Evo nas na pragu zime. Ona može biti izazovno vreme za mnoge od nas.

U zimskim danima je umor naš čest pratilac. Prisutna je i potreba za jačom hranom da bi se zadržala toplina tela, a tu su i brojni praznici punih trpeza. Organizam se zakiseljuje, dodatno se opterećuje toksinima, a oni su veliki kradljivci energetskih zaliha, zbog čega se celokupan odbrambeni sistem iscrpljuje.

tacka-srece3Ne zanemarimo i psihološku sferu – dani su kraći, sunca je manje, i kao da nas sve više ispunjava tendencija povlačenja iz života. Ovo je pravo vreme da oslušnemo organizam i da obratimo pažnju na neke jednostavne, sasvim dostupne stvari koje će ga ojačati i fizički i emocionalno. Tada će nas naše telo sa zahvalnošću sprovesti do vremena kad se proleće ponovo rascveta.

U našem sredogruđu, smeštena je žlezda timus koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i celokupno zdravlje. Timus proizvodi T-ćelije koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova efikasnost počinje da opada.

Poznato je da kada je timus slab, osoba je bezvoljna, čak izostaje i potreba da se oseća dobro. Poznati endokrinolog Hans Seli, autor teorije o stresu, dokazao je da hronični stres dovodi do skupljanje timusa.

Jedna sasvim jednostavna tehnika, tj. tapkanje u tački timusa 20-30 sekundi uz dublje ravnomerno disanje, dovodi do balansiranja protoka energije u meridijanskom sistemu, uravnotežuje funkciju leve i desne hemisfere mozga i do jačanja otpornosti prema patološkim mikroorganizmima a to nam je i te kako potrebno u nailazećem zimskom periodu.

Aktiviranje timusa kroz blago lupkanje ili masažu pomaže i u neutralisanju negativnih emocija koje su pojačane u zimskom periodu. Zato tačku timusa nazivaju tačkom sreće.

Ako navici da upražnjavate tu tehniku dodate i kontakt sa eteričnim uljima koja imaju antimikrobni učinak, uklanjaju depresivne misli i raspoloženja, podižu volju i vitalnost, ako uložite napor i ne zatrpate organizam toksinima, ako homeopatskim preparatima štitite svoju imunološku snagu – sigurno je da ste počeli da volite sebe.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicne, Holitimed