Neretko u radu sa klijentima u četiri oka čujem rečenice koje se tek provuku „Ženi je mesto uz decu i u kući“, „Nisam nikad radila jer moj muž je oduvek voleo da ga dočeka ručak na stolu, kada dođe s posla“, „Nakon rođenja prvog deteta ubedio me je da napustim posao jer ne postoji potreba da se maltretiram i radim s obzirom na to da smo imućni.“ „Sve sam podredio porodici, radeći i zarađujući, kako bi pružio sve potrebno za život.“ „Ona svoju platu zove „moj novac“, a moju platu „naš novac“.“
Aleksandra Golubović, psihoterapeutkinja transakcione analize
Aleksandra Golubović, psihoterapeutkinja transakcione analize

Uverenja, koja su u osnovi ovakvih izjava, često nisu na nivou svesnosti, jer danas, kako stvari stoje, živimo u emancipovanom svetu, i ko bi još posumnjao da je neko sebi uskratio pravo na samoodgovorno ponašanje, na lično postignuće!

Pročitajte i ovo: Da li je kompatibilnost važnija od privlačnosti?

Sa druge strane, sve češće se govori o nečemu što bi moglo da postane sindrom „jake žene“ – žene koja se takmiči sa svojim muškarcem, koja zauzima pozicije i radna mesta vekovima predodređena za muškarce, koja zarađuje više od muškarca.

Pročitajte i ovo: Zašto nam je važna VEZA SA MAJKOM

O čemu se zapravo radi?

Zašto pravu na lični izbor i potrebi za postignućem pripisivati izvesnu dozu patologije u smislu brkanja ili gubitka polnih uloga?

Kada je reč o zdravom partnerskom odnosu, težnja i dostizanje ličnog postignuća jednog partnera, jeste doživljaj zajedničkog uspeha, jer međusobno jesu i podrška i podsticaj na putu ka ličnom i profesionalnom uspehu. Otkud strah kod nekih da ako se čvrsto ne držimo metle i šporeta ili rala i čekića može doći do hormonskog poremećaja i zbrke po pitanju polnog identiteta? Ne, nije problem u alatima!

Pročitajte i ovo: Promeniće se on: Dok kupujete vreme, prodajete sve vredno i važno što imate

Jednom sam u neformalnom razgovoru čula rečenicu – Moja žena treba da bude lepa i tek dovoljno pametna. Šta bi bilo više od dovoljno pametna? Možda – odlučna, žena koja je preduzimljiva, samoodgovorna?!

Zašto muškarac ne bi želeo samosvesnu ženu? Naravno da nije namera generalizovati stav pojedinih muškaraca, ali je važno prepoznati tendenciju da se, takođe, teži generalizovanju i pakovanju u sindrom „jaka žena“ apsolutnog prava ljudskog bića na lični izbor i postignuće!

Pročitajte i ovo: Zašto nam je ljubav toliko bitna? Evo šta kaže nauka! 

Nije se tek u savremenom svetu javila potreba žene za samoaktualizacijom, ali u težnji za takvu ravnopravnost žene sve više postaju svesne svog prava, a onda postaju i više preduzimljive u ostvarivanju ove potrebe.

Ono što dodatno menja poredak stvari jeste i finansijska nezavisnost, koju žene sve više stiču.

To jeste atak za one koji se drže uverenja da je muškarac taj koji treba da stiče, zarađuje, a pri tom, novac doživljavaju kao sredstvo moći i kontrole.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

U zajednicama, u kojima dominira uverenje da se od ljubavi ne živi, nesvesno se razvija životni stil da se u ljubavi ne živi, pa među supružnicima nastaje takmičenje ko je nezavisniji, moćniji, ko nad kim ima veću kontrolu. Muškarac iz pozicije uverenja da mu je ugrožena uloga muškarca, a žena iz pozicije da joj je nametnuta moć i kontrola kojih se treba osloboditi. Međutim, tu se ne radi niti o jakim muškarcima, niti jakim ženama! Iz takvog poretka oba partnera više zauzimaju ulogu predatora.

Pročitajte i ovo: LJUBAV SA NARCISOM ILI SOCIOPATOM: Zašto su moji bivši srećniji sa drugima nego sa mnom?!

Međutim, da li kada je reč o dve odrasle, samoodgovorne osobe treba da postoji bilo koji faktor kontrole?

Pročitajte i ovo: STRAST u odnosu i predrasude

Da li autonomna, nezavisna osoba može sebe ili bilo koga drugog da doživljava iz bilo kog razloga moćnijom osobom?

Pravo svake osobe, bez obzira na pol, jeste da se realizuje u skladu sa svojim interesovanjima, sposobnostima, veštinama, talentima, i doprinese kvalitetu sopstvenog života, a samim tim, i zadovoljstvu sobom. Kada smo samorealizovani svesni smo odgovornosti vlastitih životnih izbora, onda ostvarujemo i kvalitetnu i ravnopravnu komunikaciju sa drugima i skladan partnerski odnos.

Pročitajte i ovo: Može li osoba koja nema savršen život da bude dobar psihoterapeut?

Jedini doživljaj moći iz pozicije polnih uloga (ukoliko priroda nije uskratila), jeste biološka moć muškarca da oplodi ženu, a moć žene je da rodi plod Ljubavi.

I na kraju, za koju moć treba da se zauzmemo da bi bili srećni? Ljubav!