Približavamo se proslavi jedne od najslavljenih Novih godina u svetu, najviše zbog velikog broja ljudi koji je očekuju na Istoku, a pre svega, u Kini.

Kineska Nova godina (tzv. Prolećni Festival) prati lunarno – solarni kalendar. Veruje se da je računanje vremena u Kini počelo dolaskom Žutog Cara na presto 2697. godine pre nove ere, što bi značilo da je 2018. godina 4716. godina po ovom kalendaru.

Dr Ana Žikić, lekarka kineske medicine

Smatra se da skoro 20% svetske populacije proslavlja ovaj značajan datum. To prouzrukuje velike migracije stanovništva ka Istoku, uoči proslave Nove godine, jer većina Kineza voli da ovaj festival, a ujedno i dane odmora, provede u krugu porodice i u zemlji svog porekla. Dakle, poželjno je avionske karte u tom smeru obezbediti na vreme.

Tradicija duga više od četiri milenijuma nastavlja se i danas. Ove godine, prvi dan 2018. Kineske Nove Godine je četvrtak, 16. februar. Na našim prostorima, posle Dana zaljubljenih, Sv. Valentina, i obeležavanja Dana državnosti – Sretenja, još jedan razlog za slavlje.

Ovaj dan ujedno predstavlja i drugi mlad Mesec od zimskog solsticija, 21. decembra 2017. godine, a simbolika mladog Meseca je nov početak. Po Gregorijanskom kalendaru, početak Kineske Nove godine obično pada između 21. januara i 20. februara.

Osim toga što je lunarno – solarni, kineski kalendar je i tzv. kalendar stabala i grana. U ovom sistemu postoji ukupno 10 stabala i 12 grana. Deset stabala se nazivaju imenima Jia, Yi, Bing, Ding, Wu, Ji, Geng, Xin, ReniGui, a 12 grana imenima Zi, Chou, Yin, Mao, Chen, Si, Wu, Wei, Shen, You, Xu  i Hai.

Stabla su povezana sa sistemom pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda) i njihovim ispoljavanjem u vidu Yina i Yanga. Elementi se smenjuju na svake dve godine, a Yin i Yang se smenjuju naizmenično, tako da njihovim ponavljanjem dobijamo Yang Drvo, Yin Drvo, Yang Vatru, Yin Vatru, Yang Zemlju, Yin Zemlju, itd.

Grane koriste imena životinja. Njih ukupno ima 12 i one se smenjuju sledećim rasporedom, Pacov, Bivo, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Petao, Pas, Svinja.

Kako je pet elemenata povezano i sa pet boja (zelena, crvena, žuta, bela, crna), nekada se i bojom određene životinje označava ime godine. Kombinovanjem stabala i grana dobićemo sistem od 60 mogućih kombinacija, koji počinje Drvenim Pacovom, a završava se sa Vodenom Svinjom.

Kineski horoskop je poznat pod imenom Sheng Xiao i vezuje se za datum rođenja osobe. Drevni Kinezi izuzetno poštuju ovakvo praćenje godina rođenja, a svaki od 12 znakova prati karakter i ponašanje te životinje. Takođe, između životinja postoje slaganja i neslaganja. Postoji mnogo mitova kako je došlo do ovog odabira životinja i njihovog redosleda u krugu od 12 pozicija.

Zašto je Pacov na prvoj poziciji?

Jedno od verovanja odnosi se na njegovu fizičku izuzetnost i neobičnost, kako ima četiri prsta na prednjim i pet prstiju na zadnjim ekstremitetima. Dakle, poseduje kombinaciju parnih i neparnih brojeva, odnosno, celovitost Yina i Yanga.

Po drugom mitu, Buda je pozvao životinje na sastanak i po 12 prvih životinja koje su došle, imenovao je zodijački krug.

Pacov je bio lukav jer je deo puta proveo na leđima od Bivoa. Na kraju je samo skliznuo na presto ispred Bude, po nekim predanjima i Nebeskog Cara, tako da je on postao prva, a Bivo druga životinja kruga.

Mnogi Kinezi i danas, među sobom, znaju svoj rođendan samo po lunarnom kalendaru, dakle, kog su meseca i dana rođeni, prateći lunarni kalendar godine rođenja.

Posle Crvenog Vatrenog Petla, koja je proslavljena 29. januara 2017. godine, dočekuje nas godina Žutog Zemljanog Psa.

Pas je 11. po redu znak u Kineskom zodijaku. Smatra se da potiče od Vuka.

Godini Psa pripadaju osobe rođene 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030. godine.

