Da li ste se nekada zapitali koliko je  važno da  odaberete ljude oko sebe?

Onako iz duše i osećaja, a ne iz potrebe za tuđim društvenim statusom i debelim novčanikom. Da li smo svesni da zaista imamo tu privilegiju da kao slobodna ljudska bića biramo, ako ne predsednika, makar ljude u svojoj mikrookolini?

Ana Tomović, Communication&Business Consultant
Ana Tomović, Communication&Business Consultant

Anđela izgleda kao da je puna razumevanja dok strpljivo  (sa)sluša(va) svoje drugarice, sitno trepće i nehajno zabacuje svoju plavu loknu iza uha. Ima veštinu da zamrzavajući svoj veštački osmeh (koji nije veštački samo zbog veštačkih zuba) istovremeno zamrzava i svoje sagovornike.

Kao Snežna kraljica, lepa, bez duše, ostavlja svoj trag na dušama sagovornika svojom blaziranošću i hladnoćom, tako da u njenom kraljevstvu ima mesta samo za one najžilavije crtane junake.

Za ono malo srećnika koje je udostojila savetom ili drugarskom uslugom, ona je noćna mora jer nema goreg mobinga od onog drugarskog.

Čuj, drugarska usluga?!

Ne znam ko je uveo taj termin jer drug je drug, a ne uslužna služba ili ne daj bože, sluga. Premda, voli Anđa kada drugari evoluiraju u sluge, verne čuvare njene iluzije života.

Al’ što reče moja baba – ničija ne gori do zore, pa sam se ja odlučila da iz te bajke izađem. Kao prvo, ne volim sneg i led, sem na skijanju, a kao drugo, oprljila me dogorela sveća i već vidim kako izaziva požar. A ja ipak više volim sunčevu svetlost i toplotu!

Čudno je to kako led u zamrznutim dušama ne može drugačije da se otopi nego plamenom ili spoljašnjom temperaturom. A ima i smisla, jer život uvek želi da nas vrati u ravnotežu i na pravi put. Bude tu kratkog spoja, podmetnutih požara, zmajeva koji bljuju vatru. Sve su to šanse da se led otopi.

Sećam se situacije kada se Anđa žalila na svoju kućnu pomoćnicu, koja je usisavala baš kada se ona odmarala i dremkala posle iscrpljujućeg poslovnog dana. Kada sam čula kako je kućna pomoćnica dobila svoju porciju snežnih grudvi u glavu i po koju ledenicu u pleksus, opet ono, što bi rekla moja baba – smrzlo mi se i ono što se ne smrzava.

Ipak, taj nemio događaj uticao je na Snežnu kraljicu. Bila je toliko iznervirana da se sva pomela i zakasnila na važnu poslovnu večeru. I tada sam joj skrenula pažnju da se nije pomela zabadava, već se pomela zbog svoje ljubavi prema metli. Sigurna sam da je zapravo iznerviralo to što se umesto bučnog usisivača nije koristila nečujna metla.

Logično je da je evolucija metle ka usisivaču ozbiljno naljutila veštičji rod, međutim, čemu drama kada metla nije više najvažnije prevozno sredstvo? U njenoj bajci uvek će biti vozača, podvodača i ostalih uvlakača, a da ne govorim da veštice jednu drugu i na jednoj metli mogu da prevezu! Prema tome, Anđo, dušo, opušteno  jer vešte su cice te veštice!

Smejala se jednom Anđela na frazu „budimo ljudi“. Kaže ona meni: „Kao da to nismo, pa sada treba da se zapravo u ovozemaljskom životu napravimo na ljude“. I tada mi ne bi sumnjivo, ali sada mi je sve jasno. Neko zaista mora da uvežba i nauči da bude ljudsko biće, ali ne u formi, nego, suštini. Umesto što kači Anđa slike na Fejsu kako pravi kolače izbeglicama, bolje bi joj bilo da ne izbegava sebe, a da ne govorim da umesto kolača može i od sebe da napravi slatki melem za dušu.

Ono što sam shvatila zanimajući se za međuljudske odnose jeste da često sami sebe iz kojekakvih skrivenih motivacija držimo u ropstvu starih veza. Nebitno da li su ljubavne, rodbinske ili drugarske, lanci se vuku, a zamrzivači rade punom parom. Pakuje se bes, ljubomora i tuga u posebne kesice za duuuuuboko zamrzavanje. A mesta ima sve manje i manje i ono što se obično desi jeste da prepunjen zamrzivač pregori.

Kao što rekoh, ako ne uradimo sami, takozvana pomoć doći će spolja u vidu kratkog spoja, prženja ili pregorevanja. Pa zar globalno zagrevanje već ne šalje dovoljno jasnu poruku?!

I tako, dok kucam ovaj tekst, pomislim da ipak pošaljem Anđeli SMS sa porukom:

„Ma, uzmi Anđel(e) i metlu, neka je – tvoja je! I umesto što letiš na njoj, ateriraj i pometi makar jedan deo kako bi napravila mesto za ljubav – da život ne bi pomeo tebe! Što bi rekla moja baba – anđeli sa tobom!“

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.