Biti zdrav ne znači samo odsustvo bolesti, već prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavlja stanje dobrog telesnog, psihičkog i društvenog blagostanja.

Pa tako lekari ove medicine smatraju da se njihov zadatak sastoji u tome da jačaju zdravlje zdravih, povećavaju rezerve zdravlja pacijentima koji se nalaze u stanju pred bolest i, najzad, da leče bolesne. O ovome je Marina Jablanov razgovarala sa dr Anom Žikić, doktorkom koja je završila i klasičnu, ali i kinesku tradicionalnu medicinu, za Dnevnik.

Ana Žikić
Ana Žikić

– Važno je istaći da poremećaj ravnoteže u telu može da postoji i bez još vidljivih simptoma, pa je uticanje na tok čija (životne energije) i krvi u telu pre pojave simptoma jedan od načina prevencije bolesti.

Pročitajte i ovo: Saznajte šta se dešava sa vašim telom ako jedete dve mandarine dnevno

Svima je u ovom delu sveta poznato lečenje akupunkturom. Da li kineska tradicionalna medicina ima još neke tehnike?

– Najčešće korišćene pomoćne tehnike kineske tradicionalne medicine su kupiranje (tretman ventuzama), gvaša i moksibustija. U gvaši se pločicama od žada specifičnom tehnikom prevlači preko meridijana i akupunkturnih tačaka pacijenta, dok moksibustija predstavlja tehniku u kojoj se štapićima od pelina greje određena akupunkturna tačaka (ili tačke).

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, trebalo bi da (više) jedete semenke

Relativno su jednostavne i efektne terapeutske tehnike koje mogu biti korišćene same, ili u međusobnoj kombinaciji, kao i u kombinaciji sa akupunkturom, biljem ili masažom.

Šta je zajedničko za sve te tehnike? Kojim se principima rukovode?

– Za primenu ovih tehnika neophodno je poznavanje osnova – znanje o teoriji meridijana, akupunkturniih tačaka, patološkim faktorima koji mogu ugroziti čoveka. Prepoznavanjem simptoma koje pacijent ima i diferencijacijom sindroma, odlučujemo koju tehniku je najbolje da upotrebimo.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Tretman ventuzama i gvaša koriste princip stimulacije akupunkturnih tačaka i meridijana, a moksibustija grejanje istih. Bitno je u kom pravcu i smeru izvodimo pokret kao i njegova brzina.

Ana Žikić, u radu sa pacijentima
Ana Žikić, u radu sa pacijentima

Da li biste nam naveli neki primer?

– Kod jako slabih pacijenta, pokreti su umerenog intenziteta, a kod akutnih stanja koristimo intenzivnije i brže pokrete. Takođe, kada se jave prvi simptomi prehlade, kao što su curenje nosa, blaga glavobolja, ukočenost mišića ukoliko se odmah primeni neka od ovih tehnika dovodi veoma uspešno do ponovnog stanja ravnoteže i otklanjanja simptoma.

Pročitajte i ovo: Kako da proverite kvalitet meda, da li je pravi ili veštački?!

Kakva je tehnika kupiranje u kojoj se koriste ventuze (čaše)? Kako se ona izvodi?

– U ovoj tehnici koristimo čaše različitih oblika, veličina i materijala. Odlučujemo koja tehnika je najbolja za pacijenta. Najčešće korišćene su staklene čaše sa upotrebom vatre. Njihova prednost je da zbog transparentnosti materijala možemo da pratimo efekat naše tehnike, a korišćenjem vatre koristimo svojstva jednog od pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda).

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Kao terapeut, odlučujemo koja je brzina pokreta i pravac. Postoji metoda „pokretnih” čaša, kada ih pomeramo duž meridijana pacijenta, ili kada samo stimulišemo određene tačke. Naravno, postoji i kombinovana primena ova dva metoda. Na kraju najčešće čaše postavljamo na površinu kože, i ostavljamo ih neko vreme.

Ana Žikić

Za koje je probleme ova metoda najdelotvornija?

– Terapija ventuzama ima veliki opseg korišćenja: zahvaljujući veoma brzom rezultatu kod otklanjanja bolnih stanja, koristi se u tretmanima glavobolje, bolova u stomaku, lumbalnih bolova, bolnih menstruacija, reumatskih stanja, a takođe i kod prehlada, kašlja, bronhitisa, neredovnih menstruacija, nesanica, konstipacija, dijareja.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Da li ova tehnika može da bude bolna i kada pacijent može da oseti dobrobiti ove terapije?

