Tokom svoje istorije duge skoro pola veka, jedna od misija BEMUS-a je negovanje i promocija kvalitetne muzike domaćih kompozitora.

Prve beogradske muzičke svečanosti otvorene su 1969. simfonijskom poemom ‘Beograd’ Dragutina Gostuškog, i od tada, dela domaćih autora se često izvode na našem najznačajnijem festivalu klasične muzike.

so-rts-1U sklopu 48. BEMUS-a, održaće se koncert simfonijske muzike srpskih kompozitora, u sredu 26. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova.

Dirigent Bojan Suđić predvodiće Simfonijski orkestar RTS-a, a kao solisti će nastupiti naši istaknuti umetnici Irena Josifoska (violončelo), Nebojša Maksimović (klavir), Marko Kovač (klavir) i Bojana Peković (gusle). Na programu se nalaze dela naših renomiranih kompozitora-akademika: ‘Lirska poema’ Vasilija Mokranjca, ‘Recitativo e Passacaglia funebre’ (za violončelo i gudački orkestar) Dejana Despića, ‘Simfonijska poema 1804’(za simfonijski orkestar i gusle) Ivana Jevtića i Koncert za klavir i orkestar br. 3 Stanojla Rajičića.

Irena Josifovska
Irena Josifovska

Posebno mesto na ovom koncertu zauzima premijera ovogodišnje porudžbine BEMUS-a, dela ‘Slovenska antiteza’ (duo za klavir i orkestar) mladog kompozitora Marka Kovača, koji će i nastupiti kao solista.  ‘Djelo je inspirisano imaginarnom folklornom muzikom drevnog Balkana. Virtuozan tretman klavira sa jedne i orkestra sa druge strane, održava njihovu uzajamnu ravnotežu i međusobnu zavisnost. Kompozicija se sastoji iz dva stava, razdvojena međustavom,’ opisuje svoju kompoziciju Kovač.

Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po jedinstvenoj ceni od 600 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.