Od Tadž Mahala u Indiji do Medine i Marakeša, prolazeći kroz Istanbul i Pariz, evo 21 putovanja na koje treba da odete u životu da biste mogli da kažete da ste „videli svet“.

Od romantičnog Pariza do netaknute argentinske Patagonije, pa sve do lepote Zimske palate u Sankt Peterburgu, prvo prolazeći kroz SAD autostradom 66: u životu ima mnogo putovanja na koja valja poći, ali po našem mišljenju ovo su nezaobilazna.

Blizu ili daleko, ova mesta koja treba otkriti, u zavisnosti od udaljenosti, tokom vikenda ili za nekoliko nedelja, jer nude magične uspomene i omogućavaju množenje najlepših stvari na svetu.

Ukratko, mnogo je različitih putovanja u životu, od velikih gradova do velikih zemalja koje se mogu pohvaliti spektakularnim lepotama, do ostrva sa velikom istorijom, poput Kube, izabrali smo 21: odmah ubacite na spisak ona koja nedostaju na vašem životnom putu.

Dakle, predstavljamo vam 21 putovanje na koja treba da odete barem jednom u svom životu

Travel photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Pariz

Smatra se najromantičnijim gradom na svetu, gradom ljubavi, a pre svega, gradom svetlosti.

Tradicionalno ga treba posetiti sa dragom osobom, sa kojom treba jesti macarons, diviti se Ajfelovom tornju, šetati Montmartrom, ali i otkriti ga sa najboljim prijateljima nije loša ideja: nakon posete Luvru, dragoceni pariski odevni predmet kupljen na aveniji Champs-Élysées / Jelisejskim poljima postaće ponos vašeg ormara.

Japan

Tokio, Kjoto, Osaka, hramovi, svetilišta i suši: Japan se mora videti bar jednom u životu.

Najbolji način da ga upoznate je organizovanje obilaska od najmanje dve nedelje i pažljiv odabir rute koja vam omogućava da se divite što većem broju lepota.

Ne zaboravite na more ili zavejane planine, u zavisnosti od godišnjeg doba. A trešnjino drveće cveta u aprilu, to znate, zar ne?!

Kuba

Privatne kuće, Havana, njeno more: između kulture, plaža i istorije, Kuba je jedno od onih odredišta koje treba otkriti barem jednom u životu, otkrivajući lokalne tradicije, od hrane do muzike.

Island

To je zemlja leda, severnog svetla, prirode kojoj se treba diviti tokom cele godine sa promenama u skladu sa godišnjim dobima: nakon brzog obilaska Rejkjavika, krenuli smo da otkrivamo gejzire, visoravni, fjordove, vodopade, kitove, foke, konje…

Najbolji način da ga otkrijete je nesumnjivo iznajmiti automobil i voziti se nadaleko.

Maldivi

Raj na zemlji, na Maldivima možete zaista zaroniti u raj. Mada, kažu da su najbolji za razvod, ali ne slušajte zlobnike, za venčanje i Medeni Mesec su idealni.

Kristalno čista voda i beli pesak čine opuštajuće dane provedene u nadvodnom bungalovu jedinstvenim i čarobnim dok morska bića neometano prolaze pored /ispod njih.

Veoma je popularan odmor za mladence na medenom mesecu, ali i savršen za parove prijatelja.

Maroko

Medina iz Marakeša, njeni mirisi i boje, kože Feza, plavetnilo kuća Chefchaouen i noći u srcu pustinje do kojih dolazi kamila: Maroko je magičan i vredan je obilaska.

Ne propustite priliku da spavate u Rijadu.

Istanbul i Kapadokija

Najpoznatiji grad u Turskoj, takođe se može otkriti za vikend, mada za njegovu posetu definitivno treba još nekoliko dana. Nikad dosta Istanbula!

Zemlja između dva kontinenta i glavni grad tri carstva, Istanbul je kroz istoriju bio raskrsnica naroda, kultura, jezika i hrane.

Uticaji su opipljivi i danas.

Još jedno magično mesto koje se u Turskoj ne sme propustiti je Kapadokija: da, to polusušno područje zemlje u kojem poleću baloni sa toplim vazduhom. Nenadmašno iskustvo!

Njujork

Tokom posete Sjedinjenim Državama, Njujork zaslužuje prilično dugo vreme boravka.

Bolje, dakle, provesti tamo najmanje nedelju dana, da biste mogli da otkrijete dobar deo njegovih četvrti, iako površno: s druge strane, ima toliko toga za videti, pored uzbuđenja zbog prolaska Times Skuare-om i šetnje u Central Parku.

Više od svih ostalih, Njujork je odredište koje bi trebalo redovno planirati tokom života, svakih par godina, ako ste u mogućnosti, jer se razvija takvom brzinom da će se svaki put činiti nekim drugim mestom.

Road 66

Ako mislite da samo Njujork zaslužuje putovanje preletanje Atlantika, SAD nisu ništa manje zanimljive.

Da biste otkrili Sjedinjene Države, znajte da vam treba jako dugo, čak i mesec dana, da odredite svoja interesovanja i pokušate da smislite funkcionalan plan puta.

Postoje oni koji putuju vozom, oni koji se voze avionima, oni koji iznajmljuju kamper. Ipak, najbolji način da uživate u njenoj istinskoj suštini i osetite SAD na najbolji način je dobri, stari kadilak. Po mogućstvu, pink.

