More. Ležim na plaži i posmatram pučinu.

Uvek se iznova iznenadim šta me to motiviše da satima gledam more i nebo, i da mi baš nikada ne bude dosadno. Verujem da u tim trenucima sedenja „u najboljem društvu“, zapravo MIR koji osećam i jeste ona mala količina narkotika koja opija. A Neptun, moj lukav, snažni vladar, koji vešto „diluje“ iz pozicije dvanaeste kuće! Mami me i potapa u široko polje emocija, još od ko zna kog kolena i kolektiva. Vuče u zavisnost i ako se ne uzemljiš, ode sestro i nema ti povratka!

Ana Tomović, communication consultant

Spuštam stopala u topao pesak. Ukopavam se do onog hladnijeg dela i puštam da kroz tabane osećam energiju Zemlje, kako se ne bi odlepila bespovratno u lepotu plavetnila koje me okružuje.

I baš u tom času totalnog ZEN-a, prenu me gromoglasna rasprava grupe starijih gospođa. Doterane, procenjujem, sedamdeset plus. Povišenog tonaliteta, frekvencijom koja seče vazduh na kriške, plavokosa je upravo objašnjavala crnokosoj da je više ne maltretira i da joj ne komanduje. Ljuta, besna i vidno uznemirena, kao da je branila svoja prava na „samoopredejenje do odcepljenja“.

Interesantna skupina dama u poodmaklim godinama, raspredala je još satima o tome ko je u pravu, kako ova nije smela onoj to i to da kaže, kako nije u redu da neko stalno komanduje… I onda crnokosa „cepi“ plavokosu, u finalu bitke, teškim rečima: „Ma šta ti znaš, tebi je ionako ISCURELO vreme…“, verovatno likujući sa svojom, nešto mlađom krštenicom.

Zabolelo me, majke mi. Ne iz solidarnosti prema plavuši, već zbog talasa sa kojim sam izrezonirala. Upecah se u mrežu! To je taj Neptun moj prejaki, a istovremeno i preslabi, koji ume da pokupi baš sve, čak i kada mi izgleda da nije moje. Zabolela me količina gordosti i oholosti, kao i način na koji su starije predstavnice ženskog roda rešavale ovaj nesporazum.

Hej, gospođe, ako smo gospođe! Hej, dame, ako smo dame! Hej, SVE ŽENE ako smo žene, pa zar je to jedini način da opstanemo?!

Da se borimo i isterujemo našu jedinu istinu? A gde je saradnja, mudrost godina, samilost i poštovanje tuđe slobodne volje? Kada smo dale prednost muškom, umesto da negujemo ženski princip jer žene jesmo?

Zemlja i voda. Pesak i more. Čist ženski princip. Došlo mi je da ih sve četiri povedem do plićaka, da osete pesak pod nogama i nežne talase kako bi se uzemljile i propustile sve te emocije zbog kojih se i osećaju usamljeno, besno, ljuto i povređeno. Da umesto misli o „Iscurelom vremenu i prošlosti koja je otišla u nepovrat“, dopuste sebi da propuštene prilike upravo zamene ovom jedinstvenom – da primete i osete lepotu sadašnjeg trenutka. Već sam i zamislila scenu, kako su se uhvatile za ruke, razigrano se vrte po plićaku, smeju i vesele. Podržavaju jedna drugu i razmenjuju misli, birajući reči kojima hrane dušu. Kažem vam čudo je taj Neptun, vladar naših snova i mašte, kada u svemu vidimo Lepotu kao jedinu Istinu!

I onda sam se spustila sa ležaljke i celim, golim telom legla na pesak. Zalepila sam se za tlo, ne dozvoljavajući ni jednom delu tela da bude uskraćeno za topli zagrljaj peščanog pokrivača. Ušuškana, sigurna i uzemljena.

U-ZEN-MLJENA.

Uhvatila sam dlanovima topla, peščana zrnca i počela da se smejem ideji da je moguće zadržati ga u šakama. Zapravo, nasmejala sam se ideji da je lepše zadržati malu količinu u dlanu, naspram mogućnosti da ga stalno propuštamo, da nam curi i iscuri kroz prste. Baš kao talas! Baš kao pesak u peščanom satu, koji curi u vremenu.

Shvatamo li danas da je nemoguće da vreme iscuri, jer je na nama da u trenutku kada i poslednje zrnce napusti gornju polovinu sata, mi okrenemo peščanik i dopustimo da ono što je bilo dole, sada bude gore?

Kako gore, tako dole, kako spolja, tako iznutra!

Alhemija je to drage moje, čist ženski princip, talas zemlje i vode u vremenu i prostoru. Pitanje je samo šta nas to stalno tera da se zgrčimo i zadovoljimo da smo tek zrno il’grumen, kada nam je rođenjem dato da budemo ceo SVE-MIR.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.