Ne trudi se, ne muva te, ne udvara ti se, ali mnogo ti se sviđa. Ako ne znaš da li da napraviš prvi korak ili da nastaviš uzaludno da čekaš, reći ćemo ti: pokušaj!

Nemaš šta da izgubiš! Možeš samo da dobiješ (frajera). Skrati sebi muke, a možda i oboma – priđi mu, pozovi ti njega na dejt, kaži mu da ti se sviđa, kakva osećanja gajiš prema njemu i nemoj više da gubiše vreme. Možda se iznenadiš (pozitivno!). Najgore što možeš sebi da radiš je da čamiš čekajući. Penelopa zna zašto!

Dve su opcije – ili ćeš dobiti potvrdan odgovor da se i ti njemu sviđaš, samo to nije smeo da ti kaže (možda imaš gard, pa si ga time odbila, a da toga nisi ni svesna, ili možda smatra da te nije vredan, dovoljno dobar za tebe…) ili mu se ne sviđaš – bar ćeš znati na čemu si, nećeš se više zanositi i zavaravati, lupati svoju lepu glavu, i moći ćeš da nastaviš dalje.

I to je sasvim u redu. Niti možeš, niti treba baš svima da se dopadaš, niti je svako parče torte koje ti se sviđa zaista za tebe.

Veruj mi, postoji dobar razlog zašto su stvari takve kakve jesu, samo ti nisi svesna toga ili možda ne u datom trenutku. A možda nećeš da vidiš! Možda već sutra, možda za par godina shvatićeš zašto je to bio dobar izbor za tebe i samo ćeš se nasmejati i zahvaliti svemiru što te je bio pogledao.

Pročitajte i ovo: Kada ne treba da izgovoriš – volim te!

Možda te spasava velike muke, a da ti toga nisi ni svesna u datom trenutku.

Ovako bar nećeš imati za čim da žališ. Jer ako ne pokušaš, a on, takođe, ništa ne pokuša, zauvek će ostati žal za njim i večito kajanje zašto nisam bar pokušala da ga muvam – ovako ćeš znati na čemu si i kajanju neće biti mesta. Glava će ti biti bistra i spremna za nove avanture. Ju-huu! Malo li je?!

Foto Kaci Baum

Smatra se da muškarac mora da učini prvi korak, da mora da povuče prvi potez, ali u poslednje vreme je sve manje očigledno da je on taj koji treba to da uradi. A pravog kavaljerskog udavaranje je sve manje. Znamo li više uopšte više šta je to i kako bi trebalo da izgleda?! Teško.

Ali ako vam se sviđa, ne propustite priliku!

Pročitajte i ovo: Bliskost i optimalna distanca u odnosu – kako da pronađemo pravu meru?

Naravno, nije lako imati hrabrosti napraviti prvi potez i ako to ne učinite sa malo zdravog razuma, rizikujete da izgledate kao vrebačica ili možda prognoniteljka, ali ako se to uradi na pravi način, šarmantno i ljubazno, može biti zaista zabavno. Muškarci to znaju da cene.

Zbog toga ne bi trebalo da oko toga pravite veliki problem: ako vam se sviđa, krenite.

Sweet Ice Cream Photography

On ne mora to nužno da uradi

Gde je zapisano da on to mora da uradi?

OK, jeste staro, nepisano pravilo, ali vremena su se promenila…

Ako ste mu dali sve signale (uključujući i grudnjak), ako ste isprobale sve svoje mačkaste farove na njemu, a on je i dalje samo gleda svoje pertle na cipelama, pokušajte da razgovarate s njim, čak i jednostavnim „hej, ćao“.

Pročitajte i ovo: Frojd o seksualnim fantazijama – svaki seksualni čin je proces u kome učestvuju četiri osobe

Ako vas ne ustartuje (upeca se na udicu), tada se neće dogoditi ništa strašno i verovatno ga više nikada nećete videti.

Foto Davide Ragusa

Nije sve za tebe

Gledali ste ga celo veče, bacali farove prema njemu, smeškali se, zavodljivo zabacivali kosu, čak ste seli do njega za šankom, ali ništa, ostali ste nevidljivi poput duha na dnevnoj svetlosti.

Pročitajte i ovo: Šta garantuje trajanje partnerskog odnosa?

