Aleksandra Kovač izdala je novi album. Iz svake reči njenih novih pesama, izvire 100% ljubav. Tako i zrači Aleksandra jer tako i oseća u sebi. Eksluzivno za portal Sito&Rešeto, pričamo sa njom o esenciji života, ljubavi.

Aleksandra Kovač Foto: Maja Dedagić

Da li je ljubav vrteška? I ko koga tu treba da vrti i zavrti? I šta kad prestane da se vrti?

Kada dozvolite da vam se život vrti u krug i shvatite da se neprekidno vraćate na istu polaznu tačku, vreme je za promene. Isto važi i za ljubav. Progres je taj kome treba stremiti, stalnim unapređenjima naših međusobnih odnosa, ali i nas samih. To je, naravno, lakše reći nego učiniti, jer je ljudima najteže da se promene. Međutim, kada se odvažite da započnete veliko spremanje svog tela, duha i psihe, život počinje da vas nagrađuje novim mogućnostima i šansama za sreću. Ljubav treba negovati i čuvati kako bi nas oplemenjivala i uzdizala, a danas, u ovakvom svetu, prepunom zla, agresije i otuđenosti, preko nam je potrebna!

Foto Maja Dedagić
Foto Maja Dedagić

Sve tvoje pesme su ljubavne i pevaš ih na poseban način, duboko dirljivo i, nekako, blisko. Šta je za tebe ljubav?

Svaki put kada komponujem muziku, zasejem malo seme ljubavi koje dalje klija, raste i širi drugima ljubav koju osećam, a moj glas mi omogućava kreativno oslobađanje emocija, energija i ideja. I kada pevam, živim ljubav.

Novi album je 100% Cotton, ako se ne varam? Pravi, autentičan, iskren, prirodan – materijal, osećanja, život ili sve zajedno?

Nakon što sam pre par meseci objavila svoj “nulti” album “Cotton 100%”, snimila sam novi singl, pesmu “Vrtiš me u krug”, koja je nastala iz želje da ovog leta ponudim sebi i drugima pozitivne vibracije. Iako sam možda navikla publiku na balade u proteklih par godina, jer se kroz njih najbolje izražavam, isto tako volim da komponujem i pevam poletne, brže i moderne pesme, kao što je “Vrtiš me u krug”. Roman Goršek, koji radi muzičku produkciju moje muzike poslednjih dvadeset godina, i ovaj put mi je pomogao da zvučim drugačije i autentično, i odsvirao fanki bas gitaru koja tera na ples!

Foto Maja Dedagić
Foto Maja Dedagić

Album “Cotton 100%” je moj “nulti” album koji smo Roman i ja snimili davne 2000. godine, odmah nakon političkih promena u našoj zemlji, koje su trebalo da donesu progres i dugo očekivanu podršku umetnosti, pored mnogih drugih stvari. U tom raspoloženju i sa tim idealima kreirali smo muziku na ovom albumu. Kada je i poslednja pesma završena i kada smo album ponudili izdavačkim kućama u Srbiji, naišli smo na odgovore da Srbija nije tržište za “zapadnu” muziku. Razočarani odsustvom podrške, hard disk sa svim pesmama smo stavili u fijoku i tek pre par meseci, 16 godina kasnije, rešili da ovaj album ugleda svetlost dana. Zanimljivo je da ni sada album nije izdala nijedna srpska izdavačka kuća, već najveća hrvatska – Croatia records.

Aleksandra Kovač Foto Maja Dedagić
Aleksandra Kovač
Foto Maja Dedagić

Koje je tvoje mišljenje o tome kako može da se održi ljubavna veza stabilnom na duži rok?

Svako od nas može da pronađe svoju formulu ljubavi, života i partnerstva, i da živi život po svojim pravilima, a ne tuđim. Kada shvatite šta stvarno želite, nemojte nikada dopustiti da zbog straha, drugih ljudi, i svojih nesigurnosti to i ne uradite, jer kada volimo i živimo onako kako stvarno želimo, sve ima smisla.

Kako vidiš ”ženu” u današnjem svetu?

Žene danas, više nego ikad, pokazuju snagu i dominaciju. Svojim radom, talentima i idejama, menjamo svet i možda najvažnije, tu smo jedna za drugu.

Danas  je nasilje nad ženama u Srbiji u porastu, i zato mislim da je izuzetno bitno osposobiti mlade žene da vode računa o sebi u svakom pogledu, da se edukuju, rade na svom mentalnom, intelektualnom i duhovnom razvoju i da finansijski budu nezavisne, tj. da u tom pogledu zavise samo od svog rada i sposobnosti.

Živimo u društvu koje nam nameće brak i porodicu kao jedinu validnu životnu opciju, a svaka žena zaslužuje da ima mnogo različitih opcija i izabere život po svojim pravilima i merilima.

