Ukoliko patite od Hašimoto tireoiditisa, da li ste isfrustrirani konvencionalnim načinom lečenja?

Hašimoto tireoiditis je veliki zdravstveni problem današnjice, kako za obolele tako i za zdravstveni sistem, koji nema rešenje za epidemiju ovog oboljenja.

Broj autoimunih oboljenja, u koja spadaju Hašimoto tireoiditis, reumatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, psorijaza, celijakija, zapravo, više od 80 oboljenja, je klasifikovano kao autoimuna oboljenja, rapidno i nezaustavljivo raste.

Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine
Aleksandra Lišanin, specijalista javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine

Ove bolesti često uključuju čudne simptome, koje je teško klasifikovati, kao što je upala, bol, oticanje, konstantan umor, zbrka u glavi, nedostatak motivacije i generalno potpuni očaj.

Autoimune bolesti nastaju kada se vaš imuni sistem zbuni i vaše sopstveno tkivo upadne u unakrsnu vatru vašeg imunog sistema. Jedno je zajedničko svim autoimunim bolestima, organizam napada sam sebe.

Upotreba antiinflamatornih lekova (brufen, aspirin), steroida (pronizon) ili imunosupresora mogu dovesti do ozbiljnih neželjenih reakcija kao što su unutrašnje krvarenje, otkazivanje bubrega, depresija, psihoza, osteoporoza, gubitak mišićne mase, dijabetes, infekcije i rak. Nemojte me pogrešno shvatiti, ovi lekovi vam mogu spasiti život ali promašuju elementarnu poentu, a to je da leče. Njihov učinak u urgentnim stanjima je nesumnjiv ali se niko uz njihovu pomoć neće izlečiti. Postoji drugačiji način.

Pristup funkcionalne medicine Hašimoto tireoiditisu

Ukoliko možemo pronaći uzroke nastanka Hašimota možemo ga i tretirati na pravi način. Uzroci mogu biti: stres, skrivene infekcije, osetljivost i alergija na namirnice, izloženost toksinima, propustljiva creva i nutritivne deficijencije.

Funkcionalna medicina se fokusira na gensku interakciju sa našim okruženjem i ima drugačiji dijagnostički i terapijski pristup. Svako ko oboli je jedinstven i njegov problem je jedinstven, pa i pristup mora biti jedinstven.

Treba posmatrati organizam kao sistem jer jedan disbalans uvek vodi poremećaju mnoštva drugih funkcija a to se ispoljava drugačije kod svake osobe. Ukoliko iscepkamo organizam na specijalizovane delove (endokrinologija, gastroenterologija, kardiologija), ne vidimo celu sliku.

Ukoliko želite da rešite svoj Hašimoto probajte ovih devet strategija:

  1. Jedite pravu hranu, ona deluje protivupalno. Uključite ribu iz hladnih mora i druge izvore omega 3 masnih kiselina, crveno i ljubičasto bobičasto voće, ono je bogato polifenolima, zeleno lisnato povrće, orašaste plodove. Dodajte svakodnevno antiinflamatorne začine, kao što su kurkuma, đumbir, ruzmarin. Izbacite iz ishrane svu rafinisanu hranu kao što su keksi, sosevi, rafinisana ulja.
  1. Potražite skrivene infekcije. Ovo uključuje parazite, viruse, bakterije i gljivice.
  1. Ispitajte skrivene alergije ili netolerancije, naročito netoleranciju na hranu. Iako su testovi zgodni, nisu naročito pouzdani. Zlatni standard za ispitivanje netolerancije na hranu je eliminaciona dijeta. Ona se mora sprovoditi pod nadzorom stručnjaka, kako se ne bi desilo da dođe do deficijencije u neophodnim mikro i makronutrijentima.
  1. Obratite pažnju na teške metale. Živa i drugi teški metali mogu uzrokovati autoimuna oboljenja, tako što se vezuju za određene receptore i na taj način sprečavaju esencijalne enzimske reakcije.
  1. Rešite propustljiva creva.
  1. Uvrstite suplemente. Nutrijenti kao što su riblje ulje, vitamini C, B i D i probiotici mogu pomoći vašem imunom sistemu da se stabilizuje. Uvrstite u program suplementacije i neke od antiinflamatornih supstanci kao što su kvercetin, ekstrakt semena grejpfruta, fumičnu kiselinu i druge.
  1. Hodajte. Ne morate ići u teretanu ili plaćati skupe trenere. Nekada je to zapravo kontraproduktivno. Dovoljno je da se više krećete. Jedan sat hoda dnevno, pomoći će metaboličke procese, oksigenaciju, povećanje mišićne mase i bolje korišćenje nutrijenata u vašem organizmu. Igrajte se napolju sa decom, održavajte baštu ili vrt, idite pešice tamo gde inače idete kolima ili autobusom.
  1. Praktikujte opuštanje. Ne mislim na opuštanje pred televizorom ili novinama. Stres pogoršava vaš imuni odgovor. Smirujuće tehnike kao duboko disanje, joga, masaža, meditacija mogu redukovati stres i doneti duboku relaksaciju.
  1. Spavajte dovoljno. Istraživanja jasno pokazuju da ukoliko loše spavate, manje od 8 sati u toku noći, remetite svoj metabolizam. To uzrokuje preteranu želju za slatkim namirnicama, uključujući i testenine. Takođe, manjak sna čini da jedete više i uzrokuje gojaznost, preddijabetes, dijabetes, autoimuna oboljenja.