Toskana je baš toliko divna, koliko se o njoj priča.

U stvari, mislim da je jos lepša. Doživljavati prirodu Toskane, iz dana u dan, iz godine u godinu, najveća je privilegija. Promene svetla, boja, neba nad Toskanom, oduzimaju dah i iznenađuju stalno.

Ana Kočinski
Ana Kočinski

Gotovo sam sigurna da je ovde sam pejsaž i njegova dinamika nešto najlepše. Nikada mi neće dosaditi da sedim i gledam to nebo, ta brda, te čemprese i vinograde. Daju mir. Pružaju utehu. Teraju na razmišljanje.

Foto Ana Kočinski

E, to je najveća povlastica života ovde. Nikada nećete do kraja razumeti umetnost Leonarda, dok ne doživite ta jutra, te magle, tu svetlost. Nikako nećete razumeti Mikelanđela, dok ne odete u njegov rodni kraj i ne vidite tu blago suroviju prirodu i isklesani pejsaž.

business-341752_1280Ko želi da dođe u Toskanu, treba do odvoji dovoljno vremena. Jer vreme je jako važno. Ovde se ne nikuda ne žuri kad se uživa. Ovde vreme i stoji i teče.

street-1307001_1280Jedno je sigurno. Nećete uspeti da doživite sve odjednom, ali se potrudite. Toskana uči strpljenju. Toskana uči jednostavnosti. Potrudite se da uživate u hrani ispraćenom pravom čašom vina. Lagano i opušteno. Potrudite se da ostavite mobilni telefon u tašni i da upijate očima tu prirodu, svetlo i boje.

wine-427524_1280Probudite se jako rano da biste videli to rumeno svitanje, obojene, goruće oblake i čarobne boje. Ćutite da uspete da čujete tu tišinu.

Foto Ana Kočinski

Vozite lagano. Ovde ima divljih životinja koje u svakom trenutku mogu da vam pređu put.

Ostavite kartu. Izgubite se u vožnji belim putevima. Ovde je priroda očuvana. Možete da vidite jelene kako jedu grozđe u vinogradima na jesen, orlove kako lete, zečeve, divlje svinje.

pisa-986640_1280
Pisa

Ovde se gleda vremenska prognoza da se zna ne šta da se obuče sutra, već koji tretman da se da grozđu, a koji maslinama.

firenze-1263167_1280
Firenca

Ovde uz autoput rastu divlji ljiljani, narcisi i ruže. Ovde često kad pada kiša, kišobran nema nikavu funkciju. Doživite efekat, mokri do gole kože i kad vidite posle kiše jako svetlo, potražite dugu. Tu je. Nekada je i dupla.

Foto Ana Kočinski

Jutarnje magle su magične. Nekada su kao pramenovi među brdima. Tada se zovu Dah Zmaja. Nekada su tako guste da izgledaju kao da se nebo sa oblacima spustilo na zemlju. Jedinstvena i gotovo neopisiva svakodnevna lepota.

toscana-579149_1280A tek vatreni zalasci Sunca krajem avgusta. Eksplozije boja i ljubavi. Ponekad se osećam zaljubljenom zbog tog neba, ciklama oblaka i te neverovatne kombinacije boja.

Foto Ana Kočinski

O umetnosti, gradovima, bogatstvu može da se piše i piše, a to je već druga i mnogo značajnija tema.

san-gimignano-163039_1280
San Gimignano

Uverena sam da je priroda Toskane iznad svega inspirisala gotovo celu umetnost i umetnike ovde. Ako vas to zaista zanima, dođite u ranu zimu. Nećete naići na dugačke redove, gradiće pretrpane turistima i sumanute gužve na svakom koraku. Dođite kad god, ali ne kao turisti. Dodjite i usporite korak.

***

Autorka teksta: Ana Kočinski