Dosta vam je ponedeljaka, istog rasporeda i lica koje srećete, rokova i nervoznih, nekada i otrovnih kolega i šefova na poslu, jednom rečju, rutine svakodnevnice.

Dani su već dugi, temperature prijatne, pravo je vreme da odušak. Posle sumorne zime i svega što smo preturili preko glave, jednostavno, očekujemo da nas život nagradi opuštajućim letovanjem.

Alberta Gulicovska

Moderno doba u kome živimo, vreme anksioznosti i panike, plodno je tlo za razvoj različitih anksioznih poremećaja. Zbog nepostojanja čvrstih struktura koje nas drže, nepovezanost, kako jednih sa drugima, tako i sa svojim telom, podložni smo tome da “pregorimo”. Iscrpljeni prekomernim radom, ometeni i ozračeni raznim ekranima neophodnim za funkcionisanje, ili emotivno preplavljeni svojom anksioznošću zbog konstantne nesigurnosti života u savremenom društvu, u postojanom smo grču i nas sistem koči i ne reaguje.

Vrtimo neki stari film po hiljaditi put, uporno se vraćajući na situaciju koja nas je povredila, i nikako da je “pustimo” i krenemo napred, ili sanjarimo o tome kako bi život bio lep, samo kad bi…ali nismo apsolutno ništa po tom pitanju preduzeli. Obično čekamo da neko ili nešto inicira promenu, umesto nas, pa godinama vegetiramo, dok nezadovoljstvo tinja.

Photo by Nad Hemnani on Unsplash

Odmor je retka prilika da odvojimo vreme za sebe, mogućnost koju treba da iskoristimo na pravi način, jer ono što se računa su momenti kontakta sa sobom i onima koji su nam važni, a izazov modernog života је da nađemo nove načine povezivanja, pripadanja i podrške. To je i prilika da iskreno sagledamo vlastiti život sa strane i donesemo neke odluke, ponekad i neprijatne, i postavimo sebi neka pitanja: Jesam li zadovoljna? S čim jesam, s čime nisam? Šta nedostaje?

Možda treba izaći iz veze ili poslovnog odnosa koji nas guši, možda se odvažiti i pokrenuti projekat koji nam se već dugo mota po glavi, a možda odlučiti oprostiti prijatelju koji nas je izneverio.

Photo by Alex Bertha on Unsplash

Ne opterećujmo se time da od odmora napravimo bajkovitu avanturu, snimimo fotografije koje će potom izazvati uzdahe divljenja, na Instagramu, recimo, mnogo važnije je potpuno prepuštanje jednostavnim momentima koji čine svakodnevicu – dok gledamo oblake, ležeći na travi, raspravljamo koliko dugo možemo da se izlažemo suncu ili zalivamo cveće u dvorištu zajedno.

Photo by Bruce Christianson on Unsplash

Leto, u svojoj gotovo beskonačnoj razvučenosti, smenjuje užurbanost ostalih doba, i daje nam još više prostora i prilika da se sretnemo i budemo zajedno, bilo gde se našli. Setite se samo omamljujućeg efekta roja cvrčaka koji poput mantre pravilnog ritma, pomešane sa svežim mirisom borove šume, dok se izležavamo na suncu, uvodi u drugo stanje svesti, gde brige postaju daleki eho, pa iz beta stanja svesti prelazimo u dublja, kao alfa, a ako nas savlada teta san, pa i delta frekvenciju. Press reset!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.