Ove osobe su često nezavisne, iskrene i odlučne, kada je u pitanju donošenje odluka. Lako nalaze rešenje ako dođe do poteškoća. Odgovorne su i hrabre prema životnim zadacima. Cene i važna su im prijateljstva jer su i sami dobri i odani prijatelji. Kao partneri su izuzetno posvećeni i odani. Nekada ispoljavaju emotivne suprotnosti – ili su preemotivni ili mogu biti izrazito tvrdoglavi i kritični. U toku života, naročito posle 35. godine, mogu im se pojaviti poteškoće koje će zahtevati njihovu prisutnost i smirenost.

Zemljanog Psa, koji se poslednji put javio pre 60 godina (1958), karakterišu strpljivost i postojanost, a kaže se da ga bogatstvo i izobilje prate. Imaju jasne ciljeve i koračaju ka uspehu. Poštuju privatnost drugih ljudi, ali cene i svoju. Veoma cene svoju porodicu i partnere, a porodično ognjište im je važno kao mesto odakle nastavljaju svoj put i kome se uvek vraćaju. Umetničkog su duha i važan im je ambijent gde žive ili rade.

Pas se dobro slaže sa Zecom i zajedno, uz dogovor, mogu premostiti i najteže situacije.

Psi se ne slažu se najbolje sa Zmajem, Kozom i Petlom. Sa njima nemaju istu vrstu otvorenosti i komunikaciju koja je neophodna za uspešno premošćavanje prepreka.

Srećni brojevi: 3, 4, 9.
Srećne boje: crvena, ljubičasta, zelena.

Nepovoljne boje: bela, zlatna, plava.
Povoljni smerovi: istok, jugoistok, jug.

U dnevnom ritmu dana, Pas je povezan sa sutonom dana, od 19 do 21h, mirnijim delom dana. Kaže se da tada Pas posmatra nebo.

Poznati rođeni u godini Psa su Madona, Mariah Carey, George W. Bush, Sharon Stone, Elvis Presley, Freddie Mercury, Donald John Trump, Isaac Newton, Majka Tereza i drugi.

Vrlo je važno da se potrudimo da vratimo dugove, bez obzira na to kakve su prirode, materijalni ili druge vrste, pre ulaska u nov godišnji ciklus, dakle, do petka, 16. februara.

Aspekt medicine

Korišćenje sistema stabala i grana za računanje meseca, sata i godine, smatra se da je počelo oko 206. godine pre nove ere, u doba dinastija Qin i Han.

Zanimljiva je primena ovog kalendara u polju medicine, gde se prema tačnom datumu rođenja jedne osobe može utvrditi, ne samo u kojoj godini je osoba rođena, već i koje elemente iz sistema pet elemenata poseduje u višku, a koje u manjku.

Postojali su lekari koji su posebno prema ovim podacima razvijali sistem svoga lečenja. Kako? U sistemu glavnih 12 meridijana, smatra se da na svakom meridijanu postoji pet, takozvanih, shu tačaka. One, takođe, pripadaju odgovarajućim elementima, Yin ili Yang meridijanima. Na ovaj način (12 x 5) dobijamo sistem od 60 shu tačaka.

Dalje, prateći 24-časovno kretanje qi-ja (vitalne energije) po meridijanima, znamo kada je aktivacija određenih tačaka.

Upoređujući nalaz kod pacijenta, prisustvo i raspored njegovih elemenata, možemo dosta zaključiti o konstituciji i mogućem zdravlju jedne osobe. Ukoliko se uvidi deficijencija ili nepravilnost u rasporedu elemenata, moguće je savetom o ishrani ili ponašanju ublažiti disbalans.

U isto vreme, ako do oboljenja dođe, poznavajući sistem aktivnih tačaka tela određenog dana, meseca i godine, moguće je odrediti vreme koje je najpogodnije za lečenje individualnog pacijenata (recimo, ovo se koristi nekad u primeni akupunkturnih tretmana).

Kineski lekari su na taj način razvili tzv. Sistem hrono – akupunkture, koju primenjuju i danas retki, stariji lekari, ali i određeni broj mlađih lekara koje interesuje ovakav pristup tretiranju pacijenata. Takođe, prateći kalendar, zna se kada treba brati, a kada tretirati određenim biljkama.

U godini Psa, a naročito Psi, treba da povedu računa o sistemu jetre i žučne kese, što su ujedno i najaktivniji organi proleća, kao aktuelnog godišnjeg doba. Moguće je da smo osetljiviji, skloni naglom ispoljavanju emocija. Biti u skladu sa svojim emocijama, biće ono što naredni dani traže – razmisliti, osetiti, reagovati, izraziti sebe.

Čišćenje kuća i domova je tradicija koja se dešava par dana pred dolazak Nove godine. Dobro je zaviriti u svaki ugao kuće, i oterati ”loše duhove”. Dobro je osloboditi se starih stvari, a pre svega, onoga što nam više ne služi ili što više ne koristimo, da bismo oslobođeni starog krenuli u nov ciklus.

