Neverstvo u ljubavnim vezama deklarativno smatra se jednim od većih grehova, izraza nekorektnosti i sebičnosti.

Kod nas, koliko mi je poznato, nisu sprovedena konkretna istraživanja, ali u USA je jedno pokazalo da između 75-85% odraslih Amerikanaca i Amerikanki neveru (preljubu, prevaru) u vezama smatraju krajnje neprihvatljivom.

Hrvoje Štefan, polit-ekonomista

Verujem da bi takvo istraživanje pokazalo slične rezultate i na reprezentativnom uzorku iz našeg društva. Nevera se, nekada pogotovo, ali i danas, u sudskoj praksi uzima kao opravdan i olakotan razlog za nasilje u vezama.

No, u isto vreme ozbiljna istraživanja (The National Health and Social Life Study, Svetska zdravstvena organizacija) pokazala su da je 40% seksualno aktivnih Nemaca između 16-45 godina priznalo da je bilo neverno dok su bili u monogamnim vezama, 50% Amerikanaca i Amerikanki, 42% Britanaca, 40% Francuza, itd. I to su samo oni koji su priznali da su bili neverni, dakle, procenti su sigurno i veći.

Šta nam govori taj golemi jaz između činjenice da veliki broj, ili većina ljudi, nije monogamno, niti kada su u monoganim vezama, a u isto vreme deklarativno izražavaju privrženost monogamnoj normi i očekuju od svojih partnera/partnerki da je se pridržavaju?

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here