Prema kineskoj tradicionalnoj medicini i njenoj praktičnoj primeni tokom određenog godišnjeg doba, kasno leto je doba buđenja žene.

Shodno osnovama tradicionalne kineske medicine, životna energija či (Qi ) nalazi se svuda oko nas i u nama. Čovek je neraskidivo povezan s prirodom, a kako po verovanju drevnih Kineza sve u prirodi ima cikličan karakter, ciklusi se smenjuju, a naše telo nesvesno te iste cikluse i prati.

Smena godišnjih doba jedan je od primera. Ona se odražava na celu prirodu, pa i na čoveka. Promene u dinamici Čija, koje se dešavaju u organizmu čoveka, uslovljene su i klimatskim promenama.

Ana Žikić
Dr Ana Žikić, lekarka tradicionalne kineske medicine i fizikаlne medicine i rehаbilitаcije, Holitimed

Svako godišnje doba vezano je za određeni patološki faktor koji može biti uzrok pojedinih oboljenja.

Kako ishranom odstraniti patološki element vlažnosti u organizmu, koji je jedan od najčešćih uzroka bolesti savremenog doba i oboljenja čija učestalost raste: kancer, povišen nivo holesterola, reumatoidni artritis, sindrom hroničnog umora, metabolički poremećaj, alergija, fibromijalgija?

Prema konceptu kineske medicine, prateći solarno-lunarni kalendar, poslednji dani avgusta i septembar pripadaju tzv. petom godišnjem dobu, kasnom letu. Kratko i relativno neprepoznato godišnje doba na Zapadu, a jako cenjeno i važno na Istoku, ima veliki uticaj na mentalni, fizički i emotivni aspekt našeg tela. Ovo su dani kada se iz jang (yang) faze, rasta i akcije (kojoj pripadaju proleće i leto), polako prelazi u jin (yin) fazu, mira i odmora (kojoj pripadaju jesen i zima).

Važno je naći vremena i posvetiti se svom unutrašnjem biću.

Po sistemu pet elemenata, ovi dani pripadaju elementu Zemlja. Organi koji joj odgovaraju su želudac i slezina. Kako drevni Kinezi smatraju da je svako od nas nalik mikrouniverzumu koji je povezan sa makrouniverzumum tako ovih dana, ostvarujući vezu sa sobom, produbljujemo vezu sa našom planetom Zemljom.

Ova peto godišnje doba je jako cenjeno zbog još jedne činjenice – vreme je buđenja žene. To je naša prirodna najskrivenija jin snaga koja rađa, daje, stvara, baš kao i majka Zemlja. Iskoristimo potencijal ovih dana i povežimo se sa sobom i sa energijom Zemlje koja je i u nama. Probudimo i oživimo “peti elemenat “.

Kako? Najlakše pesmom, zvukom i kroz usklađenost disanja i pokreta – vežbama Či Gonga.