Južna Afrika

Od Johanesburga do Kejptauna, prolazeći kroz Nacionalni park Kruger (gde se možete diviti „velikoj petorci“) i vinogradima, Južna Afrika bi vam mogla ukrasti srce.

Fascinantna, bogata priroda, neverovatna istorija i tradicija, spremna je da vas zadivi sa svake tačke gledišta.

London

Kosmopolitski grad (za neke od nas prestonica sveta), ogroman, pun života.

To je „grad mogućnosti“ u Evropi, gde – Bregzit na stranu – gde mnogi dolaze na kurs engleskog jezika ili pokušavaju da nastavi karijeru.

Posle fotografije na trgu Trafalgar Skuare i Piccadilly Circus, prepustimo se kupovini u Camden Town-u ili drugim sličnim pijacama, a zatim se posvetimo Britanskom muzeju i Nacionalnoj galeriji.

Egipat

Njegova istorija oduvek je fascinirala i mlade i stare.

Pored poznatih odmarališta Šarm El Šeik i Hurgada, postoji i čitav svet koji možete otkriti: piramide, sfinge, Luksor, Nacionalni muzej u Kairu, Aleksandrija, Nil i Crveno more i njegove dubine optočene božanstvenim koralima pružiće vam putovanje iz snova.

Jerusalim (i Tel Aviv)

Sveti grad je jedno od najnezaobilaznijih mesta na svetu, čak i za nevernike.

Atmosfera je čarobna i mesta poput Zapadnog zida, bazilike Svetog groba, Planine Nebo zadiviće vas lepotom i osećajem.

Ne propustite lokalnu kuhinju koja se smatra jednom od najboljih na svetu.

U blizini je i živahni Tel Aviv, gde vredi provesti nekoliko dana.

Peru

Peru je za one koji su ga videli skoro uvek najuzbudljivijim putovanjem u životu zahvaljujući usponu na Maču Pikču, drevni grad Inka smešten na lancu Anda, koji nudi prekrasan pogled i nenadmašne emocije.

Ali ima još mnogo toga da se vidi.

Među nezaobilaznim destinacijama ovog putovanja sigurno su i glavni grad Lima, jezero Titicaca, amazonska prašuma, Kusko i neverovatna planina Duga.

Tajland

Plaže, ostrva, Bangkok, hramovi: Tajland je čarobna zemlja, odredište za mlade sa ruksacima na leđima, ali ne samo njih.

Nudi različite vrste iskustava, od religioznog do naturalističkog turizma, pa je iz tog razloga destinacija koja takođe okuplja grupe i porodice.

Rim

To je glavni grad Italije, Koloseum i San Pietro, ​​muzej na otvorenom koji nudi kulturne aktivnosti, šetnje ulicama za kupovinu i još mnogo toga.

Lokalna hrana i vino su prava atrakcija: zabranjen je povratak bez okusa italijsnkih specijaliteta. Mnogo je ih je za nabrojati. Uostalom, gledali ste film Jedi, moli, voli?!

Argentina

Latinsku Ameriku treba celu otkriti: svaka zemlja ima svoje osobenosti i nenadmašne čari.

Argentina je nesumnjivo jedna od najlepših i najkarakterističnijih.

Za turneju Argentinom krećemo iz Buenos Airesa, grada tanga, dinamičnog i živahnog, a zatim se krećemo prema Patagoniji, sve do Ushuaje, najjužnijeg grada južmoameričkog kontinenta, odakle – da – takođe krećemo prema Antarktiku.

Indija

Bar jednom u životu Indiju treba videti. Kako je to čitav potkontinent, možete je ceo život obilaziti, a da je celu ne obiđete i dobro upoznate.

Ponekad to može biti teško putovanje, ali lepote koje se broje i dobro ukorenjene tradicije ući će u vašu dušu i pod vašu kožu.

Neizostavna stanica je Tadž Mahal, kao i Udaipur, Delhi, priroda Kerale i Goa.

Sankt Peterburg

S pogledom na Baltičko more, Sankt Peterburg je dva veka bio carska prestonica i danas je jedan od glavnih, ako ne i glavni lučki grad u zemlji. U svakom slučaju, jeste kulturna prestonica Rusije. Ukratko, grad muzej.

Prefinjen i elegantan, može se otkriti na kombinovanom putovanju sa Moskvom.

Savršeno je odredište za ljubitelje umetnosti i arhitekture: samo pomislite na lepotu Zimske palate, u čijim se sobama nalazi muzej Ermitaž.

Iran

Oni koji se vrate iz Irana kažu da su najbolje u zemlji ljudi: ljubazni i topli do n-tog stepena.

Od Isfahana do arheološkog nalazišta Naksh-e Rajab, prolazeći kroz Persepolis i Teheran, ovo mesto će osvojiti vaše srce.

A ako imate dobar apetit, ne možete da ne probate persijsku kuhinju.

Australija

Mnogo je sati leta, istina, ali sa malo organizacije i dugim boravkom, putovanje u Australiju postaće divna uspomena.

Zbog svoje prirodne lepote omiljeno je odredište ljubitelja otvorenih prostora i životinja, ali ne samo toga.

Pored kengura i koala, možete otkriti i gradove poput Sidneja, Melburna i Kanbere, Koralni greben i nacionalne parkove.