Leto je. Mnogo je naslova na temu kako provesti idealan odmor, kako najbolje iskoristiti odmor, šta je za određeni horoskopski znak pravi odmor, kako letuju poznati, ko su paradajz turisti.

Svakakvog li šareniša! Kako naći meru sebi svojstvenog i prijemčivog odmora? Hoćemo li se zaista odmoriti ako se rukovodimo pravilima, očekivanjima i namećemo ideju savršenog odmora najčešće po analizama i kriterijumima drugih?

Aleksandra Golubović, psihološkinja i psihoterapeutkinja transakcione analize
Aleksandra Golubović, psihološkinja i psihoterapeutkinja transakcione analize

Kao da stalno nešto moramo pa tako moramo i da odmorimo i to na određen način.

Pročitajte i ovo: Kako da maksimalno iskoristite svoj godišnji odmor

Pročitajte i ovo: Da li stvarno ništa nije tako jednostavno?!

Odmor treba doživeti kako na dnevnom nivou, pa tako i kada govorimo o godišnjem odmoru kao predahu od svega onog što usvajamo, prihvatamo, ugrađujemo u Ja u nekom vremenskom periodu, a zbog brzog tempa života ne stižemo kritički da obradimo, napravimo selekciju šta zaista moramo, želimo, a šta ne moramo i ne želimo.

Photo by Cosmic Timetraveler on Unsplash

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Ideja da godišnji odmor provodimo van mesta stanovanja, nameće drugačiju strukturu organizovanja vremena, jer se fizički izmeštamo iz prostora i mesta gde većinu svakodnevnih aktivnosti obavljamo kao navike, po automatizmu.

Pročitajte i ovo: Kako boli duša?

Odlaskom u drugo mesto podstičemo naša čula i um na prilagođavanje novom, pa ne iznenađuju rezultati istraživanja da je jednoj četvrtini ljudi koji odlaze na odmor potrebno dva do tri dana da bi se aklimatizovali na novo okruženje, dok se svaka deseta osoba prilagodi novom ritmu tek posle tri do četiri dana.

Međutim, danas i kada otputujemo, sa sobom nosimo laptop, android, ajfon, tablet, u mesta gde najčešće prethodno proverimo da li postoji mogućnost korišćenja interneta, kako bi ostali u vezi sa obavezama.

Pročitajte i ovo: Zagrljaj je važniji od hrane, vredi hiljadu izjava ljubavi

Većina svoj posao dovede do nivoa na kome posao može da funkcioniše, egzistira i u našem odsustvu. Instalacije u stanu su proverene, računi regulisani, ljubimci zbrinuti. Ostaje samo prepuštanje sebi.

Pročitajte i ovo: Seksualno ucenjivanje – tamna strana interneta

U početku se opiremo nenaviknuti na „veliku količinu sebe“, pa se pitamo jesmo li zaslužili da toliko ugađamo sebi, opet listajući i prebirući po mislima da li smo se odgovorno i savesno zauzeli i preduzeli ovo ili ono.

Mir nam je preko potreban i do njega dolazimo kada smo kroz „sito&rešeto“ propustili samo ono što zaista želimo i moramo. Tek tada se vraćamo zaista odmorni, sa jasnom slikom svoje pozicije, samim tim sa novim kreativnim idejama i elanom za rad.

Pročitajte i ovo: Šta je Jung govorio o ženama

Pročitajte i ovo: Prokrastinacija – odlaganje kao navika ili životni stil

Pročitajte i ovo: Uticaj ranog razvoja na formiranje ličnosti

S obzirom na to da samo istraživanje ne može da pojasni značaj socijalnih faktora ili uticaj lučenja hormona, pretpostavlja se da su žene i na odmoru neprestano preokupirane nekim moranjima. Kada je reč o zajedničkom odmoru sa partnerom, ova informacija može biti od koristi posebno da bi se predupredila eventualna nezadovoljstva.

Pročitajte i ovo: Da li da se vratim bivšem partneru ili ne?!

Svakako je preporučljivo unapred napraviti dogovor u vezi sa tim kako ćete provoditi zajedničko vreme, kao i kakva bi mogla biti preraspodela poslova u vezi sa dnevnim ritualima koji su sastavni deo dana i na odmoru. Sve to iz razloga da bi izbegli situacije nesporazuma koji mogu nastati iz različitih očekivanja koja nisu izgovorena.

Pročitajte i ovo: Da li varite ili gutate svoje emocije?

Čak i kada nije reč o prvom zajedničkom odmoru, većina parova se svaki put prilagođava na neke novine kod svog partera, u razmišljanjima, očekivanjima, koja upravo u ovom kontekstu postaju uočljiva, više prepoznatljiva, nego u kontekstu svakodnevne rutine.

Pročitajte i ovo: Uticaj ranog razvoja na formiranje ličnosti

Drugim rečima, zajedno se pripremite za dane odmora kako bi spremni najviše vremena proveli ugađajući jedno drugome.

Ukoliko želite da dogovorite konsultacije sa psihoterapeutkinjom Aleksandrom Golubović, individualno, putem Skajpa, pošaljite joj poruku na e-mail adresu: aleksandragolubovic5@gmail.com.