Uvek me iznova iznenadi sa koliko uverenosti da smo u pravu komentarišemo druge, njihove živote, postupke, stavove i uglavno se sve tu i završi.

Ana Tomović, Communication&Business Consultant
Ana Tomović, Communication&Business Consultant

Neki podatak  nas dotakne i mi odmah zalepimo etiketu, umesto da prosejemo kroz sito i rešeto i dobijemo informaciju sa kojom možemo dalje da razvijamo sebe  i naše odnose.

Skoro sam uživala u „turskoj“ kafi sa mojom Dušankom. Šalje poruku:

– Hitno, kafa – odlepiću!

– Draga, stižem! Ostani zalepljena dok  se ne vidimo!

Priča mi moja Dušanka zašto je odlepila na svog muškarca.

– Vidi, ukapirala sam onu priču o muškarcima – dolaze iz lova (sa posla) i sedaju pored logorske vatre (televizijskog ekrana) kako bi se odmorili, jer su ceo dan jurcali po šumama (vozili automobil) i doneli divljač  (novac). I onda ovaj moj gleda razne kanale (razgoreva vatru) i sportski pregled i političke emisije i…i…ali da se navuče na seriju i da se oduševljava koliko se Hurem i Sulejman vole…e, odlepila sam!

I pitam ja šaljivo moju Dušanku šta joj zapravo nedostaje sa njegove strane i zašto je ljubomorna na Hurem? Međutim umesto odgovora dobijam gomilu etiketa o njemu. Lepi Dušanka, jednu po jednu. Bez milosti, gde god stigne.

Ja ga već zamišljam izlepljenog – nema više gde ni vazduh da udahne, a kamoli da nešto kaže u svoju odbranu.

Pa, naravno, ženo da si odlepila jer treba to sve zalepiti, a iskustvo poštanske službenice nemaš!

A i ona stara, pljuni pa zalepi, radi samo na kratke staze!

Uvek se setim svog šaljivog profesora sa fakulteta, koji je umeo da kaže – O ukusima ne vredi raspravljati, reče mačka i nastavi da liže svoje d..e.

Na nivou mačke gledati istu seriju verovatno i nema smisla, međutim, ja sam iste i slične sadržaje prestala da gledam kada sam shvatila da nisam mačka već žena. Šta to mene dotiče kod g-đe Hurem što bih volela da imam, umem i znam, da bi me moj Sulejman toliko obožavao, umesto da mi lepi etikete kada sam pored ekrana sa sadržajem koji se njegovom veličanstvu ne dopada?  A, bogami i obrnuto.

Verujte mi, samo nam se čini da je teško odlepiti se od gordosti i iz poniznosti se zalepiti za srce drugoga, kao i biti lično odgovoran za stalno unapređenje i evoluciju odnosa.

Kada sklonimo po strani ŠTA bože-me-sačuvaj gledamo, uvidećemo koliko je korisnije uvideti KAKO se dešava da nam nešto drži pažnju ili nas bože-me-sačuvaj neki ljubavni odnos gane i dotakne više od našeg.

Dobro je zapitati se šta nam to nedostaje u našim odnosima, pa većinom nesvesno, odlučujemo da popunimo sa nekim instant, virtuelnim sadržajem, zamenom scenografije ili glavnih glumaca.

I pitamo se tako Dušanka i ja šta smo mi danas kao žene sa izrazito jakim muškim principom, do koga smo se kroz savremeno društvo dovele, učinile da umesto ekran – manije naši partneri otvaraju dušu, pokazuju osećanja bez straha da će biti neshvaćeni, a da mi, kao žene, umesto gledanja tih istih ekrana i maštanja o idealnoj ljubavi počnemo da radimo na tome da takav odnos imamo i u pravom životu.

A zar postoji lažni, nestvarni život?

Da li smo spremni da iskoračimo iz sebe i priznamo šta nam je zamena za šta ili je lakše u sve se meša, 2u1, 3 u 1, sve u jedan?!

Sa instant etiketama kojima zapravo samo bildujemo sopstveni ego, postižemo da se u tom trenutku osećamo ispravnijim, boljim i podobnijim, a samu situaciju ne podižemo na drugi nivo sa koga se može i razrešiti.

I lepo se u gorepomenutoj seriji pominju dušmani (neprijatelji) i to je zapravo dobra tema, jer smo često najveći neprijatelji sami sebi.

Da li ste svesni da je sada čak i naučno dokazano da duša postoji? Stvar izbora i odluke je naš – da negujemo svoju DUŠU ili DUŠMANINA. I zato Dušanka – daljinski u ruke i svesno isključi svoju Dušmanku i odaberi kanal na ekranu života u kojem si ti glavni režiser!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.