Čak i ako se polako približavamo jeseni, letnja sezona i njene salate su i dalje aktuelne. Dakle, ako ih pripremite kao većina ljudi ovim logičnim redosledom, stručnjaci nam savetuju da je bolje da ga promenimo.

Image by jcomp on Freepik
Image by jcomp on Freepik

Salata i preliv, kako se priprema?

Po utvrđenom redosledu, pripremite preliv u maloj posudi pre nego što ga sipate preko sirovog povrća. Međutim, stručnjaci preporučuju korišćenje jedne te iste posude prilikom pripreme.

Ali zašto bismo to uradili? Za početak, biće manje posuđa za pranje. Tada će salata i sos biti homogeniji, a ćao, suvi listovi salate i oni koji su malo previše popili sosa. Za savršenu mešavinu, jednostavno stavite poklopac na činiju za salatu i snažno protresite.

Baby photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kako pripremiti salatu bez greške?

Za dobru salatu, stručnjaci savetuju da se sastojci prvo stave u činiju za salatu i da se na vrhu pripremi vinegret. Korisnije je početi sa dodacima poput krutona, sira, prženog luka… Zatim nastavljamo sa krastavcima, šargarepom i/ili kukuruzom. Listovi salate treba da budu poslednji koji se stavljaju u posudu pre mariniranja.

Da ne biste izgubili hrskavost sastojaka ili ih predugo macerirali u sosu, najbolje je da salatu pripremite što je kasnije moguće. A ako ste tip koji očekuje pripreme, možete da isečete sastojke, stavite ih na dno posude i napravite vinegret u poslednjem trenutku pre degustacije.