I to, preuranjenoj! A vrlo je dobro poznato da ono što je preuranjeno u najmanju ruku nije dobro.

„Muškarac nije star sve dok njegovi snovi ne postanu njegova kajanja“, kaže stara engleska poslovica. Prema tome, gde je snova, tu je i izazova. I pokajte se svi koji maštate o penziji. Ili bar sanjajte da je provedete na Tajlandu.

Sanja Plavša
Foto: Silvija Kocić

Da se samo na trenutak osvrnem na žene i njihovo „zlatno doba“.

U proseku se to odnosi na period od 45. do 55. godine. A za neke ambiciozne dame, ovo doba se nikada ni ne završava.

Dakle, mo’š misliti! Zlatno doba! Asocira na raskoš, izobilje, vrhunac, renesansu, hedonizam, zrelost, mudrost, potvrdu da nam prošlost i pomalo gorak ukus mladosti ne mogu više ništa. Stop osvrtanju i ocenjivanju skorova iz prošlosti. Šta je bilo, bilo je. A sada počinje najbolje. Kad pomislim da me to tek čeka! Prosto se uzbudim od pomisli da vreme radi za mene, da mi tek predstoje neke najbolje, i to, ZLATNE godine.

A kada je vaše zlatno doba, draga gospodo, ali bez da mi citirate Men’s Health?! Nego, onako, odokativno. Možda ste uleteli u krizu srednjeg doba, a da to uopšte niste ni primetili?! Uh, što je to nezgodno! Nepripremljenost.

Trebalo bi da se to odnosi na period života od 45. pa dok vas vreme ne pregazi. Ovo na kraju zvuči malo pesimistički, ali može da se izbegne u potpunosti. A to znači da samo treba da nastavite da sanjate, uprkos vremenu, uprkos svemu. Jednostavno govoreći, to je vreme kada muškarac više nije mlad, ali nije ni star.

Najveća muka je što brojni srpski muškarci postaju sredovečni čim se ožene.

I to nema mnogo veze sa godinama. Jer spuštanjem sidra u bračnu luku, za muškarce se „zlatno doba“, avaj, završava. Opšti je utisak da, kada se oženio, srpski muškarac je manje više nadrljao, bio sredovečan ili ne. Osim ako je njegova izabranica izrazito „majčinski“ ili „haremski“ tip žene. Dužna sam da dodam, čast izuzecima. Lično nisam srela nijedan „izuzetak“, no možda se neko, ipak, prepozna.

Da se vratimo na naučno utvrđenu sredovečnost, jer Srbi i uspostavljanje standarda, to i ne ide baš jedno uz drugo.

Mišljenja sam da je ovo doba za muškarce izrazito potentno, u svakom smislu. Samo ukoliko su pametni, i zapravo, ne upadnu u klasičnu zamku panike oko pada seksualne potencije.

Mislim da je za muškarca u ovim godinama krajnje vreme da zaboravi, ne samo na emotivnu ili duhovnu, već, pogotovo, na fizičku lenjost. Krajnje vreme je da prestane da gleda non-stop u retrovizor, i da se okrene napred. Ka lepšim predelima. Koji će, inače, proleteti neprimećeni pored njega. Krajnje vreme je da izgradi pažnje vredan životni stil, koji će se pozitivno odraziti na njegov izgled.

Naime, opšte je poznato da se dame ne opterećuju tim koliko muškarac ima godina, ukoliko njegov izgled pleni. Uostalom, na stranu šta misle žene, pitanje je šta misli muškarac kada se pogleda u ogledalo. No, koliko god da vodio računa o svom telu, koži, stilu, ono što u svakom pogledu može u najvećoj meri da dominira jeste njegovo samopouzdanje. Muškarac koji u ovim godinama poseduje neophodnu dozu samopouzdanja, bio Srbin ili ne, je prosto neodoljiv. Neodoljiv i neumoljiv.

Stoga, draga gospodo, ne vredi vam mnogo taj ikonski sat, koliko god da vam lepo stajao, ako ne znate gde ste krenuli, i kada želite da stignete tamo.

A vi, drage moje, ne zaboravite da provučete ovo pitanje, ako vas je bar malo zaintrigiralo o čemu vaš partner mašta.

Ako je odgovor kućica pored mora, barka i štap za pecanje, ili usamljena brvnara u planini, uključite alarme na najjače. Penzija na pomolu.

Uostalom, gde ste vi u takvoj usamljeničkoj varijanti!? A, možda vam se odgovor zaista i dopadne. A to vam od srca želim.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here