– Tokom izvođenja, zbog postojanja vakuuma, pacijenti češće prijavljuju „čudno osećanje” nego bol. Svakako, intenzitet vakuuma se kontroliše, tako da se prilagodi svakom pacijentu. Prisutnost crvenila na koži, kao i trenutno osećanje lakoće u telu, najčešće su prisutne reakcije na telu pacijenta.

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Posle tretmana, po boji pečata, možemo da zaključimo da li pacijent u telu ima hladnoću, vlažnost ili vatru kao patološki faktor. Takođe, možemo da zaključimo kakve je trenutne vitalnosti i koji savet mu treba dati u cilju poboljšanja kvaliteta njegovog života.

15027827_10157630980310447_3314630783847361245_nŠta boja pečata označava?

– Boje pečata su nalik geografiji na leđima, one nam mogu pomoći da pročitamo određena unutrašnja stanja. Crvena boja ukazuje na prisustvo patološke vatre u organizmu, a plava na hladnoću. Jako modra je pokazatelj unutrašnje stagnacije, itd.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Mnogo ljudi u sebi poseduje patološki faktor hladnoće, čiji uticaj na telo čoveka može biti pogoršan dolaskom zimskih meseci, kada će još izraženije da se oseća. Hladnoća usporava naše aktivnosti, pa se mogu javiti usporenost, tromost, neaktivnost, otežana stolica, menstrualni i drugi bolovi. Zato je dobro uraditi ovu vrstu tretmana da bi se uklonio ovaj patološki faktor, a telo i pripremilo za zimu.

Pročitajte i ovo: Medna dijeta, šta je to i kako ishrana sa medom pomaže u mršavljenju

Kako se taj patološki osećaj hladnoće odražava u telu?

– Problem sa otežanom ili neredovnom stolicom, kao i nadutošću stomaka, može biti posledica prisutnosti patološkog faktora hladnoće, nedostatka čija ili krvi, stagnacija vitalne energije jetre, itd. Posle urađene dijagnostike, terapija čašama vrlo efikasno rešava ovakva stanja, uz dodatni savet pacijentu o promeni određenih navika u svakodnevnom životu.

15056256_10157630980215447_6820268192654709108_nŠta vidite kao prednost ove terapije?

– Već sam napomenula da je jedna od definicija zdravlja u tradicionalnoj kineskoj medicini neometan protok čija i krvi u telu, a terapijom ventuzama (ali i drugim tehnikama) delujemo direktno na vitalnu energiju i cirkulaciju krvi organizmom. Funkcija i cilj terapije ventuzama je da se zagreju i pokrenu i či i krv u meridijanima i kolateralama (energetske putanje koje povezuju meridijane). Ovakav pristup ima i preventivni karakter.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Svaki pacijent je svoj mikrouniverzum, ali terapiju je preporučljivo ponoviti. Dolazak na terapiju drugi put, ponovo ima i dijagnostički značaj, gde nam telo povratno daje informaciju kojim tokom je tretman delovao, a onda smo u mogućnosti da produbimo efekat tretmana.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

Osim rada s pacijentima, može se reći u celom svetu, vi sada u Srbiji držite obuku u ovim tradicionalnim kineskim metodama za naše zdravstvene radnike. U čemu je prednost ovih tretmana i koliko su naši lekari zainteresovani za ovaj vid edukacije?

– Primena ovih tehnika produbljuje shvatanje osnovnih teorija tadicionalne kineske medicine, teorije jina i janga, krvi i čija, sistema pet elemenata. Ove tehnike mogu imati dijagnostički značaj, ali i udruženo delovanje u terapiji akupunkturom, biljem ili masažom… Interesovanje za ovaj vid terapije, i od strane pacijenata i od strane terapeuta na našim prostorima raste, upravo zbog rezultata koje donosi.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Ana Žikić
Ana Žikić

Bol u leđima

Bol u lumbalnom predelu često je posledica dugog sedenja, nepravilnog držanja, ili nedostatka čija (životne energije) bubrega. Ovo je jedan od mogućih načina dijagnostike po metodologiji tradicionalne kineske medicine.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Prevlačenje po meridijanu mokraćne bešike, i stimulisanje određenih tačaka najčešće na meridijanu bubrega, mogu doprineti vrlo brzom uklanjanju bola – rekla nam je dr Ana Žikić.