Evo nas na pragu zime. Ona može biti izazovno vreme za mnoge od nas.

U zimskim danima je umor naš čest pratilac. Prisutna je i potreba za jačom hranom da bi se zadržala toplina tela, a tu su i brojni praznici punih trpeza. Organizam se zakiseljuje, dodatno se opterećuje toksinima, a oni su veliki kradljivci energetskih zaliha, zbog čega se celokupan odbrambeni sistem iscrpljuje.

tacka-srece3Ne zanemarimo i psihološku sferu – dani su kraći, sunca je manje, i kao da nas sve više ispunjava tendencija povlačenja iz života. Ovo je pravo vreme da oslušnemo organizam i da obratimo pažnju na neke jednostavne, sasvim dostupne stvari koje će ga ojačati i fizički i emocionalno. Tada će nas naše telo sa zahvalnošću sprovesti do vremena kad se proleće ponovo rascveta.

U našem sredogruđu, smeštena je žlezda timus koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i celokupno zdravlje. Timus proizvodi T-ćelije koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova efikasnost počinje da opada.

Poznato je da kada je timus slab, osoba je bezvoljna, čak izostaje i potreba da se oseća dobro. Poznati endokrinolog Hans Seli, autor teorije o stresu, dokazao je da hronični stres dovodi do skupljanje timusa.

Jedna sasvim jednostavna tehnika, tj. tapkanje u tački timusa 20-30 sekundi uz dublje ravnomerno disanje, dovodi do balansiranja protoka energije u meridijanskom sistemu, uravnotežuje funkciju leve i desne hemisfere mozga i do jačanja otpornosti prema patološkim mikroorganizmima a to nam je i te kako potrebno u nailazećem zimskom periodu.

Aktiviranje timusa kroz blago lupkanje ili masažu pomaže i u neutralisanju negativnih emocija koje su pojačane u zimskom periodu. Zato tačku timusa nazivaju tačkom sreće.

Ako navici da upražnjavate tu tehniku dodate i kontakt sa eteričnim uljima koja imaju antimikrobni učinak, uklanjaju depresivne misli i raspoloženja, podižu volju i vitalnost, ako uložite napor i ne zatrpate organizam toksinima, ako homeopatskim preparatima štitite svoju imunološku snagu – sigurno je da ste počeli da volite sebe.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicne, Holitimed

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.