Za bezbedne i sigurne letove putnici bi trebalo da poslušaju par saveta.

Avio-kompanije tokom godine prevezu milijarde putnika, a njihova bezbednost je prioritet. Pilot koji radi za jednu od poznatih kompanija nabrojao je šta putnici mogu da urade kako bi bili bezbedni tokom leta.

Let modernim putničkim avionima zavisi od „saradnje“ pilota i računara, ali i ponašanje putnika u velikoj meri utiče na bezbednost.

Pojas je obavezan

Osnovni savet koji ćete dobiti od kabinskog osoblja je da budete vezani prilikom uzletanja i sletanja, a obavezno prilikom turbulencija. Time se mogu sprečiti povrede.

U kuhinju ne ulazite

To je prostor u kome kabinsko osoblje priprema napitke i hranu za putnike. Tu se nalaze i oštri predmeti i vrela voda za kafu i čaj, a sve to može biti opasno za putnike koji se nestabilno kreću kroz avion tokom leta.

Image by prostooleh on Freepik
Image by prostooleh on Freepik

Izbegavajte japanke na nogama

Japanke se ubrajaju u obuću koja se lako obuva i skida, ali nije stabilna: Preporuka su udobne cipele ili patike u kojima se putnik lako kreće kroz avion, a bezbedne su i u slučajevima opasnosti.

Ako pijete alkohol, pijte i vodu

Ako tokom leta u avionu pijete alkoholna pića, obavezna popijte i čašu vode: Promena u visini utiče na smanjenje nivoa kiseonika u krvi, što dovodi do dehidratacije, pa se čovek lakše može napiti.

Korišćenje toaleta

Savet i preporuka je da se pre ukrcavanja u avion obave sve fiziološke potrebe, ako za to postoji mogućnost.