Dan kada su se čikaški radnici krajem XIX veka izborili za radno vreme od 8 sati predstavljao je veliku prekretnicu.

Tako zamišljen raspored dnevnih aktivnosti (8 sati rada, 8 sati slobodnog vremena, 8 sati sna) je dugo bio prisutan i predstavljao idealan balans dnevnih aktivnosti.

miroslav-milojevic_m
Miroslav Milojević, Win Win

Međutim, 120 godina kasnije, neprekidnim povećavanjem poslovnih obaveza, radni dan postaje sve duži na uštrb slobodnih aktivnosti i odmora. Zaposleni sve više vremena provode u kancelariji, a vreme za odmor i san provode u odgovaranju na stotine pristiglih mail-ova.  Kao posledica toga, stres je postao svakodnevni pratilac.

Kako se izboriti?

Na dužinu dana ne možemo da utičemo (još uvek). A najčešće ni na broj poslovnih obaveza i radnih zadataka koje u toku dana imamo. Ipak, ono na šta možemo uticati je način na koji organizujemo naše vreme.

U organizaciji vremena nam pomažu veštine „Upravljanja vremenom“.  Veštine upravljanja vremenom predstavljaju niz tehnika i navika čijom primenom obezbeđujemo da vreme iskoristimo na najbolji mogući način i samim tim poslovne zadatke izvršimo efikasnije. Time sebi omogućavamo više slobodnog vremena koje možemo provoditi na način na koji želimo i sa kim želimo.

Pa hajde onda da upravljamo našim vremenom. Za početak, napišite listu svojih obaveza. Šta bi sve trebalo da uradite sutra?

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.