Istina je da svako u brak uđe sa nekim svojim nesvesnim iskrivljenim uverenjima o braku i ljubavi koja se najčešće aktiviraju tek kada se bračna zajednica sklopi.

Ovo je rečenica iz jednog ranijeg teksta koja je na mnoge ostavila utisak i pokrenula pitanja – Koja su moja nesvesna uverenja o braku/vezi, ljubavi? I kako da ih prepoznam? Ona uverenja koja su nesvesna, deo su naše logike koju nazivamo Životni skript ili Životni scenario, ili, jednostavno, samo Skript.

Aleksandra Golubović, psihološkinja i psihoterapeutkinja transakcione analize

Ta nesvesna logika, ili životni plan, zasnovana je na odlukama donetim u detinjstvu, kao rezultat uticaja na nas koji se ponavljaju i sadejstva sa našom tadašnjom sposobnošću zapažanja i zaključivanja. Sasvim očekivano, ovi zaključci i odluke su često pogrešni – zablude.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

Ponašanjem roditelja prema nama, ali i njihovim međusobnim odnosom, kao i odnosom i ponašanjem roditelja prema važnim životnim vrednostima, ove rane odluke bivaju sve snažnije. Kasnije, ove odluke potvrđuju događaji iz života, koje smo upravo zahvaljujući Skriptu naučili selektivno, u skladu sa onim što nam je poznato, da prepoznajemo i vrednujemo što pojačava jedan kumulativan efekat na značaj tih ranih Skriptnih odluka.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Problem nastaje kada isklučimo kritičko mišljenje i ako se ne zapitamo – može li drugačije?!

Bez kritičkog odnosa prema stvarnosti jačamo Skript koji dalje utiče i na svesne životne izbore, što, u stvari, ograničava i usmerava životni tok pojedinca, najčešće u suprotnom pravcu ili smeru od njegovih suštinskih želja i potreba. Nažalost, tek kad se prepozna patnja, većina shvati da je na tragu da otkrije Skript.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Zamislite da ste po rođenju dobili sočiva ili naočare, a koje ste na uzrastu do sedme godine života, u skladu sa svojim razvojem i tadašnjim veštinama i sposobnostima oslikali, i gledali kroz njih. Da li biste takvoj slici pred sobom verovali celog života i da li biste kroz tu sliku zauvek tumačili život?!

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Photo by John Schnobrich on Unsplash

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Možemo posmatrati uticaj samo jednog dela Skripta, u ovom slučaju, dela koji se odnosi na skup verovanja o partnerskom odnosu ili/i braku. Neretko u radu se srećem sa frustracijom, anksioznošću, nekad i panikom (jer biološki sat otkucava), mladih žena u ranim tridesetim, koje gotovo sa istom rečenicom započinju svoje žalbe – Plašim se da nikada neću naći onog pravog, jer današnji muškarci ne žele ozbiljnu vezu... Naravno da ni muški rod tog doba ne zaostaje u sličnim izjavama, samo što su neprijatne emocije kod njih manje izražene.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

Kada je reč o ljubavnim odnosima između muškarca i žene, bajke su često zgodan materijal da se pravi analogija između uloga junaka u bajkama i uloga koje se u odnosu između muškarca i žene odigravaju prema Skriptu.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Američki psiholog Den Kili je osamdesetih godina prošlog veka definisao sindrom Petra Pana – Večiti dečak, beskrajno zabavan i šarmantan, ali nedosledan u svemu što govori i radi, pa okolina pre ili kasnije prestane da ga doživljava za ozbiljno. 

Pročitajte i ovo: Ne očekujem ništa od ove godine, očekuje ona od mene

Moglo bi se reći da je reč o Skriptu muškarca koji je u svom porodičnom okruženju doneo ranu odluku – da je život vredan tek kada obezbedi potpunu slobodu u svojim izborima.

Pročitajte i ovo: Kako karmičke navike utiču na ljubavni život

Istina je da treba težiti slobodi izbora, ali pojam slobode u vrednosnom sistemu Petra Pana poistovećen je sa doživljajima potpune prijatnosti, zadovoljstava i uživanja. Da bi doneo takvu ranu odluku, roditelji, posebno majka, morali su imati naročito zaštitnički odnos, tako što su štitili svog dečaka od svih situacija u kojima je mogao da doživi neprijatnost.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Pročitajte i ovo: Tranfer i kontratransfer

Moguće je da je otac bio prezahtevan, kritikujući, a da je majka svojim prezaštitničkim odnosom ublažavala bol i patnju (neprijatnost) svom sinu. Roditelji tako šalju poruku da ne mora preuzimati odgovornost za svoje postupke, već oni to čine za njega. Takođe, takvim roditeljskim odnosom dete lako izvodi zaključak da se njegova snalažljivost ogleda u po svaku cenu izbegavanju neprijatnosti i nezadovoljstva, često ne obazirući se na osećanja drugih. Jer drugi, tj. roditelji i jesu tu da bi podneli izvesnu žrtvu.

Pročitajte i ovo: Kako muškarci manipulišu ženama

Logika deteta sve to interpretira uz očekivanje da i život van porodice mora tako funkcionisati, pa se u skladu sa tim tako i ponaša kasnije u životu – u skladu sa svojim Skriptom – bira prijatne situacije, beži iz neprijatnih situacija, koje postavljaju zahtev pred njim i pozivaju ga na odgovorno ponašanje.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Isto je i sa ljudima, poslovnim, prijateljskim i partnerskim vezama. Odnosi traju dok su prijatni i dok god nesmetano dobija ono što želi, odnosno, sve dok dobija divljenje. Sebe daje tek toliko, koliko uspešno drugu stranu motiviše da mu ugađa. Kada nestane uzbuđenja i kada partnerka počne da se zauzima za svoje potrebe i želje, gubi interesovanje i povlači se.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci voleli da znaju

Pored straha od preuzimanja odgovornosti, veliki strah sasvim očekivano ima od starosti, jer starost sa sobom nosi mnoga ograničenja – neprijatnosti. Nije čudno kada ovi muškarci u zrelom dobu potpuno izgube kompas i ponašaju se kao tinejdžeri, ulaze u različite rizične situacije, biraju znatno mlađe partnerke, a sve iz želje da dokažu svoje moći mladića u telu sredovečnog muškarca.

Pročitajte i ovo: Da li ja imam pravo na sreću?

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Večiti dečak je beskrajno zabavan, duhovit i šarmantan. I to su svakako njegovi glavni aduti, kojima osvaja. Ako su to njegovi glavni, a najčešće jedini aduti, postavlja se pitanje kako uspeva da zadrži pažnju, i šta je zajedničko ženama koje ne odustaju da ovog muškarca zadrže uz sebe, sa nadom da će baš ona učiniti da „večiti dečak“ odraste.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Naravno, postoji ženski pandan Petru Panu, a to je Zvončica. Međutim, ova žena ne spada u one koje se nadaju da će promeniti večitog dečaka, jer je i njen cilj jednak kao i njegov – udovoljiti svojim željama po svaku cenu.

Pročitajte i ovo: Prava procena donosi pravi odnos prema partnerskoj vezi

Takav cilj ne omogućava razvijanje ravnopravnog partnerskog odnosa koji nekad zahteva ustupak drugoj strani ili kompromisno rešenje.

Ustupak drugome ili kompromis opasnost su za zadovoljstvo i sreću u paru onoga/one ko ima sindrom Petra Pana, odnosno, Zvončice!

Da li je uopšte moguće da večiti dečak ili večita devojčica uplovi u odnos u kom će poželeti i da ostane?!

***

Nastavak sledi.