Noćas nas očekuje pravi zvezdani vatromet na nebu!

Astronomski fenomen, poznat kao meteorska kiša Perseida noćas dostiže svoj vrhunac, u periodu od petka, 11. avgusta u 21 sat do subote, 12. avgusta, u pet sati ujutro.

Perseida kiša meteora događa se svake godine u ovom periodu, od 26. jula do 14. avgusta, kada se na nebu može videti od 60 do 100 Zvezda padalica na sat. Zvezdani vatromet, koji se vidi na severnoj Zemljinoj polulopti, noćas, između petka i subote, dostiže svoj vrhunac, za koji astronomi kažu da će biti spektakularan. Pogledajte tačnu satnicu za Beograd.
Time and date

milky-way-451599_1280

Posebna povoljnost je što je Mesec još uvek pun, u svojoj najtamnijoj fazi, što stvara idealne uslove za posmatranje meteora na nebu. Naročito, pred zoru, kada je nebo najmračnije. Nadamo se vedrom nebu.

Spektakularni prizori trebalo bi da počnu noćas većim brojem malih meteora, dok bi veće primerke trebalo da možemo da vidimo od 1:23 pa sve do svanuća.

Putujući brzinom od oko 37km/sec, meteori se zagrevaju do temperature od oko 3.000 F (1.648 C), tako da ili ispare ili eksplodiraju. Kao rezultat ove pojave, nebo tokom avgusta na severnoj hemisferi ispunjeno je veličanstvenim svetlosnim prugama – zvezdama padalicama.

Ako imate neispunjenih želja, sada je pravo vreme da poruku pošaljete u svemir.

Ako se sećate priča iz grčke mitologije, Perseus je bio grčki heroj koji je obezglavio Meduzu, jednu od tri gorgone, jedinu smrtnu kćer grčkog boga Forkija. Imala je zmije umesto kose i zube kao vepar. Prema legendi, njen pogled mogao je da okameni ljude. Razlog zašto se pretvorila u takvo čudovište je što je Atina kaznila jer je zavela Posejdona u njenom hramu. Nakon smaknuća, iz nje su izašli Pegaz i div Hrisaor.

Šta bi kiša meteor mogla da znači u našem životu?

Ovaj kosmički događaj najverovatnije uticaće na nas na nevidljiv način ali na mistične načine dovodi neočekivane događaje u naš život. Čak iako je vaš život isprepleten konfuzijom, haosom i nemirom, svetlost Perseida meteora trebalo bi da vam osvetli put, vodeći vas u novom pravcu kada vam je to najpotrebnije.

Dok gledate u nebo, zapitajte se – da li postoje promene koje biste voleli da se dese da bi vam život bio srećniji.

Ovaj kosmički događaj može da bude samo katalizator za dešavanje promena u vašem životu, pokrećući vas da preduzmete konstruktivnu akciju da bi vaši snovi postali realnost.

Večeras obavezno izađite napolje, najbolje da odete na neku poljanu, sa dvogledom u jednoj i spiskom želja u drugoj ruci. Zauzmite preglednu poziciju, udobno se smestite i hvatajte zvezde padalice u svoja nedra. Ne vraćajte se kući bez 100 komada u svojoj košarici.

Samo, pazite šta želite!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here