Pojedini simptomi menopauze, poput promene raspoloženja i navala toplote, mogu da se reše akupunkturom, pokazali su rezultati studije sprovedene u Turskoj.

Akupunktura može da smanji navalu toplote (valunge), promene raspoloženja i druge neprijatne simptome menopauze, poručuju turski stručnjaci iz Bolnice za obuku i istraživanja u Ankari.

Stara kineska tehnika lečenja bi mogla da predstavlja alternativu terapiji zamene hormona, koja se ponekad primenjuje posle menopauze, ali se dovodi u vezu s povećanim rizikom od raka dojke i srčanog udara, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Turski tim, pod rukovodstvom Didem Sunaj, je grupu od 53 ispitanice – koje su već najmanje godinu dana bile u post menopauzi – podelio u dve grupe. Jedna je imala seanse akupunkture po 20 minuta, dva puta nedeljno, tokom deset nedelja, dok je kontrolna grupa imala lažan akupunkturni tretman, odnosno, igle su im nasumice zabadane po telu.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Pokazalo se da su žene iz prve grupe imale manje intenzivne valunge i promene raspoloženja, u poređenju sa onima iz kontrolne grupe. Rezultati tretmana su bili kumulativni – prema kraju perioda lečenja akupunkturom, bili su sve bolji.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Ipak, nisu se smanjili vaginalna suvoća i nivo infekcija urinarnog trakta koje, takođe, spadaju u uobičajene simptome post menopauze. Osim toga, nivo hormona je uglavnom ostajao nepromenjen, tako da su turski stručnjaci zaključili da akupunktura verovatno deluje povećavajući produkciju endorfina u organizmu. Poznato je da endorfini mogu da doprinesu stabilizovanju telesne tepmerature.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Turski tim napominje da će biti potrebna dopunska istraživanja da bi se ispitali dugoročni efekti terapije akupunkturom na žene koje su prošle menopauzu.