O značaju punog Meseca puno se zna još od drevnih kultura. Danas, većina nas je svesna promenljiivosti osećanja u danima punog meseca, i uspešnosti dijeta nakon faze punog meseca.

Poznato je da se u doba punog meseca češće dešavaju nesreće i da su ljudi tada razdražljiviji i agresivniji, skloniji nasilju i svađama. U fazi punog meseca, krvarenja su obilnija, što je poznato i lekarima hirurzima.

Ana Žikić
Dr Ana Žikić, doktor kineske tradicionalne medicine

Prema osnovama tradicionalne kineske medicine, Mesec je prepoznat kao jin aspekt prirode, a samim tim, predstavlja i jin aspekt naših tela. Kretanje nebeskih tela možemo iskoristiti i njime delovati na kretanje ćija i krvi kroz naša tela, kao i na balans jina i janga. U telu su prožimanja ovih uticaja svakodnevna i omogućavaju nam da bolje razumemo i čitamo signale koji su nam blagovremeno poslati.

Jedna od zanimljivosti je da prednjom stranom našeg tela protiče meridijan ren mai, a sredinom kičmenog stuba du mai.

Na tzv. prednjem kanalu, nalaze 24 akupunkturne tačke, a na zadnjem kanalu 28. Uočavamo da su brojevi povezani sa ritmom prirode: 28 označava broj dana prosečnog lunarnog (i menstrualnog ) ciklusa, a 24 broj časova u danu (prema TKM ovo vreme je podeljeno na periode od po 2 sata koji su povezani sa maksimumom aktivnosti određenih organa).

Foto Neven Krcmarek
Foto Neven Krcmarek

 

U taoističkoj praksi je poznato da treba pojačano meditirati tog i narednih dana.

Svakako da su mikrokosmička orbita i aktivacija bioaktivnih tački jedne od najčešće rađenih vežbi, ali vežbaju se i mnoge druge. Po predanju, vežbajući mikro- i makrokosmičku orbitu, drevni Kinezi su otkrili postojanje i položaj nebeskih tela u Univerzumu.

Jin aspekt našeg tela su fluidi u koje spada i krv. Sa druge strane, emocije plove fluidima našeg tela pa se od davnina smatra da i mi treba da plovimo svojim emocijama. Spoznati ih, doživeti, otpustiti na odgovarajući način i ne zadržavati ih previše u sebi inače može doći „do poplave“.

Smatra se da žena, koja je u skladu sa ciklusima ćija u prirodi, svojim ciklusima i emocijama, prolazi kroz menstrualni period baš oko punog meseca.

Tada ima dovoljno krvi u organizmu i telo je sa lakoćom otpušta. Ne treba zaboraviti da se sa izvesnom količinom krvi gubi i ći tela (vitalna energija), što je jedan od razloga zašto neke žene osećaju umor posle menstruacije.

Dakle, dane punog Meseca, a naročito žene, treba posvetiti nezi svoga tela, u tišini posmatrati unutrašnje procese i obratiti pažnju na ishranu (uzimati više tečnosti ).
Ukoliko se vežba ći gong, češće praktikovati mikrokosmičku orbitu i aktivaciju tačaka laogong na dlanovima.

Foto Linda Xu
Foto Linda Xu

Uz pun Mesec, tokom zimskog perioda (Mesec predstavlja jin aspekt), pojačana je hladnoća (hladnoća kao patološki faktor usko je povezana sa aktivnim bubrezima).

Bubrezima u ciklusu pet elemenata odgovara voda, što se ponovo dovodi u vezu sa tokom kako unutrašnjih a tako i spoljašnjih aktivnosti.

Kome se vežbanje ći gonga preporučuje, naročito tokom faze punog Meseca?

– vežbačima ći gonga, radi produbljivanja iskustva tokom vežbi
– ženama naročito (koje su jin po prirodi)
– delotvorne su kod neredovnih, bolnih i obimnih menstrualnih ciklusa, kao i kod izostanka istih
– kod nesanica, uznemirenosti, pojačanih strahova, česte tuge i plača
– kod osećanja gubljenja ritma u dnevnim aktivnostima
– i, svakako, da vežbamo vežbe radi.

Ganapathy Kumar
Ganapathy Kumar

Trenutak je da zastanemo i sagledamo izobilje svojih života, šta nas čini zadovoljnima i ispunjenima.

Podudarnost koja pojačava značaj ovog punog Meseca 12. januara je, da je po kalendaru Maja (13 luna, 28 dana), kin 129, Crvena kristalna Luna. Počev od 4. do 23. januara smo u tzv. mističnoj koloni, u centru vrtloga kosmičkih energija, kada su pojačana iskustva tokom spiritualnog rada, ali i tokom dnevnih aktivnosti. Trebalo bi obratiti pažnju na misli, način manifestacije istih i posebno položaj kičmenog stuba.

Dakle, 12. januara je solarni pečat Crvene Lune, koja se dovodi u vezu sa fluidima našeg tela, sa osećanjima, sa kretanjem. Ovo je jedina Crvena Luna koja je u centru Colkina. Dobro je iskoristiti njeno prisustvo za sagledavanje tokova naših života kao i svakodnevnih aktivnosti. Kristalni ton je ton povezivanja, kada se naročito preporučuje rad u grupama, diskusije, formiranje kreativih polja.