Kineska medicina je spoj zajedničke primene brojnih tehnika i teorijskih postavki čiji su koreni u drevnoj kineskoj filozofiji – taoizmu.

U osnovi je veoma bitna usklađenost čoveka sa prirodom. Stari Kinezi veruju da je čovek nalik mikrokosmosu u okviru makrokosmosa i da su procesi koji se dešavaju u našem telu nerazdvojivi i pod uticajem istih sila koje vladaju univerzumom. Zato je veoma bitno uskladiti svoj način života, ishrane, ponašanja, na primer sa godišnjim dobima. Smatra se da svaki čovek raspolaže samoisceliteljskom snagom, koju je potrebno osloboditi, odnosno usmeriti.

Dr Ana Žikić, lekar kineske medicine

Kao i sve grane kineske tradicionalne medicine, tako i tradicionalna ginekologija ima dugu istoriju. Najstariji spisi potiču iz doba dinastije Shang (1500–1000 pre n. e. ). Neki od prvih recepata za brigu o majci nakon rođenja deteta bili su urezani na kostima životinja. Tekst „Knjiga o planinama i morima iz doba zaraćenih država” (476–221 pre n. e.) opisuje kineske biljke kojima se leči sterilitet.

U knjizi „Kanon unutrašnje medicine Žutog Cara”, najstarijoj pisanoj kineskoj medicinskoj knjizi, postoje mnoga uputstva koja se odnose na fiziologiju ženskih organa, te na dijagnozu i tretman ginekoloških bolesti.

Važno je da se žena brine o svom zdravlju, da sebe pripremi za trudnoću, ali i za vreme koje je očekuje posle rođenja deteta.

Menstrualni ciklusi žene treba da budu redovni, bezbolni, sa dovoljno krvi. Kako smo povezani sa prirodom oko nas, najprirodnije je da žena dobija ciklus u vreme punog meseca. Ne bi trebalo imati odnos tokom nevremena, grmljavine, oluja. I muškarac i žena treba da vode računa o regularnom spavanju, metabolizmu, ishrani. To će činiti dobru bazu da novorođeno dete ima kvalitetan esencijalni qi.

U fiziologiji žene važnu ulogu ima krv, naročito ona koja se skladišti u uterusu (materici) . Ta krv ne predstavlja samo izvor menstrualnih perioda već je važna sa začeće kod žene, trudnoću i porođaj. Da bismo razumeli fiziologiju žene, možemo je za trenutak uporediti za fiziologijom muškarca. One su više yin, mada su neki aspekti njihove prirode yang, a u njihovoj osnovi je krv. Krv je baza celog organizma, ona i rađa qi. Muškarci su više yang, mada su neki aspekti njihove prirode yin; njihov sistem pripada qi-ju. Zajedno se dopunjuju i čine celinu koja daje novi život.

Uterus

Kod žena uterus pripada području donjeg eliksira, tzv. Dan Tiana (crveno polje). Kod muškaraca ista oblast pripada prostati. To je i te kako bitno područje, tu je smeštena esencijalna energija organizma. Takođe, otuda potiču glavni i ekstra meridijani. U nekim prevodima Dan Tian znači i lek organizma, dakle potrebno ga je s vremenom jačati kako bi organizam imao podršku da se sam izbori sa spoljašnjim i unutrašnjim patološkim faktorima. Tehnike Qi Gonga su tu najdelotvornije.

Uterus je jedan od šest yang organa, tj. ima oblik tog organa (prazan je), tokom menstruacije i porođaja oslobađa se materija, što je funkcija yang organa), ali ima i kvalitete yin organa, jer skladišti krv i ishranjuje fetus tokom trudnoće.

Uterus je povezan sa bubregom podsredstvom jednog meridijana, koji se zove Bao Luo.

Bubrezi

Sa energetskog stanovišta, bubrezi su posebno važan organ, jer se u njima skladiste yin i yang celog organizma. Tu se čuva energija koja se dobija rođenjem, ali odatle se deo energije (esencijalne supstance daje potomstvu. Kaže se da su oni skladište prenatalne esencije i originalnog qi-ja. U njima se skladišti esencija, koja je kasnije osnova za formiranje menstrualne krvi. Takođe imaju važnu ulogu tokom trudnoće.

Jetra

U fiziologiji žene tokom menstrualnog perioda i kasnije trudnoće jetra zauzima bitno mesto. Krv koja se skladišti u uterusu potiče iz jetre. Ako je krv jetre nedovoljna, mogu se javiti oskudni ili kasni menstrualni periodi, a nekada čak i izostanak menstruacije. Simptomi se mogu pojaviti na kosi, noktima, u vidu nedostatku sna, promenjivom raspoloženju.

