Dobro zdravlje nemoguće je bez uspostavljanja alkalno-bazne razvnoteže.

Mnoge bolesti iz prošlosti za koje smo mislili da su iskorenjene, ponovo se pojavljuju u još gorim oblicima. Nove vrste hroničnih bolesti niču i množe se.

Razlozi su mahom poznati i ne treba ih sad iznova nabrajati. Zatrpani smo informacijama o novim generacijama medikamenata i komplikovanim sistemima lečenja.

Šta  se dogodilo sa zdravom logikom naših predaka? Kako to da smo zaboravili na mnoga jednostavna rešenja?

Sve je rasprostranjenija tvrdnja da su kisele materije u tkivima dobra podloga za pojavu i razvoj bolesti. Ako organizam ne uspe sam da eliminiše višak kiselih materija iz organizma, one se gomilaju u tkivima, remete njihovo funkcionisanje i…eto belaja!

Najčešći simptomi kiselosti:

 • akne
 • uznemirenost
 • bolovi u zglobovima i mišićima
 • hronični umor
 • alergije na hranu
 • menstrualni bolovi
 • napadi panike
 • smanjena seksualna želja, impotencija
 • opadanje kose
 • slaba koncentracija i pamćenje
 • problemi varenja, zatvor
 • neprijatan miris mokraće
 • metalni ukus u ustima
 • slaba cirkulacija

Ljudsko telo, međutim, poseduje izuzetnu, urođenu biološku inteligenciju, a u sklopu toga i velike bazne zalihe, koje su pravo bogatstvo i moćno oružje u borbi protiv bolesti. 

Ako uzmemo u obzir da se sva uneta hrana i svi doživljaji čoveka (fizički, emocionalni i duševni) odražavaju na pomeranje kiselo-bazne ravnoteže u jednom ili drugom pravcu, jasno će nam biti kako mi sami možemo da utičemo na njenu stabilnost, a time i na zdravlje i vitalnost.

Priložena tabela je korisna svakome da napravi svoj individualni izbor.

Možda vam je ponekad dosadna priča o zdravom načinu ishrane. Svi smo se bezbroj puta našli u situaciji u kojoj nismo mogli da odolimo ili izbegnemo „zabranjeno“ voće!

Pa, dobro, ništa se strašno neće desiti ako sebi to „voće“ i dozvolimo. Neće pasti u vodu vaš trud, nemojte se osećati krivim, dopustite sebi ponekad (ali što ređe!) slatki ili slani greh sa prijateljima, ali ono što bi svakako trebalo da ZAUVEK izbacite iz svog života jesu sledećih sedam namirnica i napitaka, ma kako oni vrištali vaše ime:

SEDAM NAJKISELIJIH STVARI

NAJGORE OD NAJGOREG

1.KOLA i slični gazirani napici.

Puni su šećera, hemikalija, zaslaĐivača i dodataka koji imaju visok kiseli indeks, a direktno SU opasni po ljudsko zdravlje. I ne dajte se zavarati – takozvane „light“ varijante su zbog aspartama još gore od obične kole.

2. SLADOLED 

 

3. ŠEĆER  – taj koren sveukupne kiseline!

4. NEZASIĆENE MASTI / TRANS MASTI

5. GLUTAMATE – MSG, gotovo neizbežni sastojak mnogobrojnih gotovih proizvoda. Najviše ga ima u krekerima, čipsu, gotovim jelima za mikrotalasnu rernu, konzerviranoj hrani.

6. KVASAC – Jedan od glavnih uzročnika kiselosti u našem organizmu.

7. ZASLAĐIVAČI – O njima sve najgore!

Uradite neke jednostavne, male stvari sa velikim učinkom!

Na primer:

 

 

 

 

 

 

 

Ne treba zanemariti ni povezanost emocionalnog stanja i alkalnosti organizma. Zar narod ne kaže: Kako je ovaj kiseo?!

Rađeni su brojni eksperimenti koji potvrđuju da negativna osećanja  dovode do nagomilavanja kiselih  materija u organizmu (u  fiziološkom smislu odigravaju se složene biohemijske reakcije preko metaboličkih procesa u jetri). Takvo stanje mogu da izazovu dugotrajni  strahovi, ogorčenost, depresivna stanja, ljutnja, ljubomora, itd.

I obrnuto! Izvedeni su i brojni eksperimenti koji potvrđuju da visoke frekvencije dovode do alkalizacije organizma, a one su pratilac pozitivnih ljudskih emocija kao što su radost, empatija, optimizam, ljubav. Tu je i iskrena molitva, muzika frekvencije 432 Hz.

Dobro došli u alkalni način življenja!

Alkalne namirnice

Važno je voditi računa da odnos između alkalne i acidne hrane bude 70/30.

Nema potrebe za potpunim izbacivanjem acidne hrane, samo treba izbegavati ekstremno kiselu u vreme dijete jer ona razara pH faktor organizma.

tabela

Alkalna tabela

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed