Ne opirite se ovoj plimi prolećne energije i dopustite da vas ponese energija drveta, koja označava element proleća prema tradicionalnoj kineskoj medicini.

Prema shvatanju kineske tradicionalne medicine, kako kaže dr Ana Žikić, koja sprovodi ovu medicinsku praksu, u razgovoru sa Marinom Jablanov, organ kome pripada element drveta je jetra.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Obično je apetit manji, i ne treba preterivati sa hranom. Zeleno je boja proleća, pa se preporučuju: spanać, brokoli, rotkva, mladi luk, a od začina origano, crni biber, mirođija, lovorov list. Kiselo je ukus jetre.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Kiselo jača funkciju tetiva, poboljšava funkciju mokraćne bešike. Manja količina kiselog je neophodna za dobru funkciju jetre, tako da se preporučuju limun, grejpfurt, čaj od šipka, gloga. No, savet je da se ne preteruje sa ovim ukusom jer u velikim količinama pogoršava funkciju jetre.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Photo by Samantha Gades on Unsplash

Da li postoje i neki preporučeni napici za ovo doba godine?

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

– Čaj od nane sa kašikom meda i limunom su idealni za početak prolećnih dana (najbolje je list sveže nane, ako sami gajite ovu biljku). Ova kombinacija potpomaže i podržava kretanje čija ka gore, a sladak ukus meda blago greje telo, a već sam napomenula da je kiseo ukus, u umerenim količinama, neophodan za pravilan rad jetre.

Da li imate još neke preporuke?

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

– Zimi smo duže spavali i kasnije ustajali i u proleće je važan dobar san, ali sada pratimo ritam prirode pa bi trebalo i ranije da se budimo. Redovna fizička aktivnost se svakako preporučuje. Važno je istaći da ne bi trebalo da se preteruje u preobilnim obrocima, naročito u večernjim satima jer se mogu javiti nadutost stomaka, otežano varenje, gasovi, nervoza.