Održavanje adekvatne crevne flore je od suštinskog značaja za sveukupno zdravlje!

Otkriće antibiotika je svakako revolucionarno dostignuće u medicini ali naše preterano i nepotrebno korišćenje ovih lekova može dovesti do ozbiljnih i dugotrajnih posledica, kojih tek od skoro, u potpunosti postajemo svesni.

Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine
Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine

Ove posledice ne utiču samo na zdravlje jedinke, već mogu uticati na permanentne promene u mikroflori i narednih generacija, obzirom da se mikroflora nasleđuje od majke.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Takođe, promene u mikrobiomu, sastavu i brojnosti crevnih bakterija, mogu uticati na povećanu transmisiju smrtonosnih mikroorganizama, jer je jedna od osnovnih funkcija zdrave mikroflore, da se bori protiv kolonizacije patogenih mikroorganizama.

Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide

Osim što uzimanje antibiotika uzrokuje permanentne promene u mikroflori creva odraslih, novorođenčad, rođena od strane majki koje su u trudnoći uzimale antibiotike imaju značajno izmenjenu i smanjenu mikrofloru. Ovaj problem se javlja i kod oko 30% dece rođene carskim rezom, zbog toga što nisu prošla kroz vaginalni kanal i na taj način preuzela od majke određenu mikrofloru. Ovo su veoma zabrinjavajuće činjenice, obzirom da nedostatak raznovrsnosti i broja korisnih mikroorganizama u crevima doprinosi razvoju velikog broja hroničnih bolesti.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Nažalost, čak i jedno uzimanje antibiotika može potpuno izmeniti crevnu floru i dovesti do razvoja opasnih mikroorganizama, kao Clostridium difficile, Salmonella, C. perfringens type A, Staphylococcus aureus i Candida albicans, na primer. Naučne studije su dokazale smanjenje broja mikroorganizama za trećinu, kod samo jedne, kratkotrajne terapije antibioticima. Takođe je dokazano da se neke bakterijske vrste ne mogu oporaviti ni nakon šest meseci od uzimanja antibiotika.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

doctor-563428_1280Crevna mikroflora je uključena u proces inflamacije (upale) crevne sluznice i upalnih procesa i stanja, uopšte. Pacijenti oboleli od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa imaju manje koncentracije fekalnih bakterija soja Lactobacillus i Bifdobacteria, koje nas štite od štetnih (patogenih) bakterija, povećavaju apsorpciju minerala i stimulišu faktore rasta u crevima.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Loš mikrobiom u stomaku, takođe, doprinosi razvoju autoimunih bolesti.

Infekcije određenim patogenim mikroorganizmima mogu pokrenuti autoimune reakcije u zglobovima i drugim organima. Destrukcija zdrave crevne mikroflore može doprineti propustljivosti creva, kada veliki molekuli prolaze crevnu barijeru i izazivaju autoimune reakcije.

Pročitajte i ovo: Kako da pokrenemo energiju zimi

Poznato je da adekvatan crevni mikrobiom ima ključnu ulogu u imunitetu. Nedostatak zdravih bakterija u crevima je povezan sa alergijama, astmom, Hašimoto tireoiditisom i svim ostalim autoimunim stanjima i oboljenjima.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Antibiotike zaista, treba koristiti maksimalno štedljivo.

Uvek treba prvo pokušati terapiju tradicionalnim i prilično efikasnim metodama: razne obloge, čajevi, limun, med, đumbir, vitamin C, ulje origana i drugo. Ukoliko je ipak, neophodno uzeti antibiotik, oporavku crevne mikroflore moramo veoma pažljivo pristupiti.

thermometer-1539191_1280Ukoliko morate da uzimate antibiotike, vodite računa o sledećem:

  • Ne uzimajte ništa slatko (šećer izaziva fermentaciju u stomaku što dovodi do razvoja štetnih mikroorganizama).
  • Izbegavajte mleko i mlečne proizvode (laktoza i kazein iz mleka i proizvoda se teško vare. To će otežati oporavak crevne mikroflore i dovesti do propustljivosti creva) Izuzetak su jogurt, kefir i surutka ali samo ako su im dodate prave, prirodne kulture, a ne industrijske.
  • Izbacite gluten, dakle pšenicu, ječam, ovas, raž. Uopšte smanjite unos žitarica, obzirom da sve sadrže protein glijadin. Gluten je veliki molekul koji naš organizam ne može da svari. Zbog toga on remeti normalnu crevnu floru i doprinosi upalnim procesima u stomaku i čitavom organizmu.
  • Jedite puno fermentisane hrane. Osim prirodnih, fermentisanih mlečnih proizvoda, na našem podneblju je najčešće korišćen kiseli kupus. To je sjajna namirnica, prepuna raznih vitamina i minerala, naročito vitamina C i izuzetno bogata prirodnim, probiotskim kulturama.
  • Uzimajte kvalitetne probiotike. Najbolji su oni koji imaju puno različitih sojeva u sebi. Takođe je važna i količina bakterija koja se nalazi u svakoj pojedinačnoj kapsuli.
  • Digestivni enzimi mogu biti značajna pomoć u regeneraciji crevnog endotela a samim tim i mikrobioma.