Slezina

Slezina je organ koji proizvodi krv. Njena funkcija povezana je sa funkcijom jetre. Qi slezine utiče na položaj unutrašnjih organa. Nekada prolaps (spuštanje) uterusa ili mokraćne bešike može biti doveden u vezu sa nedovoljnim qi-jem slezine.

Srce

Srce utiče na fiziologiju žene i menstrualnu krv na više načina. Ono upravlja krvlju i neposredno utiče na krv celog organizma. Zatim je posredno povezano sa proizvodnjom mleka. Srce dominira emocijama. Preko meridijana Bao Mai postoji veza sa uterusom. Tom vezom može se objasniti i postporođajna depresija. Veliki gubitak krvi tokom porođaja preko direktnog meridijana može uticati na srce. „Srce je kuća uma” i upravlja krvlju, a kako je krv srca postala nedovoljna, um nema sigurnost u svojoj kući i osoba može postati depresivna ili anksiozna. Žena postaje bezvoljna, umorna, može se javiti i nedostatak sna. Na mentalnom nivou, majka oseća da nema dobru saradnju sa detetom, uplašena je, plačljiva, smanjuje joj se libido, a može biti i ljuta ili sa osećajem krivice. Iz stanja nedostatka krvi mogu se razviti i ozbiljniji simptomi, učestala nervoza, histerija, nemir.

Jing – osnova „dobrih bubrega”, plodnosti, zdravog života i zdravog potomstva

Kao sto je već pomenuto, u bubrezima se skladište yin i yang celog organizma. Tu se skladišti i još jedna bitna, prečišćena, supstanca, koja određuje vitalnost, dugovečnost i otpornost jedne osobe na bolest. Ona se zove jing 精。Nalazi se još i u mozgu, koštanoj srži, spermi. Osoba se rodi sa određenom količinom i kvalitetom jinga, koji utiče na konstituciju i razvoj individue. A količina i kvalitet jinga zavise od zdravlja i konstitucije roditelja. Tada svaka žena (i muškarac ) naročito treba da obrate pažnju na svoje zdravlje pre nego što postanu roditelji. Jing je stečen, nezamenjiv i on nam služi, ali se i troši tokom života. Treba ga, dakle, pažljivo čuvati. Postoji hrana kojom se hrani jing.

Nedostatak jinga nepovoljno utiče na rast i razvoj deteta, može proizvesti probleme u psihomotornom razvoju, nedovoljno ili usporeno sazrevanje, impotenciju i druge reporoduktivne probleme.

Važnije od toga da se jing unese hranom jeste očuvanje esencijalnog jina, koji već dobijamo rođenjem.

Faktori koji iscrpljuju jing

  • stres, strah, nesigurnost, prekomeran rad,
  • prekomeran gubitak sperme tokom seksualnih odnosa,
  • učestale trudnoće (odnosi se na trudnoće jednu za drugom, dok se telo još ne oporavi, a ujedno se odnosi i na sposobnost/konstituciju žene da ih podrži),
  • toksini u hrani i vodi (alkohol, marihuana, kokain, kafa, duvan…)
  • prekomerno unošenje slatkiša, mleka i mlečnih proizvoda.

Ishranite sopstveni jing

Svakom je potrebno više energije. Nekada se čini da nema ograničenja. Bez neophodnog jinga radnje u telu ne odvijaju se na potreban način.

Iako postoji hrana koja ga može nadoknaditi, neophodne su zdrave navike u ishrani, što podrazumeva redovne, ne isuviše kasne obroke, dobro sažvakanu hranu, zdrav digestivni sistem. Zdrav elemenat Zemlje u čoveku odnosi se na zdrav rad želuca i slezine pre svega.

Bademi, kopriva, Gojiberry ( Goji, Wolfberry, lat. Lycium barbarum,), matični mleč, alge… samo su neki od izvora jinga. Treba napomenuti da ničim od toga ne treba preterivati, jer balans je u osnovi kineske medicine.

Smatra se da su idealni izvor jinga spiritualne vežbe, poput Qi Gonga, Tai Qija… gde se određenim pokretom i disanjem sirovi jing pretvara u suptilniju energiju, što utiče na menjanje stanja duha i svesti, što dovodi do mudrosti i osoba na nov način poima sebe i svet oko sebe.

*Qi (气)- označava energiju, supstancu koja ispunjava ceo univerzum. Kod čoveka, pojam qi-ja podrazumeva vitalnu energiju koja kruži telom po definisanim putanjama, tzv. meridijanima (akupunkturnim kanalima), snabdeva vitalnom energijom sve delove našeg tela i drži ih u balansu potrebnom za održavanje zdravlja.

*Meridijani (经络) – akupunkturni kanali. Na telu čoveka postoji 14 osnovnih meridijana i dva centralna kanala. Šest je po svojim karakteristikama yin, i idu prednjom i unutrašnjom stranom tela, a šest su yang, i idu spoljašnjom i zadnjom površinom tela.