Primećujem, iz godine u godinu, da moji kreativni kafe razgovori sa Željanom u post-novogodišnjem periodu više liče na žalbaonicu nego na željaonicu.

Umesto da se okrene budućnosti i donese nove odluke, isplanira inspirativne cijeve i prizna sebi koje želje bi volela da joj se ostvare, NE – više joj se dopada da sipa iz rukava sve loše iz prošlosti, takozvane, krivce i negativce koji su uzrok njenih mini neuspeha. Eh, Željana, draga, dobiješ za života tako lepo ime i ti ne umeš da ga iskoristiš! Zašto?

Ana Tomović, Communication&Business Consultant
Ana Tomović, Communication&Business Consultant

Kažu ovi novi trendovi da je važno okružiti se pozitivnim ljudima i razmišljati pozitivno. Dooobrooo, samo me zanima kako ćemo znati da napravimo tačnu selekciju?

Kako ćemo privući svu tu gomilu presrećnih i pozitivnih ljudi? Koje senzore možemo koristiti za detekciju iskrenih i fejk pozitivaca? Možda količinu osmeha koju vidimo i tuđu želju da nas zabavi ili mir i stabilnost koje osoba zrači?

Željana je ovaj put baš pritisla da se vidimo, kaže gori joj pod nogama. Naravno i ovaj put ga ostavlja zauvek, kao što i ja znam da je njeno zauvek uvek i iznova ista šema. Međutim, ovaj put on je baš preterao – nije je vodio kod njegove sestre na rođendan.

Što bi rekla moja baba: „ Ako mu je samo to za zamjerit’, neka ga, obraza ti!“

Zamislite, nije se potrudio čak ni da joj obrazloži (to što Željana ne govori sa njegovom sestrom, ne bih o tom incidentu, to ne spominjemo).

I eto, i na poslu joj je teško, treba izdržati ispitni rok sa studentima (naravno da je teško raditi samo dva dana u nedelji). A tek kuče?! Prošetaj ujutro i prošetaj uveče (dođe mi da izljubim ovu moju decu od kada su naučile da se šetaju same).

Slušam ja tako „prijateljski“ sve te žalopojke, a u glavi mi slika postera za najnoviji vestern: Željanin samodvoboj.

Reklamni plakat ludilo, njena duga talasasta kosa vijori na vetru, crveno-bela karirana košulja zavezana oko struka, malo kao prašnjavo lice, jer je upravo dojahala iz borbe sa Indijancima. Željana, od milošte Željka, je na plakatu u krupnom planu, vidi se najnoviji model fancy kožnog sedla i tek naznaka trupa konja.

Uhvati me neka tuga, jer vidim kako Željka presrećna jaše, a konj lipsao načisto. „Aman, ženo, dokle više?“, rekoh ja, „Sjaši više sa mrtvog konja!“

Džaba se ja trudim da objasnim – ili konj ili ništa! O nekom magarcu koji bi joj takođe dobrodošao da je preveze iz tačke A u tačku B, ne smem ni da govorim, jer, pobogu, odakle mi takva ideja da bi ona uopšte uzjahala magarca.

E, pa, sestro, onda nastavi da se igraš, ja se predajem! Evo, ja ću biti indijanac, a ti budi kauboj i, majke mi, pobedila si! I super ti je taj konj, ma odlična rasa, znam da je bio prvak prošle godine. Ma jeste, sada mu je malo udarila pena na usta i kažu gotov je. Jeste, „think positive“, preživeće, al’ kada bi se zajeb…li!

Ono što je opasno jeste da osobe poput Željane mogu da vas povuku sa sobom – ne daj, Bože, pa da i vi pomislite kako ste glavna cica-tužbalica na Divljem Zapadu.

Dugo sam učestvovala u prodršci moje Željane! Što bi rekli – raport na nesvesnom nivou. Plače ona, plačem i ja! Kune ona i ja sa njom kunem! Žali se ona, a ja dodajem kako je razumem i samo podebljavam! E, dosta je bilo! Dosta smo bili Indijanci! Prestanite sa žaljenjem i počnite da želite! I baš sada je idealan trenutak, ne samo zbog ulaska u Novu godinu, već zato što ovaj trenutak nema reprizu.

Veliko je pitanje kojoj grupi ljudi želite da pripadate. Naravno da je važno teške trenutke podeliti sa prijateljima, razmeniti misli i čuti dobar savet od osobe koju ne vode samo emocije, jer nije deo vaše priče.

Ono što ćete kasnije učiniti u vezi sa tim, ostaje na vama, vaša je odgovornost i krenite u akciju! Akcija ne znači svakome prepričavati problem dok nam se ne učini da smo ga već i rešili. Akcija ne znači kontaminirati druge bez spremnosti da zaista i čujemo drugačiji ugao. Akcija ponajmanje znači da umislimo da je samo važno pozitivno razmišljati i biti 24/7 nasmejan.

Akcija znači odgovornu promenu ka rešenju!

Kada primetite da se žalite, osvestite šta je to „što imate i ne želite“ i zapitajte se šta je umesto toga ono „što želite i nemate“, JOŠ?

To što je trenutno takvo stanje samo znači da je promena moguća i da je ključ u vašem preduzimanju odgovornosti da se situacija promeni. Budite više u uzroku, umesto stalnog bavljenja posledicama.

Upitajte se kako doprinosite da se odigrava baš takav scenario? Da li ste kauboj ili indijanac ili možda neka sasvim druga uloga vašeg vesterna? Svesno i odgovorno odaberite ulogu koja vas vodi do cilja!

Pitajte se šta možete lično da promenite kako bi ŽALBA postala ŽELJA ? I onda koje korake preduzimate da želja pređe u ostvareni cilj? Da usnuli san postane java! Da iz tačke A stignete u tačku B. Napišite svoj akcioni plan, izrežirajte scenario, spustite na papir kako bi imali uvid, odigrajte, otpevajte, nacrtajte…dopustite sebi!

Taman kada sam Željanu htela da „prekrstim“ u Žalbanu, pozvala me. Ipak se odlučila da nešto preduzme i promeni. Mini neuspehe je pretvorila u korisne lekcije, iz kojih je uvidela kuda želi da ide dalje. Smeje se i kaže : „Ana, Manitua mi to radi!“

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.