Jedna od omiljenih kineskih izreka, koje se i danas koriste u žargonu, je ”Dok staro ne ode, novo ne dolazi”.

Nije obavezno, ali je uobičajeno, da se kupe neke nove stvari, koje simbolizuju dolazak novina u životu. Kineski domovi se u to vreme najčešće ukrašavaju crvenim detaljima, nekada i od ukrasnog papira. Kineski karakter FU se često može videti na vratima ukućana, a on označava dobrodošlicu sreće i izobilje.

Samo novogodišnje veče, Kinezi vole da provode u krugu svoje porodice, uživajući u bogatoj gozbi. Jedno od tradicionalnih jela, koje je gotovo neizostavno te večeri, su kineske knedlice (dumpligs ili jaozi). Napravljene su od brašna, a unutra su ispunjene različitim vrstama povrća, mesa ili kombinacijom oba. Imaju oblik Yuanbao, starog kineskog novca, pa se veruje da jesti njih kao deo novogodišnje gozbe donosi izobilje i novac.

Lepo je biti deo kineskih porodica tokom ove novogodišnje večeri. Puno je topline, žagora, priča i smeha. Tradicionalno, deca od roditelja i odraslih članova dobijaju koverte, hongbao, u kojima je tzv. ”srećni” novac.

Uoči i posle ponoći, uobičajeni su vatrometi, kojima se, prema verovanju, odstranjuju loši duhovi. Znaju da se produže i na par dana.

Narednih dana je uobičajeno da porodice i prijatelji posećuju jedni druge. Popularan je i obilazak hramova. Nekada cele porodice provedu dan obilazeći hramove. Veruje se i poželjno je da osoba koja pripada životinji upravo došle godine poseti hram. U hramovima se održavaju celodnevne i večernje ceremonije, a za osobe koje su aktuelni znaci, obično postoji procedura ispisivanja imena i određenog rituala kojim se moli za dobro zdravlje i sreću u narednom ciklusu.

Lista godina

Pacov – 1960, 1972, 1984, 1996, 2008

Bivo  – 1961, 1973, 1985, 1997, 2009

Tigar – 1962, 1974, 1986, 1998, 2010

Zec – 1963, 1975, 1987, 1999, 2011

Zmaj – 1964, 1976, 1988, 2000, 2012

Zmija – 1965, 1977, 1989, 2001, 2013

Konj –  1966, 1978, 1990, 2002, 2014

Koza – 1967, 1979, 1991, 2003, 2015

Majmun – 1968, 1980, 1992, 2004, 2016

Petao – 1969, 1981, 1993, 2005

Pas – 1970, 1982, 1994, 2006

Svinja – 1971, 1983, 1995, 2007

Šta znači ako ste rođeni u godina Psa?

Kako se životinje smenjuju u ciklusima od po 12 godina, veruje se da su 12, 24, 36, 48, 60. godina prekretnice u životu i da na njih treba obratiti dodatnu pažnju.

Ako je ovo godina vašeg znaka, Kinezi veruju da treba da ste posebno obazrivi tokom nje. Verovatno da ćete se susresti sa brojnim iskušenjima, ali vam ona donosi i brojne uvide.

Budite dodatno obazrivi u pogledu svog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Drevni Kinezi veruju da sreću godine za pojedince određjuje i tzv. Tai Sui, Bog starosti. Njemu je važno moliti se u hramovima, naročito, kada dolazi godina životinje kojoj pripadate. Ako je ovo vaša godina, trebalo bi da nosite crvene stvari i crveni veš. Ukoliko je u pitanju veš, trebalo bi da je poklonjen od partnera ili prijatelja, jer kako drevni Kinezi veruju, crvena je boja sreće, prosperiteta, uspeha i odanosti. Veruje se da i nošenje žada donosi sreću i uklanja nepovoljne okolnosti.

Iako je Narodna Republika Kina, dolaskom Mao Tsetong na vlast 1. oktobra 1949. godine, zvanično prihvatila Gregorijanski kalendar, još uvek se veliki broj proslava održava i prati po Kineskom, lunarnom kalendaru.

Proslava obično traje od prvog dana Nove godine, tj. mladog Meseca, do sledećeg punog Meseca, otprilike, dve nedelje. Tako da je svaki 15. dan prve lune Nove godine propraćen Kineskim Festivalom Lampiona Chinese Lantern Festival). Ove godine, to će biti 2. marta. Proslava je obično praćena zamišljanjem želja i puštanjem svetlećih, papirnih lampiona ka nebu. Divan prizor na nebu izobilja punog Meseca.

Xin Nian Kuaile!

新年快乐!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.