Naravno, mogli biste to da batalite i da nemate živaca da zgrabite njegov telefon i dodate se na svim njegovim društvenim mrežama, ali kako nije baš sve na ovom svetu za vas, a ako to ironično shvatite, može da bude samo zabavan potez.

Foto Drew Coffman

Jer sada pokušavaju (startuju) samo na društvenim mrežama

Danas vam to, drage moje, izgleda ovako – sviđaš mu se, ali pošto nema hrabrosti da ti priđe i kaže to u lice, potraži te na društvenim mrežama pa ti onda besomučno lajkuje fotke, lupa srca u komentarima, šalje cvetiće u inbox, ludo se smejući tvojim pošalicama tapkajući smajliće iz udobnosti svoje fotelje i sa velike udaljenosti. Baš smelo i viteški, zar ne?!

Pročitajte i ovo: Život na granici dobra i zla – kako i zašto povređeni ljudi povređuju dalje druge

Molim vas, recite ne srcima, cvetićima ili smajlićima bez hrabrosti ili desetominutnog udvaranja uživo. Pogledajte ga u oči i donesite mu malo srce nacrtano na parčetu papira. Bar će se znati ko ima muda u vašoj vezi (ako do nje dođe).

Foto Tim Stief

Možda je stidljiv

Stereotip o muškarcu koji će uvek prvi da ti priđe, siguran je u sebe, koji uvek ima odgovor na sve i popravlja česme po kući, mrtav je, definitivno mrtav.

Ti muškarci ne postoje i možda nikada nisu ni postojali, pa ako očekujete da on ne bude stidljiv, pa varate se, verovatno jeste i to može da bude vrlo lepo. Ako ništa drugo, znači da ne nasrće na svaku koja mu se iole dopadne.

Pročitajte i ovo: Često je nenormalno biti normalan u odnosima

Ako ga uvek sretnete u baru, platite mu kafu i recite mu da je sledeći put red na njega. Samo, najpre proverite da li tu redovno dolazi. Da ne budu bačene pare (i nadanje zalud).

Foto Vincent Boiteau

Nemoj da umreš kao devica (u prevodu: ne gubi vreme uzalud)

Čekanje da pokuša može da bude poput čekanja nove sezone Igre prestola, mogli bi proći vekovi, godine, a u međuvremenu zima bi obavila sve, čak i vaše gaćice.

Pročitajte i ovo: Arhetip ljubavnika i ljubavnice koji donosi fatalne i destruktivne odnose

Da se ​​ne biste smrzli čekajući da povuče prvi potez, samo to učinite sami.

Rešićete se nepotrebnih misli i glavobolje, takođe zato što vam se možda, možda neće čak ni svideti kada ga upoznate.

Foto Allef V.

Dopašće mu se to

Istina je da im laska kada im žena priđe, uživaju u privlačenju pažnje ili čak kad odlučna žena napravi prvi potez. Kad žena pokaže da tačno zna šta hoće.

Pitajte svoje prijatelje, oni će vam samo potvrditi.

Pročitajte i ovo: Simbol zmije – moć pretvaranja otrova u lek – jedan od najsnažnijih arhetipova preobražaja u čovekovom nesvesnom

Tako da prestani da čekaš da ti pošalje poruku. Pozovite ga na pomalo originalan način, svideće mu se, a drugi potez prepustite njemu. Ako do toga ne dođe, odustani. Uostalom, možda je zauzet, a ti to ne znaš.

Photo credit: Corey Ann via Visual Hunt / CC BY-ND

Ništa ne dolazi bez truda

Nikad se ništa nije desilo samo od sebe, ništa nikom nije palo s neba, ništa stečeno, svi srećni parovi prošli su neko vreme neizvesnosti pre nego što su ostvarili svoj san o ljubavi.

Pročitajte i ovo: Jesu li žene koje ne žele da imaju decu sebične?

Verovatno je morala da ga juri i vreba sa malo lukavosti da se ne bi uplašio.

Teško je, ali ako odlučite da vredi, učinite to.

Zabavno je

A tako bi trebalo da bude i ljubav i udvaranje, takođe.

Bez brige, bez tinejdžerske frke i ludila.

Pročitajte i ovo: Šta treba da se zapitate pre nego što kažete da je kraj

Zabavite se, napravite budalu od sebe (šta vam teško, a i kao da bi vam to bilo prvi put?!) i pokušajte ponovo, bez gubitka osmeha i skidanja osmeha sa lica. Jer sve je to samo igra. Što u osnovi zaista i jeste.