Svaki ljubavni partnerski odnos prolazi kroz određene faze razvoja.

Većina parova u romantičnoj fazi u kojoj su zaljubljeni, idealizuju jedno drugog, u skladu sa sopstvenom predstavom o idealnom partneru.

Aleksandra Golubović, psihološkinja i psihoterapetkinja transakcione analize

U ljubavnoj vezi partneri ostvaruju potrebu za afektivnim vezivanjem, odnosno, razvijaju emocionalnu vezanost koja se ispoljava specifičnom emocionalnom komunikacijom svakog partnera.

Pročitajte i ovo: Kako se pravilno koristi čarobni novogodišnji štapić

Svaki partnerski odnos je mesto ostvarivanja ove potrebe ali i mesto ličnog rasta i razvoja svakog partnera ponaosob, jer svako u vezu ulazi sa navikama koje je stekao kroz afektivno vezivanje u svojoj primarnoj porodici.

Pročitajte i ovo: Kako da pomognete osobi koja je u depresiji

Ne postoje dve osobe koje su apsolutno saglasne po pitanju rasporeda prioriteta zadovoljavanja potrebe za sigurnošću, ljubavlju, intimom, romantikom i izražavanjem seksualnosti u partnerskom odnosu.

Freestocks.org

Partnerski odnos jeste rađanje novog bića, odnosno, same zajednice odnosa. Kada na takav način posmatramo odnos, zauzimamo realan stav prema sebi, partneru i zajednici.

Pročitajte i ovo: Patrik Melrouz ili seksualno zlostavljanje u detinjstvu

Takođe, zadržavamo granice sopstvene jedinstvenosti, koja se odnosi i na naše druge uloge koje ne moraju biti u vezi sa partnerom (uloga ćerke, majke, oca, prijatelja, bivše devojke/momka, bivše žene/muža, profesionalna uloga – ekonomista, pisac, lekar, krojač i dr.).

Pročitajte i ovo: Seksting iliti moderno udvaranje – Na poljima od snova ne pušta se korenje

Svako ima pravo da, u skladu sa svojim željama i potrebama, deli sa partnerom doživljaje koji su u vezi sa nekom od spomenutih uloga.

Foto Yana Lizunkova

Ko sam „Ja“? Ko si  „Ti“? Ko smo „Mi“? predstavlja realan je poredak u svakom odnosu.

Međutim, dešava se da partneri zanemare sopstveno „Ja“ i „Ti“ u odnosu, onda kada se vode uverenjem da su jedno.

Pročitajte i ovo: Zašto su nam potrebni junaci u odnosima?

To se dešava kada smatraju da u braku (zajednici) treba da funkcionišu kao jedno biće, verujući da je to vrhunac ljubavnog odnosa. U tom slučaju reč je o psihološkoj simbiozi.

Pročitajte ii ovo: Probudi divu u sebi kroz boudoir doživljaj, moćan način osnaživanja i podizanja samopouzdanja žene

Osoba koja ima simbiotski odnos sa partnerom sklona je posesivnom ispoljavalju vezanosti za partnera, što dovodi do toga da druga osoba ima doživljaj gubitka slobode. Tada mogu nastati problemi u odnosu, kada partner sa simbiotskim karakterom doživljava da se žrtvuje za „Mi“ i odriče se svoje individualnosti i slobode, a sa druge strane ne nailazi na jednaku „žrtvu“.

Patnja nastaje i kod partnera kojem se sugeriše da treba da se odrekne „Ja“ u ime „Mi“, pa se tako i ponaša, ignorišući svoje želje i potrebe, kako bi udovoljio voljenoj osobi.

Pročitajte i ovo: Nemate vremena za ljubav i seks?! Isplanirajte ljubavno – seksualna druženja sa partnerom. Evo kako i zašto!

Posledica su neprijatne i neadekvatne emocije ljubomore, ljutnje, tuge, prvenstveno iz straha da ako se otvoreno i direktno saopštavaju potrebe, želje, osećanja, može doći do gubitka emotivnog odnosa.

Pročitajte i ovo: Parovi koji se (ne)svađaju

Brak, ljubavna parnerska zajednica konstantno se razvija.

Foto Tanja Heffner

Nužno je ulagati trud da bi se prilagođavali promenama koje su sastavni deo života svakog pojedinca, a onda i samog partnerskog odnosa. Tek u otvorenoj komunikaciji u kojoj jedno drugome izražavaju svoje potrebe i želje, uz uvažavanje prava partnera da iznese svoj stav, mogući su kompromisi kojima se jača zajednica i neguje individualnost svakog partnera.

Pročitajte i ovo: Zašto nas praznici uvlače u depresiju i kako da se izborimo sa njom

Bez otvorenog odnosa, kompromis gubi pravi smisao i postaje izgovor, najčešće trpljenja nezadovoljstva u odnosu.

***

Napomena: Ukoliko želite da dogovorite konsultacije sa Aleksandrom, individualno, putem Skajpa, pošaljite joj poruku na e-mail adresu:  aleksandragolubovic5@gmail.com