Naravno da su porodica i stabilna veza izuzetno bitne za svaku od nas, ali naše lično ispunjenje, snovi i nadanja su po meni bitniji od svega, i ne smeju da podležu ispitivanju i osudi društva. Svaka žena treba da izabere da li će roditi dete, udati se, biti u dugoj vezi, imati ili nemati partnera, itd.

Na svom primeru znam koliko se malo vrednuje uspeh žene, jer se pretpostavlja da taj uspeh nije njen, već njenog oca ili muža i ta pretpostavka predstavlja odraz jednog duboko patrijahalnog društva u kome su i žene počele da sumnjaju u svoje sposobnosti.

Aleksandra Kovač Foto Maja Dedagić
Aleksandra Kovač
Foto Maja Dedagić

Živim van roditeljske kuće od svoje 16. godine, i kao umetnik naučila sam da zavisim isključivo i samo od sebe i svog rada, na šta sam veoma ponosna. Nimalo nije lako voditi takav život, jer je pun nesigurnosti i stresa, ali za umetnost i slobodu življenja borim se ceo svoj zivot, i navikla sam da mi nije lako.

Postoji li epoha u kojoj bi radije živela i zašto?

Svet prolazi kroz još jednu veliku krizu, i bitno je da jedni drugima pokažemo saosećanje i dobrotu jer jedino ljubavlju i ujedinjenjem možemo opstati. Svaka epoha je imala svoje nedostatke, ali kao žena umetnik, koja živi svoju umetnost i slobodu, ovaj trenutak u vremenu mi je dragocen.

Aleksandra Kovač Foto Maja Dedagić
Aleksandra Kovač
Foto Maja Dedagić

Tvoj stil je posebno ženstven. Kako se gradi stil?

Naša unutrašnja ženska snaga i lepota su naši najbolji saveznici, i kada radimo na usavršavanju našeg uma, duha i psihe, naše telo se obnavlja i zrači dobrom energijom. Odluka da budemo slobodne i srećne u sopstvenoj koži, i da ne podležemo ograničenjima, niti raznim pravilima, dovodi do razvijanja našeg ličnog stila.

Ženstvenost je i kada smo ranjive i kada smo snažne, i kada se borimo i kada padnemo, i nema mnogo veze sa fizičkim, spoljašnjim atributima, već sa unutrašnjim.

Kao devojčica bila sam buckasta i imala višak kilograma, pogotovo u pubertetu. Trpela sam ozbiljno maltretiranje u osnovnoj školi od svojih vršnjaka i svakodnevno se borila sa pogrdnim nazivima koje su mi druga deca upućivala. Vraćala sam se kući uplakana, potresena, pitajući se zašto me drugi ne vole zbog toga što imam više kilograma od njih? Nije bilo lako. Danas, kada pomislim da sam bila prva žena umetnik na naslovnoj strani srpskog Cosmopolitan-a, prva srpska umetnica koja je dobila MTV nagradu, prva srpska filmska kompozitorka sa BAFTA nominacijom, da sam ostvarila veliki broj svojih snova i da volim sebe, svoje srce, um i telo, znam da je naša sposobnost da prevaziđemo svoje nesigurnosti, strahove i blokade, najvažnija za naš razvoj i uspeh.

Aleksandra Kovač Foto Maja Dedagić
Aleksandra Kovač
Foto Maja Dedagić

Kome je namenjen tvoj ”vokalni kutak” koji si nedavno osnovala?

“Vokalni kutak” je moj vokalni atelje, ali i prvi web sajt na našem jeziku koji je posvećen svim ljudima koji koriste svoj glas u svom poslu – pevačima, glumcima, javnim govornicima, pedagozima, voditeljima, itd. U “kutku” ljudi mogu da dobiju korisne savete, nauče mnogo toga o pevanju, i započnu rad sa mnom na uklanjanju svojih emocionalnih blokada i nesigurnosti. Koristim holistički pristup pevanju, i istovremeno radim na fizičkom, emocionalnom i duhovnom aspektu pevanja, jer ono predstavlja kreativno oslobađanje emocija, energija, ideja i može da pomogne u prevazilaženju mnogih unutrašnjih dilema koje imamo, a koje nas koče u daljem razvoju.

I za kraj našeg razgovora, šta bi poručila ženama 35+?

Sada, sa svoje 43 godine, koje ponosno nosim, napokon sam naučila da volim i prihvatam sebe baš ovakvu kakva jesam, da praštam sebi i drugima i da skoncentrisanim radom na sebi dostignem unutrašnji mir i samospoznaju koja mi otvara potpuno nova životna polja. Moja poruka svim ženama je da uvek budu sebi broj jedan, da ljubav koju nose u srcu prvo podare sebi pa drugima i da nikada ne sumnjaju u svoje sposobnosti.

Kada žene ponovo postanu svesne svoje snage, svet će biti lepše mesto za život!