Pre neki dan na vestima opet informacija o trenutnoj, ne baš lakoj, situaciji, krizi, a onda reklama sa sloganom – Lako do posla.

Ana Tomović, Communication&Business Consultant
Ana Tomović, Communication&Business Consultant

Prvo što mi pada na pamet je da li ljudi pod invazijom svi tih informacija o ne baš lakoj situaciji u zemlji, sa jedne i Lako do posla, sa druge strane, uopšte dopuste sebi na trenutak da se zapitaju – a kako do sebe?

Šetam juče Knez Mihajlovom i srećem Živorada, iz mog pređašnjeg poslovnog okruženja (čitaj, uspešnih menadžera) i, naravno, posle prve razmene kako si – dobro sam, ide pitanje – gde sada radiš?

Odgovaram, uz osmeh – kod sebe.

– Oooo, svaka čast na hrabrosti, a na kom projektu?

Opet zagonetno govorim – na svom životu!

Pomalo zbunjen, navikao na moj čudan smisao za humor, ipak, insistira.

Mislim na posao!

To me još više razgali i uz još širi osmeh i vedriji ton kažem:

Mislimo na isto! Moj glavni posao je moj život i upravo se time bavim. Čak i prekovremeno!

Šta nas je dovelo u slepu ulicu da mislimo da je biti direktor u uspešnoj kompaniji važnije od toga da budete uspešan direktor u svom životu?

Ili vam to nikada nije palo na pamet, jer je društveno neprihvatljivo da sebi date luksuz da život treba da shvatite kao ozbiljan posao, a posao samo kao jednu od igara sa životom.

Dobra vest je da su prostorije te nove kompanije uvek tamo gde ste vi, sami sebe zapošljavate na onu funkciju koja vam je trenutno važna za život, ali vodite računa da sami sebe možete i da otpustite.

Ako date otkaz, kako će onda kompanija da opstane?

Da, da…upravo mislim na vaš život! Na prvu loptu postoje samo dve opcije. Prva i najmanje poželjna je da ugasite kompaniju i da se ufurate u ulogu likvidacionog ili stečajnog upravnika. Druga nepoželjna je da će doći neki novi direktor da vodi vašu kompaniju, da raspolaže vašim vremenom, vašim idejama, vašim vrednostima.

Kažu da dve opcije nisu izbor već dilema. Zato sam sigurna da imate sve resurse da kao treću opciju izaberete odluku da vašu kompaniju vodite lično vi.

Zvuči primamljivo , zar ne? A šta ćemo sada sa onim unutrašnjim glasom : kako ću ja to, da li ću znati, stalno mi se ponavljaju iste greške… Odgovor je vrlo jednostavan: dobar menadžer tačno zna gde treba da investira i koga treba da pita . Zato investirajte u sebe i verujte mi to će biti najbolja investicija u vašem životu.

Kada ste poslednji put zakazali sastanak sami sebi?

Zamenite nekoliko izlazaka sa prijateljima tako što ćete izaći sami sa sobom, sa svojim mislima i osećanjima ili porazgovarati sa nekim ko će zaista umeti da vas usmeri.

Ali napokon nešto počnite da menjate, jer je to jedino što sigurno zavisi samo od vas.

Pošto život ne može da čeka i podrazumevama promene, rast, kretanje, razvoj, procese, onda samo preostaje pitanje za koju ste opciju – da živite ili preživljavate, da ste životni ili beživotni?

Zato, Živorade, prst na čelo i proveri od kog čunkundede dođe to divno ime koje te obavezuje da živiš da bi radio, umesto da se raduješ životu.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.