Maj u Beogradu. Proleće u punom alergenskom zamahu. Sve je zapupilo. Iskusni su se već uveliko spremili za leto. Gradski splavovi su zanjihali kukovima, a Beogradom opet šetaju najlepše žene na svetu.

Da, na svetu, jel tako beše? Nadam se da ih makar vanzemaljci prate pogledom. Kad to već ne rade Srbi. Jer se srpski muškarci sporo bude iz zimskog sna. Do avgusta će valjda da skontaju.

Sanja Plavša
Foto: Silvija Kocić

A ja? Između godišnjice braka i rođendana. Obe cifre konkretne i pozamašne. Vapim za konverzacijama. Dubokim. Bogatim. Autentičnim. Stimulativnim. Intelektualnim. I opet bih se kačila sa najnamunjenijom i najmisterioznijom od svih. With Lady Love.

„Jer, čini mi se da se ja pomalo zaljubim u svakog ko mi pokaže svoju dušu. Ovaj svet je toliko čuvan i strašljiv. Veoma cenim sirovost.“

Tu nepatvorenu sirovost koja ljubav čini krajnje nepraktičnom. Pa je ljubav često saterana po sajber ostavama naših hiperkonektovanih lenjih mozgova. Ljubav. Najsamoodrživija kategorija na svetu. Zauvek ista, samo bezbroj puta reciklirana. Da bi NAS pokrenula, nadahnula i nahranila.

Ljubav. Koja je eksplozivnija i izražajnija što joj manje prostora ostavimo. Koja je elementarnija, što je više osporavamo. A osporavamo je kao nikada pre. Uljuljkani u prolazna i isprazna zadovoljstva. I samozadovoljstva. Sa samospoznajom na „čekanju“.

Priznajem. Grešna sam za sve momente i dane kada sam, iz čiste slabosti i vlastite nemoći, osporavala ljubav. Njeno neprikosnoveno dejstvo na moj život. Za sve momente koje sam provela u samosažaljevanju. Jer nisam umela da PUSTIM. Ono što mi ne pripada. Što mi nije bilo u životnom tajmingu. Za sve momente kada nisam umela prosto da BUDEM. U ljubavi sa SOBOM, sa LJUBAVLJU u sebi. Već sam tražila više. I spremala prostor za novi ožiljak. Neizbežan. Jer je očekivanje bilo neoprostivo veliko. Prema drugima. Koji mi nikada nisu oprostili. Moje visoke standarde. Prekvalifikovanost. U ljubavi. Elementarnoj i sveprožimajućoj.

foto Toa Heftiba

Između godišnjice i rođendana, mogu da kažem da sam podesila očekivanja. I prema sebi i prema drugima. Puštam. Neke stvari puštamo zajedno. Ah, ti zajednički projekti su takvo blaženstvo. Preplitanje svesnog i nesvesnog. Kakva koreografija. Kakav vajb.

Udahnem. Izdahnem. I pustim. Ne žurim. Dobri ljudi se na kraju okruže dobrim ljudima. Ne odustajem. Od istinske ljubavi i istinskih prijatelja.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.