Sunce je izvor života!

Nemojte da bežite od sunca, sunčajte se bezbedno i izbegavajte kreme za zaštitu od sunca!

Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine

Čak i sastojci u kremama za sunčanje koji deluju najbezazlenije mogu biti opasni.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Na primer, retinil palmitat, koji sadrži vitamin A, a koji često sadrže kreme za sunčanje, treba da služi kao antioksidans. Međutim, laboratorijske studije su pokazale da kada se ovaj sastojak izloži suncu, stvara slobodne radikale koji imaju potpuno suprotan efekat. Oni izazivaju oksidativni stres i oštećenja kože. Sam vitamin A, čak, može podstaći nekontrolisan rast ćelija kože.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Drugi uobičajeni sastojci su avobenzon, benzofenoni, cinamati, homosalat, metil antranilat, MCI, oktinoksat, oktisalat, PABA, estri, salicilati…sve ove hemikalije stvaraju značajne slobodne radikale, izazivaju oksidativni stres koji dovodi do mogućnosti oboljevanja od niza inflamatornih oboljenja. Mnoge od njih su ksenoestrogeni, supstance koje imitiraju estrogen i ometaju pravilno funkcionisanje endokrinog sistema. Mogu uzrokovati hormonske disbalanse, probleme pri reprodukciji, promene raspoloženja i alergije.

Pročitajte i ovo: Kako da se rešite čukljeva

Šta onda da radite ukoliko ste na letovanju ili ste skloni tome da lako izgorite na suncu?

Pročitajte i ovo: Sedenje je najveći neprijatelj dobrog zdravlja žene 35+

Prema preporukama Internacionalne agencije za istraživanje raka, možete se zaštiti odećom i šeširima. Takođe, i to bih svima preporučila, možete koristiti cink oksid prah koji pomešate sa kokosovim, eukaliptusovim uljem, shea puterom i sl. Cink oksid služi kao fizička barijera za sunčeve zrake, a ova ulja neguju i podržavaju prirodni imunitet kože kao i mikrobiom kože. Ipak, jedan deo dana se izlažite suncu bez bilo kakve zaštite.

Nemojte zanemariti značaj ishrane bogate antioksidansima, što je ujedno i najbolji način prevencije od svih vrsta karcinoma.

Pročitajte i ovo: Optimalni dnevno – noćni biološki ritam

U hranu, koja posebno ima antioksidativno protektivno dejstvo na kožu, spadaju šargarepa, ceđeni sokovi od povrća i tamnog voća (borovnica, aronija, grožđe, šljiva, kupina, malina, višnja), spirulina i ostale alge i sva hrana bogata vitaminom C.