Flert je ponašanje kojim osoba stavlja do znanja svojoj okolini kako doživljava, na prvom mestu, vlastitu seksualnost.

Drugim rečima, koliko se oseća zadovoljno u svojoj erotskoj ulozi žene, odnosno, muškarca. Flertom izražavamo našu otvorenost prema drugima. To je poziv za komunikaciju kako bismo proverili i potvrdili sliku sopstvenog doživljaja svoje privlačnosti za suprotan pol. Kao takav, flert je poželjan i zdrav!

Aleksandra Golubović, psihološkinja i psihoterapeutkinja transakcione analize, Psihoterapija Core

Način na koji neko flertuje govori o nivou samopouzdanja te osobe.

Onaj ko ne flertuje, ili to retko radi, verovatno ima sumnju u sopstvenu privlačnost ili u svoju veštinu flertovanja. Osobe koje su pak preterano samopouzdane, tako i flertuju. Za te osobe često čujemo kako drugi kažu da su kokete, a to bi značilo da smatraju da su neodoljive.

Takođe, osobe koje  smatraju da je flert vrsta manipulativnog ponašanja izbegavaju flert.

Vrlo često se flert pogrešno poistovećuje sa udvaranjem i zavođenjem.

Udvaranje je ponašanje kojim osobi nedvosmisleno stavljamo do znanja da nam je privlačna i da želimo vezu sa njom. Udvaranje je korak više od flerta. Za razliku od zavodjenja, udvaranje je iskreno izražavanje dopadanja osobi sa kojom smo u komunikaciji.

Zavođenje je manipulativno udvaranje, odnosno, ponašanje sa namerom da se drugi iskoristi. Oni koji manipulišu, u ovom slučaju zavode, veoma su pronicljivi kada je reč o prepoznavanju želje druge strane i vrlo vešto se zauzimaju, tako da svojim ponašanjem ostave uverljivu sliku i prikriju svoje manipulativne namere.

Drugim rečima, zavodnici su eksperti da ponude i obećaju ono što prepoznaju da druga strana želi i očekuje od svoje srodne duše.

Vešte zavodnike najčešće razotkrije tek promena u ponašanju kada su već ostvarili vezu. Onda kada postignu željeni cilj, gube dalje interesovanje za partnera/parterku, rapidno se smanjuje briga za želje i potrebe druge strane i sve više ispoljavaju ravnodušnost prema partneru/ki, a preovladava sve veća upućenost na lične želje i potrebe.

Sve tri vrste pomenutog ponašanja imaju za cilj erotsko povezivanje sa drugim.

Neverbalno ponašanje (ton glasa, facijalna ekspresija, pokreti tela, držanje) u sva tri opisa komunikacije prenosi najviše značajnih poruka, pa ne iznenađuje neretko izjednačavanje namere pošiljaoca poruke, u ova tri tipa ponašanja. Tome posebno doprinosi i subjektivni doživljaj šta je to što nekome prija ili ne u komunikaciji, s obzirom na to koji nivo bliskosti je ostvaren. Upravo je namera ključna reč u razlikovanju ove tri vrste ponašanja.

Flert ne vodi nužno u ljubavnu vezu. Flertom izražavamo želju i povećavamo šansu da se povežemo sa osobom koja nam se dopada, čije društvo pretpostavljamo da bi nam prijalo i sa kojom bismo prepoznali zajedničke želje, slična očekivanja od veze. Kada flertujemo ne iznuđujemo odgovor, niti namećemo svoje želje i očekivanja. Flertom obaveštavamo i proveravamo svoju zainteresovanost, ali i proveravamo zainteresovanost druge strane!

Na pitanje, kako prepoznati zavodnika/cu, teško je dati precizan odgovor. Za početak, poželjno je uživati u flertu i udvaranju.

Uspešno flertovanje i udvaranje je ono koje je prijatno oboma.

Savremeni tempo života je u velikoj meri osiromašio komunikaciju i sveo je na jednostavne verbalne i slikovne sms, Viber, Whats App i druge slične poruke. Mozak nema dovoljno informacija putem direktnih neverbalnih poruka (izraz lica, govor tela, glas) da bi upotpunio utisak o namerama sagovornika. Um savremenog čoveka je naviknut da brzo odreaguje na svaki spoljni stimulus, i donese brzo odluku, jer sve je u rokovima i u sada i odmah.

Suština odnosa se prepoznaje u pauzama između udaha i izdaha, u pauzama između pogleda, u pauzama između reči, osmeha, pokreta. Sve više smo željni bliskosti, a savremenim stilom života lišeni smo iskustva koje bi nas činilo povezanim sa vlastitom intuicijom. Sa onim našim delom koji se pita  – Šta osećam? Šta želim? Ta pitanja se čuju u spomenutim pauzama.

Koliko smo sebe uskratili za kontakt sa intuicijom, toliko smo više nesigurni, anksiozni i uplašeni.

Jer ne proveravamo svoje želje, već očekivanja koja su uglavnom nametnuta spolja. U ovom slučaju ta očekivanja se tiču godina kada se stupa u prvi seksualni odnos, kada je najbolje vreme da se uđe u ozbiljnu ljubavnu vezu, zajednicu ili brak, koliko je partnera poželjno imati i sl.

Zebnju ili strah ne treba pripisivati toliko opasnosti od prevare, da će nas drugi zavesti i povrediti. Ta zebnja je pre unutrašnji glas, intuicija koja se bojažljivo obraća umu – Je l’ to tvoja odluka ili udovoljavaš spoljnim zahtevima?

Postoji reč turskog porekla – ašikovanje (Ašik – Ljubav) – koja se danas skoro još samo u nekim starim pesmama može čuti. Upravo ta reč objedinjuje opis flerta i udvaranja.

Ašikovanje predstavlja ponašanje muškarca koji nastoji da na romantičan način osvoji svoju izabranicu. Ašikovanje je podrazumevalo posvećenost. Posvećenost, usmerenost misli i osećanja i potpuno predavanje osobi sa kojom se ašikuje. Danas kao da je luksuz sebi dozvoliti posvećenost jer oduzima vreme. Stiče se utisak da su naši preci vođeni doživljajem sreće i ispunjenosti u odnosu, dozvolili sebi da vreme troše na ašikluk.

Polako…ni brže ni sporije od vlastitog otkucaja srca. Posvećeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.