mark Ruffallo – Poor Things
NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ:
Anatomy of a Fall
Past Lives

NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIO:
Poor Things
The Zone of Interest
NAJBOLJA FOTOGRAFIJA:
Poor Things
NAJBOLJA MONTAŽA:
Anatomy of a Fall
Poor Things
NAJBOLJA SCENOGRAFIJA:
Poor Things
NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA:
Poor Things
NAJBOLJI ZVUK:
The Creator
The Zone of Interest
NAJBOLJA MASKA:
Poor Things
NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI:
The Creator
Guardians of the Galaxy Volume 3

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM:
Elemental
Robot dreams

NAJBOLJI STRANI FILM:
Io Capitano – Italija
Perfect Days – Japan
The Zone of Interest – Ujedinjeno Kraljevstvo
NAJBOLJA ORIGINALNA MUZIKA:
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Poor Things