Tokom svoje istorije duge skoro pola veka, jedna od misija BEMUS-a je negovanje i promocija kvalitetne muzike domaćih kompozitora.

Prve beogradske muzičke svečanosti otvorene su 1969. simfonijskom poemom ‘Beograd’ Dragutina Gostuškog, i od tada, dela domaćih autora se često izvode na našem najznačajnijem festivalu klasične muzike.

so-rts-1U sklopu 48. BEMUS-a, održaće se koncert simfonijske muzike srpskih kompozitora, u sredu 26. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova.

Dirigent Bojan Suđić predvodiće Simfonijski orkestar RTS-a, a kao solisti će nastupiti naši istaknuti umetnici Irena Josifoska (violončelo), Nebojša Maksimović (klavir), Marko Kovač (klavir) i Bojana Peković (gusle). Na programu se nalaze dela naših renomiranih kompozitora-akademika: ‘Lirska poema’ Vasilija Mokranjca, ‘Recitativo e Passacaglia funebre’ (za violončelo i gudački orkestar) Dejana Despića, ‘Simfonijska poema 1804’(za simfonijski orkestar i gusle) Ivana Jevtića i Koncert za klavir i orkestar br. 3 Stanojla Rajičića.

Irena Josifovska
Irena Josifovska

Posebno mesto na ovom koncertu zauzima premijera ovogodišnje porudžbine BEMUS-a, dela ‘Slovenska antiteza’ (duo za klavir i orkestar) mladog kompozitora Marka Kovača, koji će i nastupiti kao solista.  ‘Djelo je inspirisano imaginarnom folklornom muzikom drevnog Balkana. Virtuozan tretman klavira sa jedne i orkestra sa druge strane, održava njihovu uzajamnu ravnotežu i međusobnu zavisnost. Kompozicija se sastoji iz dva stava, razdvojena međustavom,’ opisuje svoju kompoziciju Kovač.

Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po jedinstvenoj ceni od 600 dinara.