Oboljevanje od dijabetesa tip 2 se utrostručio od osamdesetih godina prošlog veka. Smatra se da će sredinom 21. veka trećina odrasle populacije zapadne hemisfere, uključujući i Srbiju, bolovati od dijabetesa.

Gotovo jedna trećina odrasle, zapadnjačke populacije je gojazna. Najgore od svega je što se situacija vremenom samo pogoršava.

Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine
Aleksandra Lišanin, specijalista Javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar, praktičar funkcionalne medicine

Dr Mark Hyman, jedan od začetnika pravca funkcionalne medicine, koristi izraz “diabesity,, da bi objasnio stanje od blage insulinske rezistencije i prekomerne težine, pa do dijabetesa praćenim pravom gojaznošću.

Insulinska rezistencija i gojaznost su osnovni uzroci većine srčanih oboljenja, karcinoma i drugih hroničnih oboljenja.

Diabesity=diabetes+obesity (gojaznost)

Tragično, ovo stanje je takođe 100% preventabilno i izlečivo.

Lekovi spuštaju nivo šećera u krvi ali to ne znači da kada jednom prestanete sa lekovima, nećete imati dijabetes. Niti znači da ćete dugi niz godina koristiti istu dozu lekova. Doza lekova se, nažalost, vremenom povećava, sve dok ne pređete na insulin, čija se doza, takođe, vremenom povećava.

Ovakav tok ,,lečenja”, nažalost, podrazumeva brojne komplikacije, uključujući otkazivanje bubrega, gangrenu i amputacije udova, šlog, demenciju, srčane udare, odumiranje perifernih nerava i drugo.

Nauka nedvosmisleno pokazuje da su dijabetes i gojaznost preventabilna i izlečiva stanja, uz agresivnu promenu načina ishrane i životnog stila.

diabetes-528678_1280

To su toksične namirnice koje uzrokuju gojaznost i dijabetes.

Poznato je da morbidno gojazni pacijenti mogu da izleče dijabetes, za nekoliko nedelja, uz pomoć gastričkog bajpasa, čak iako nisu skinuli mnogo kilaže. Zašto? Zato što je hrana lek i ako izbacite hranu koja izaziva bolesti, a ubacite pravu, lekovitu hranu, lečenje se odvija brzo i nesmetano.

Možete izgubiti desetine kilograma i osloboditi se lekova za dijabetes, ako implementirate svakodnevno, ovih sedam koraka. Sve to bez operacije ili skupih lekova.

1. Izbacite šećer

Ishrana puna praznih kalorija i brzoresorbujućih šećera, tečnih šećernih kalorija iz osvežavajućih napitaka i sokova, rafinisanih ugljenih hidrata, koji se brzo konvertuju u šećer, stvara visok nivo insulina, što vodi u insulinsku rezistenciju i dijabetes tip2. Hronično visok nivo insulina uključuje inflamaciju (upalne procese), visok krvni pritisak, loš libido, povećan rizik za razvoj karcinoma i depresiju.

sugar-1068288_1280

Šećer se nalazi u mnogim oblicima. Najvažnija stvar koju treba da uradite da preokrenete svoje zdravstveno stanje je da drastično smanjite unos šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

2. Koristite isključivo celu, neprerađenu hranu

Prava, cela, neprerađena hrana balansira vaš šećer, smanjuje upalne procese i oksidativni stres i poboljšava detoksikaciju. Birajte mnoštvo povrća i voća, puno omega 3 masti, kokosovo, maslinovo, laneno ulje (hladno ceđeno), mahunarke, semenke, orašaste plodove.

Neprerađena hrana izaziva dobru gensku ekspresiju, promoviše aktivan metabolizam, leči insulinsku rezistenciju i dijabetes i usporava starenje organizma.

3. Uzmite prave nutrijente

Suplementi čine vaše ćelije osetljivijim na insulin i efikasnijim u metabolisanju šećera i masti. U kombinaciji sa pravom hranom i promenom životnog stila, pomažu da izbalansirate šećer i prevenirate ili izlečite dijabetes. Kao neophodan minimum, preporučujem sledeće:

– Visoko kvalitetan multivitaminsko-multimineralni preparat

hand-1106934_1280 (1)

– Omega 3 masne kiseline

– Vitamin D (vitamin D u višku je toksičan. Budite oprezni sa količinom)

– Alfa lipoična kiselina

– Hrom pikolinat

– Vitamin C

Još mnogi drugi nutrijenti igraju važnu ulogu u balansiranju šećera i normalizaciji insulina. Ovde je prikazan nužni minimum, koji će pomoći organizmu da ozdravi.

4. Krećite se

Nije neophodno da provodite sate u teretani da bi vaš organizam osetio blagodeti pokretanja. Dovoljne su tridesetominutne brže šetnje, u čistom, prirodnom okruženju. Energičnost je ključna za balansiranje šećera i sniženje nivoa insulina. Povisite svoj puls na 70-80% od maksimalnog kapaciteta, 30 minuta dnevno, 6 dana u nedelji.feet-538245_1280 (1)

Nekoliko minuta tokom dana radite vežbe visokog intenziteta. Studije su pokazale da ovakav način vežbanja izuzetno pogoduje dijabetičarima i gojaznima.

5. Spavajte dovoljno

Manjak sna ili loš san oštećuje vaš metabolizam, podiže nivo šećera u krvi, povećavaja želju za slatkom hranom. Zbog lošeg sna takođe, jedete više što povećava vaš rizik za razvoj raznih bolesti, uključujući i dijabetes tip 2. Zato je od velike važnosti da imate osmočasovni, neometan, relaksirajući san, svakodnevno.

Stvorite rituale koji će vas polako uvoditi u san, svako veče. Biljne terapije, tople kupke, zamračivanje prostorija, tišina i odsustvo ekrana u prostoriji gde se spava, pomažu najvećem broju ljudi.

6. Kontrolišite nivo stresa

Ukoliko ste izloženi hroničnom stresu, vaš nivo insulina, kortizola i citokina koji su komponente upale, rastu. Ovo vodi u metaboličku disfunkciju koja kao posledicu ima razvoj dijabeta. Ne možete eliminisati stres ali možete naučiti da ga kontrolišete. Meditacija, duboko disanje, joga, masaža, smeh i ples su neki od najboljih načina da kontrolišete nivo stresa.

man-742766_1280 (1)

7. Merite postignuća

Istraživanja pokazuju da ljudi koji prate svoje rezultate, izgube 2 puta više težine, u odnosu na one koji ih ne prate. Zapisujte svoj progres. Svakoga dana zapišite šta ste jeli, koliko ste se kretali, obim struka i koliko ste teški. Mnogi pacijenti postanu veoma motivisani kada vide svoje rezultate na papiru.