Posna dijeta garantuje da ćete izgubiti kilograme i to ako praktikujete ovu dijetu samo jedan dan u nedelji: evo kako to funkcioniše i zašto je (takođe) dobro za vaše zdravlje.

Celu nedelju jedete ono što želite, a jedan dan jedete posnu hranu.

Rezultat: posle oko 16 sati bez masti i šećera, telo se obnavlja, popravlja oštećene ćelije i crpi iz rezerve energiju akumuliranu tokom visokokaloričnih perioda.

Kao da se želi reći: sagoreva taloženu masu i višak masti.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Evo šta sve treba da znate o ovoj dijeti, koju je kreirao Stefano Erzegovesi, nutricionista i psihijatar u milanskoj bolnici San Raffaele koji je upravo objavio knjigu Post za sve (Vallardi).

Blagodati dijete Jedan posni dan u nedelji

Sama formula kaže: Dijeta Jedan posni dan u nedelji je upravo dijeta prema kojoj se jede po volji tokom nedelje, međutim, sledeći neka ograničenja tokom 24 sata jednog dana u nedelji.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

U praksi, to kao da ste na dijeti samo mesec i po dana godišnje, sa fizičkim prednostima onih koji se drže non-stop niskokalorične dijete, kao i sa psihološkim prednostima onih koji nikada zapravo nisu na dijeti.

Kako funkcioniše posni dan dijeta

Jednog dana u nedelji izbegavaće se složeni šećeri, masti, pržena hrana i sve ono što spada pod visokokaloričnu hranu.

Jede se samo i isključivo povrće, čorba i fermentisana hrana, i za doručak, i za ručak, i za večeru.

Umesto toga, zalogaji između obroka su zabranjeni.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Preostalih šest dana možete da jedete sve (ali umereno), preferirajući klasičnu mediteransku ishranu, bogatu mahunarkama i povrćem, a da se nikada ne odreknete hleba, testenine, pirinča i slično.

A svako malo čak i izuzetak od pravila ne šteti silueti: slatkiše i prženo ne smete precrtati sa spiska prijatelja, već upravo suprotno!

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Lepota ovog stila ishrane je upravo činjenica da ne morate precrtati ništa, a da pritom ne rizikujete da padnete u iskušenje kao što se često dešava u najdrastičnijim i ograničavajućim dijetama.

Prednosti na fizičkom nivou

Ograničenje kalorija, čak i ako se posmatra jedan dan, imaće blagotvorne efekte na vaše telo.

Pored vitke siluete, telo će imati dodatne koristi. U nedostatku testenine, mesa ili jaja, zapravo, ćelije su u stanju da eliminišu otpad, toksine i sav otpadni materijal koji je dobro pročistiti.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Takođe će biti u mogućnosti da brže i efikasnije obnavljaju oštećena tkiva i strukturu, na kraju oporavljajući energiju iz masnih naslaga.

Takođe je veoma važno da telo nauči da održava miran želudac: prazan stomak između obroka je polubrzi koji nas uči disciplini, jača telo, pa čak i stimuliše imuni sistem.

Prednosti na psihološkom nivou

Praksa posta ili poluposta, jedenje samo nekoliko nemasnih namirnica, pogodovalo bi većoj mentalnoj jasnoći.

Prema studijama, u stvari su čula oplemenjena, to je zato što je čovek lovac i kada je gladan, trudi se da dobije hranu.

Pored osetljivosti, povećavaju se i pažnja, koncentracija, pamćenje, logičke i intuitivne sposobnosti.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Važno je da telo ne uzbunite: od prvog jutra posne dijete dajte mu do znanja da će imati šta da pojede, malo ali dobro.

Na taj način organizam neće aktivirati one mehanizme upozorenja na post, koji su važni za opstanak vrste i stoga se s pravom ne mogu eliminisati: dovoljna su dva oraha, kao što ćete pročitati kasnije.

Konačno, najveća psihološka korist je ona što se ne držimo dijete, bez uobičajenog dugotrajnog žrtvovanja kojem nas obično podvrgavaju periodi dijetalne ishrane.

Dan posta: blagodati koje je utvrdila istorija

Post je osnova gotovo svih veroispovesti.

Od pravoslavlja i katoličanstva do islama i budizma, sve religije sa milenijumskom tradicijom omogućavaju manje ili više duge periode posta.

Plutarh je 45. godine posle Hrista napisao: „Umesto da koristimo lekove, mi jednog dana postimo“. A pre njega su i Feničani, Asirci, Vavilonci i Egipćani stavljali svoje vilice na počinak 24 sata, što su pomno pratili i grčki filozofi poput Pitagore i Platona.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

Razlog zašto se post toplo preporučivao bio je medicinske prirode: zadržavanje digestivnog sistema još nekoliko sati pomoglo je samoizlečenju u slučaju bolesti koje su u toku i sprečavanju novih, jačajući imunološku odbranu.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Dalje, mentalna jasnoća koja ide ruku pod ruku sa tutnjavim stomakom čini čoveka produktivnijim, iz tog razloga svako društvo predlaže svojim članovima da poštuju pomalo sveti post.

Šta jesti posnog dana

Dijeta nutricioniste Stefana Erzegovesija, predstavljena u članku Post za sve, omogućava da u posnom danu uzimate samo sledeću hranu: nekoliko oraha ujutru, da razbijete glad i imate zalihu vitamina, vlakana, minerala i dobrih biljnih masti poput omega 3.

Čak je i kefir, jogurt poreklom sa Kavkaza, zaista dozvoljen: preporučuje se jer je veoma bogat mlečnim fermentima i zato je odličan za očuvanje crevne bakterijske flore (što je osnovno, neka vrsta drugog mozga).

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Zeleno svetlo takođe za fermentisano povrće, tj. povrće konzervisano u salamuri, kao što je ukiseljeno povrće, i supa od povrća.

Ovo poslednje je prava panaceja (lek za sve nedaće i bolesti), pravilo japanske kuhinje koja uključuje šolju pre bilo kog obroka i u bilo koje godišnje doba.

Ne samo da hidrira i ublažava osećaj gladi, ispunjavajući stomak, već ima i digestivni i remineralizujući efekat.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

I dalje ostajući u kontekstu azijske kuhinje, oni koji ne mogu bez testenine mogu da probaju širataki, lažne niskokalorične špagete koje su zapravo napravljene od želatina, koje se na Istoku koriste za pročišćavanje.

Dijeta Erzegovesi takođe omogućava da se svo povrće, od šargarepe do spanaća i od paprike do zelja, konzumira i kuvano (po mogućnosti na pari ili kuvano) i sirovo.

Kao začine možete koristiti pirinčano, jabukovo ili vinsko sirće i kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Ko može da sledi posnu dijetu dana, a ko ne

Svako ko nema određenih zdravstvenih problema i nutricionističkih potreba, može pokušati da se pridržava ovog načina ishrane, prvo zatraživši mišljenje i saglasnost lekara.

Pročitajte i ovo: Medna dijeta, šta je to i kako ishrana sa medom pomaže u mršavljenju

Posna dijeta ne preporučuje se za decu, starije i trudnice.

Čak i oni koji imaju premalu težinu ili su imali problema sa ishranom ili poremećajima u ishrani ne bi trebalo da probaju.