Stiže nam proleće, za mnoge najlepše godišnje doba.

U nozdrvama već osećamo slatke mirise procvetalog voća i svedoci smo buđenja prirode. U ovom periodu obično i sami bivamo ispunjeni novim idejama, odlukama, planovima, jer svako proleće je i novi početak.

Ne opirite se ovoj plimi energije i dopustite da vas ponese energija drveta, koja označava element proleća prema tradicionalnoj kineskoj medicini. Prema shvatanju kineske tradicionalne medicine, kako kaže dr Ana Žikić, koja sprovodi ovu medicinsku praksu, u razgovoru sa Marinom Jablanov, organ kome pripada element drveta je jetra.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Dr med. Ana Žikić, lekarka kineske medicine

– Možda se pitate zašto drvo, pa zato što ono označava pokret i rast. U šali se kaže da „vetar spava u jetri“ zato što vetar pokreće drvo. Iskoristite poletnost i lakoću vetra i razdragano započnite novi ciklus. Još u najstarijoj knjizi kineske medicine, „Kanon o unutrašnjem” Žutog cara, rečeno je da pet jin organa proizvode različite vrste esencijalnog čija (životne energije), koje utiču na formiranje osnovnih emocija: radosti, tuge, besa, zabrinutosti, uznemirenosti (anksioznosti) i straha.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Da li to znači da bi trebalo da se čuvamo svojih emocija?

– Ne treba se braniti od svojih emocija, u redu je proživeti ih, doživeti ih. One su naša reakcija na spoljašnje stimulanse, kroz njih bolje razumemo sebe, i na kraju, to je i ono što nas čini ljudima. Svi imamo trenutke prevelike tuge, smeha, ili nam dođe da iz sveg glasa povičemo na nekog. Problem nastaje kada je neka od ovih emocija prisutna duži vremenski period, ili nije kontrolisana, ili je potisnuta. Zbog toga se emocije i smatraju glavnim unutrašnjim uzrokom oboljenja.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Koji su osnovni simptomi disbalansa u radu jetre i koji su organi povezani?

– Ako drvo nije dobro uzemljeno i koren nije jak, može se pojaviti puno simptoma naročito u gornjem delu tela: glavobolje, zujanje u ušima, tikovi… Proleće nas poziva da vidimo jasnije, lepše, vedrije, a oči su organ koji je prema kineskoj tradicionalnoj medicini povezan sa jetrom, pa se mogu javiti simptomi poput zamagljenog vida i suvoće.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Disbalans jetre i bolne menstruacije

Po rečima dr Ane Žikić disbalans jetre može biti uzrok bolnih menstruacija udruženih s grčevima abdominalnih mišića, mučninom, povraćanjem, glavoboljama, pojavom ugrušaka u menstrualnoj krvi. Preporuka je da nedelju dana pre početka menstrualnog ciklusa, laganim pokretima tapkate po jetri (ispod desnog rebarnog luka, pravac je od spolja ukoso ka unutra). Pokret ponoviti do petnaestak puta, i na kraju lagano preći preko područja jetre i zučne kese ka preponama.
Takođe sedam dana pre u ishranu uvrstiti praziluk, đumbir, lovorov list, crni biber, cimet, maline. Celer i spanać se naročito preporučuju, dok bi uoči i tokom menstrualnog ciklusa trebalo izbegavati kafu, alkohol, previše čokolade, kiselih namirnica, mleko i mlečne proizvode.

Organ koji je veoma važan u proleće je po vašim rečima jetra. Koliko stres utiče na nju?

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Ovo bi značilo da ako primarno postoji disbalans jetre, tokom proleća možemo biti osetljiviji ili impulsivnije reagovati na neke situacije koje nas inače ne bi pogađale. Bes i osećaj ljutnje, kao i vika, dovode do usmeravanja jetrinog čija ka gore, tako da se vrlo brzo mogu pojaviti glavobolja na temenom delu glave (ovaj deo glave je povezan sa jetrom), vrtoglavice, povišen krvni pritisak, crvenilo i peckanje u očima (oči su prozori jetre). Smatra se da stres najviše utiče na jetru. Naime, ovaj organ je blisko povezan sa krvlju. Krv je jedan oblik tečne vitalne supstance, a poznata je povezanost između tečnosti (vode) i emocija.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Na šta bi još trebalo da obratimo pažnju?

Obratite pažnju na zglobove. Jako je bitna pokretljivost zglobova celoga tela. Oni su poput raskrsnica na našem telu, i tu ne bi trebalo da dolazi do zastoja energije. To su ujedno mesta gde naša životna energija komunicira sa energijom okruženja. Preko tetiva, mišići se pripajaju za naše kosti.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Ponekad na trenutak zastanite i oslušnite svoje telo. Da li osećate da su mišići prenapregnuti, da li su vam ramena zgrčena ili opuštena? Primetite kada imate nagle promene raspoloženja kako se pozicija vašeg tela menja. Duboko udahnite i još dublje izdahnite.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Kakvu hranu preporučujete u proleće?

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Obično je apetit manji, i ne treba preterivati sa hranom. Zeleno je boja proleća, pa se preporučuju: spanać, brokoli, rotkva, mladi luk, a od začina origano, crni biber, mirođija, lovorov list. Kiselo je ukus jetre. Kiselo jača funkciju tetiva, poboljšava funkciju mokraćne bešike. Manja količina kiselog je neophodna za dobru funkciju jetre, tako da se preporučuju limun, grejpfurt, čaj od šipka, gloga. No, savet je da se ne preteruje sa ovim ukusom jer u velikim količinama pogoršava funkciju jetre.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Da li postoje i neki preporučeni napici za ovo doba godine?

– Čaj od nane sa kašikom meda i limunom su idealni za početak prolećnih dana (najbolje je list sveže nane, ako sami gajite ovu biljku). Ova kombinacija potpomaže i podržava kretanje čija ka gore, a sladak ukus meda blago greje telo, a već sam napomenula da je kiseo ukus, u umerenim količinama, neophodan za pravilan rad jetre.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Da li imate još neke preporuke?

– Zimi smo duže spavali i kasnije ustajali i u proleće je važan dobar san, ali sada pratimo ritam prirode pa bi trebalo i ranije da se budimo. Redovna fizička aktivnost se svakako preporučuje. Važno je istaći da ne bi trebalo da se preteruje u preobilnim obrocima, naročito u večernjim satima jer se mogu javiti nadutost stomaka, otežano varenje, gasovi, nervoza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.